torsdag 17. juni 2010

Prosjekt Skjermvegg av hengslede lerreter, før - etter bilder

Hvis din første tanke nå er at dette ikke er din stil, at du bare liker det rene nostalgiske, at du foretrekker retro-stilen i stenstige farger og mønster, eller at du liker den rolige franske landsstilen, så les for all del videre, så vil du se hvorfor dette også er interessant for deg! :)

Jeg har lenge tenkt på at vi skulle ha hatt en liten skjermvegg eller lignende foran et av vinduene på østveggen i stuen vår. Om sommeren er utsikten fra dette vinduet nydelig fordi vi fra dette vinduet har utsikt til drivhuset, jordbærlandet, frukttrærne, bærtrærne og den lille krydderhagen vår, men om vinteren når syrinhekken som omkranser hele eiendommen vår ikke er dekket av vakre, friske, grønne blader lenger, ser vi rett ut på gang- og sykkelveien fra dette vinduet.

Jeg skulle rydde i boden ved kjøkkenet vårt i går, og der stod alle lerretene mine. Mens jeg flyttet på dem fikk jeg plutselig en helt strålende idé som jeg bare måtte dele med dere i dag, -for dette er helt klart en idé som flere enn jeg kan ha nytte av:
Prosjekt Skjermvegg av hengslede lerreter!

Aller først oppskriften på hvordan du lager en sjermvegg av lerreter. Dette gjorde jeg:

1) Jeg kjøpte 5 stk. ferdig oppspente lerreter, hvite, i størrelse 30 x 70 cm. (Du vet av den typen som man maler malerier på). Disse kostet ca. kr. 50,- pr. stk. (Et tips dersom du ønsker lerreter i veldig store formater, f. eks. 150 cm høye lerreter: De er ofte kostbare, men du kan kjøpe slike oppspente lerreter med ferdig påtrykte motiver på, f. eks. på Ikea. Disse er ofte mye rimeligere. Liker du ikke motivene så bare gi bildene to strøk hvitmaling og fortsett på punkt 2 nedenfor ;)).

2) Jeg grunnet alle fem lerretene med en lys antikkhvit farge for å bli kvitt det kritthvite lerretet. (Brukte vanlig innendørs vannbasert veggmaling og en vanlig malekost). Du kan selvfølgelig male baksiden også, men jeg synes det er riktig sjarmerende at det vises klart og tydelig at dette faktisk er lerreter som er koblet sammen, men dette er en smakssak. Mal de, f. eks. hvite, på baksiden også dersom du foretrekker det.

3) Du trenger nå 8 stk. små hengsler med tilhørende skruer. Jeg hadde en boks med rimelige små hengler liggende. (Sikkert ikke verdens beste kvalitet så rimelige som de er, men kvaliteten er mer enn god nok til denne bruken. Henglene skal jo ikke utsettes for tunge belastninger og mange repeterende bevegelser som dersom de skulle monteres på f. eks. en skapdør). Jeg vet ikke hvor disse er kjøpt, men lignende små transparente plastbokser/skrin med en samling hengler, kroker m.m. selges rimelig både på Europris, Jula, Biltema og lignende steder. (Et boks som inneholder bl. a. 8 slike hengsler koster mellom kr. 40,- og 100,-, -avhengig av hvor mange deler som finnes i boksen).

4) Montér lerretene sammen ved bruk av henglene. En hengsel oppe og en hengsel nede, mellom alle lerretene. NB! Hvis du monterer henglene med hengselryggene vendt mot skjermens bakside i mellomrommet mellom 1. og 2. lerret, husk da på å montere hengslene med hengselryggene vendt mot skjermfronten når du monterer hengslene som skal være i mellomrommet mellom det 2. og det 3. lettetet! Deretter med hengselryggene bak mellom 3. og 4. lerret, og med hengslelryggene fram mellom 4. og 5. lerret. Dette er nødvendig for at veggen skal kunne trekkes ut og inn (som et stekkspill) etterpå. (Monteres hengslene likt hele veien får du ikke denne typiske sikk-sakk veggen som er vanlig på skjermvegger. Kontruksjonen blir mere stiv/rett, og kan ikke foldes sammen).

5) Skjermen er nå ferdig! :))

Så til det som gjør denne skjermidéen så spennende uansett hvilken stil du har hjemme:

Idé 1:
Du kan male veggskjermen i akkurat den fargen/de fargene du måtte ønske! Har du et funkishus kan du lage ett panel i turkist, neste i limegrønt, et i rødt etc., og skape din helt egen stil på denne måten. Hva med å male hele veggen lys gråbeige og så bruke en vaffel til å lage mønster i malingen? La vaffelen tørke og dytt den inn i siste malingsstrøk slik at fargen under kommer til syne! En vaffel midt på hvert panel, eller vafler tett og tett utover det hele! Du kan også bruke pepperkakeformer o.l. eller sjabloner til å lage f. eks. engler på hele skjermen! Eller ta skjermen med en tur utendørs og legg utklipte engler, sommerfugler eller digre blomster outover skjermen og spraymal den! Her er det kun fantasien som setter grensene! Ikke vær redd for å prøve deg fram. Blir alt "feil" er det bare å male over og prøve noe annet! :)

Idé 2: Mal sort tavlemaling på hele skjermen! Da kan du skrive hva du vil på skjermen, f. eks. et av dine favorittsitater, et dikt eller annen tekst, en shoppingliste over alt du må huske å handle til ferien, eller du kan tegne noe på den. Kanskje kan du og ungene tegne noe flott på den sammen? Når du blir lei av det som står der er det jo bare å tørke av den med en lett fuktig klut, og skrive noe annet på "tavlen".

Idé 3: Velg forskjellige retro-tekstiler til hver enkelt panel! Men strekk stoffene over hvert lerret helst før du monterer hengslene (for best mulig finish), og stift det fast på baksiden på samme måte som lerretet er stiftet fast (se bildene). Da får du garantert den kuleste skjermveggen i hele byen! :) Du kan jo også velge én tekstil til alle panelene. Liker du den franske landstilen kan du kjøpe striestoff av den typen som man binder rundt trærne før vinteren og kle ett og ett lerret med dette! Du kan da male tekster på veggen etterpå, eventuelt lage sjabloner og spraye tekstene på for å få den riktige slitte kornsekk-finishen på skjermveggen! Trekker du opp lerretene på denne måten kan du jo også velge å kle skjermveggens bakside med samme tekstil. Velger du digre lerreter kan den fungere som romskiller! Du kan jo bare bytte ut tekstilen(e) når du er klar for noe helt nytt! Kanskje noe lyse-blått med prikker og blomster på? Mulighetene er uendelige!

Idé 4: Plukk blader ute i skogen/hagen, tørk de og lim de fast på lerretene! Du kan ha de slik naturell, eller du kan spraye de etterpå de har tørket med en metallfarge eller i en annen valgfri farge. Kjempetøft! Men vær oppmerksom på at skjermen da bør plasseres et sted hvor den får stå helt i ro og urørt bare til pynt, oppå en skjenk eller lignende.

Idé 5: Stikk innom et trykkeri og få plottet et digert bruntone-bilde av ungene dine i et format som dekker lerretene pluss litt. Eller et bilde av havet, eller av en ørken. Eller kanskje et bilde av Buddhas ansikt, englevinger eller svaberg? Kle deretter lerretet med bildet ved å klippe det opp i fem deler. Et skikkelig kunstverk og blikkfang i stuen din! Du kan selvfølgelig også ha ett separat bildemotiv på hvert panel.

Idé 6: Har du mange gamle nostalgiske bilder, eldgamle familiebilder eller postkort, kan du samle dem alle sammen på skjermveggen! Du kan montere bildene i en flott collage på lerretene og deretter spenne en tynn transparent halvmatt voksduk over lerretet som du stifter fast på baksiden av lerretet. Da beholder du veggen flat uten utstikkemde krøllete bildekanter, og du beskytter du bildene mot berøring, støv og sollys. (Men husk av gamle bilder lett falmes av sollys så det beste er å unngå at en bildevegg som dette blir stående i direkte sollys). Alternativt kan du kle skjermveggen med gamle blondeduker, gamle noteark eller med mange tøybiter for lappeteppe-effekt, du kan kle den med gamle dongeribukser eller tegneseriefigurer, eller kanskje med kopier av arkitekttegningene av huset ditt? Mulighetene er som sagt uendelige! ;)

Idé 7: Kjøp favoritt-tapeten din og kle lerretene med den! Kanskje har du en ekstra kostbar tapet som du går du bare drømmer om, men ikke har råd å tapetsere hele stuen med? Da kan du kanskje kle skjermveggen din med drømme-tapeten?

Idé 8: Mal rett og slett et vakkert maleri tvers over hele skjermveggen! Noe moderne, abstrakt, non-figurativt, slik jeg har gjort her på bildet, eller noe mere figurativt. Jeg har også valgt å skrive et av mine favorittsiteter (av A. Einstein) på bildet. ("There are two ways to live your life: You can live as if nothing is a miracle, or you can live as if everything as a miracle"). Blir min variant i shabby gråtoner og med sjokoladefarget tekst for rustikt, for moderne og maskulint for stilen i din stue, så er det andre ytterpunktet f. eks. å beholde lerretet hvitt, male en liten enkel sommerfugl nest nederst på 4. panel, og skrive et kort favorittsitat med små vakre fonter over noen linjer på 2. panel (start nesten øverst): Lyst, lett, enkelt, stilrent og vakkert!

Idé 9: Kjøp den smaleste, tynneste panelen du finner hos byggevarehandelen og kle hvert av lerretene med den! Gi panelen et strøk turkis vannmaling, så et strøk lys eire-grønn maling når første strøket har tørket. Legg den panelte lerretskjermen din på rygg og puss så lett over kantene på panelet, midt på og litt her og der omtrent slik jeg gjorde med skoddene vi lagde til lysthuset vårt i vår, slik at mye av den turkise malingen kommer frem igjen! Resultatet er en helskjønn, rusikk, treskjerm med en vakker slitt finish.

Idé 10: Miks noe av det ovenfor! Lag ett lerret med bilder av dine barn, ett med ditt favorittsitat påmalt, ett med din favoritt-tekstil, ett med sort tavlemaling for å notere noe viktig, søtt eller romantisk, og mal sommerfugler på det siste! :))

Du kan bruke akkurat den lerretstørrelsen du ønsker til å lage skjermveggen, og du kan bruke så mange lerreter du ønsker, og du kan sette ditt eget personlige preg på skjermveggen slik at den passer perfekt inn i akkurat ditt hjem! Du kan lage din egne helt unike, skjermvegg, med særpreg, sjel og sjarm! En spennende idé, ikke sant?

Jeg har prøvd å lage en skjermvegg med et maskulint, rustikt, slitt, røft, men samtidig moderne, uttrykk, -fordi den skal stå blant antikviteter, klart glass og gammelt treverk i en vakker grå patina i dagligstuen vår oppå skjenken under et av vinduene på østveggen. Det moderne står i flott kontrast til antikvitetene. Det maskuline står i flott kontrast til det feminine. Det mørke, litt tunge, uttrykket står i flott kontrast til den ellers svært lyse, lette dagligstuen som til og med har hvitt gulv. Det at stuen ellers er lys og lett gjør at den fint tåler et innslag av grovt og litt mørkt.

Når skjenken min, hvor denne skjermveggen skal stå, er ferdig stylet, skal du selvfølgelig få se bilder av den. Og når denne delen av dagligstuen er ferdig stylet er stilendringen i dagligstuen vår endelig komplett! :)) Da skal dere også få se noen nye oversiktsbilder av stuen tatt i flommende dagslys! (De forrige oversiktsbildene av stuen som jeg la ut på bloggen for snart et år siden var tatt midt på vinteren i et noe gyldent lampelys, men vil du se dem så finner du dem nederst i innlegget HER).

Vel, jeg håper det lille skjermvegg-prosjektet mitt er nyttig inspirasjon for andre som kunne tenkt seg en unik skjermvegg enten det er i stuen, på soverommet eller andre steder i hjemmet!

Ønsker deg en fortsatt fin torsdag, og en riktig fin helg! Jeg tror jeg skal ta å lese ett av mine egne blogginnlegg som handler om å stresse ned, for nå har vi hatt en skikkelig maleuke hjemme hos oss denne uken, vi henger i lift og i stiger med malekost og malebøtter om ettermiddagen alle mann alle, og så i går kveld fikk vi vite at svigermor kommer på helgebesøk denne helgen!! Er det ikke typisk?! Huset ser ikke ut inne fordi vi har brukt all energi og fritid på å male husvegger ute denne uken, jeg er i knestående i dag p.g.a. menssmerter og italienerne våre kommer hit på besøk i slutten av måneden! Hjelp!!! "Senk skuldrene - pust inn - pust ut..." Ja, ja, det går nå helst bra, og i morgen ettermiddag er det helg uansett! Da skal vi lage god mat og kose oss sammen, for det er jo tross alt det viktigste! :))

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


Flere av mine små prosjekter kan du lese om her:
FØR - ETTER bilder av små prosjekter.
De store prosjektene finner du her: FØR - ETTER bilder av store prosjekter

NB! Dersom du har lyst til å videreformidle denne skjermvegg-idéen på egen blogg, så er du hjertelig velkommen til å benytte et eller flere av bildene mine i den sammenheng, men link da hit til Glassveranda er du snill? Klem, Ann :)

9 kommentarer:

Monica sa...

Oi, så stilig det ble!! Kjempeide!!
Ha en fin kveld!
klem

Hilde Heimdal sa...

wooooooooow !

DET var stiilig ! :))

Lager du sånne på bestilling også eller ??? :)

Husetpaahaugen sa...

Stilig idé!
Takk for inspirasjonen!
... pust ut, og ha en fin helg! :)

Sologbolig sa...

Glimrende idè. Og takk for detaljert og flott forklaring. Ha ei flott og kreativ helg. Klem.

Minka sa...

Herlighet for en tøff ide..dette ska jeg jammen meg prøve meg ut på med ett maleri, når jeg bare får tid etter ferien da..hihi..klems

bea-cici sa...

heia
takk for trivelig kommentar på bloggen ;)
kom så nydelig sang nå, så må må bare holde meg til siden din. hehe
ha en nydelig søndag
klem bea-cici

Ann sa...

Takk for alle koselige tilbakemeldinger!!! :))

Nei jeg selger ikke slike Hilde! Hi, hi! Men en kreativ dame som deg får dette fint til heeelt selv! Dette var en enkel og grei ting å skru sammen :)

Du må gi meg et hint når din er ferdig Minka, for den MÅ jeg bare se du som er så flink til å male figurative bilder!

Så hyggelig at du liker musikken bea-cici :)) Har lagt en samling av den musikken jeg liker best på min virtuelle Ipod nedenfor ;)

Ha en fortsatt fin kveld!

Klem, Ann.

Anonym sa...

Ååååå! Helt konge at jeg fant dette!!! Det er akkurat noe lignende jeg tenkte på til leiligeten!

Flott! Takker og bukker!

Anonym sa...

Fantastisk ide, tusen takk! Jeg bor trangt og trengte en liten bordskjerm for å skjule "kontordelen" av et stort stuebord jeg bruker. Claes Olsson neste!

Hilsen Sven