lørdag 5. juni 2010

Et lite stilleben og stilleben-tips

Jeg deltar i NIBs stilleben-konkurranse med to stilleben (maks tillatt ;)). Mitt første bidrag i konkurransen var et stort stilleben: Skjenken (og kroken der skjenken står) under buevinduet i dagligstuen vår. Det store stillebenet kan du se HER. Mitt andre bidrag i konkurransen er et lite stilleben i et mere vanlig format: Skjenken i spisestuen vår.

I introen til stilleben-konkurransen skriver NIB følgende:

"Vi håper dere har gode tips til alle som lurer på hvordan de kan få til fine stilleben i hjemmet sitt! Det kan være toppen av sjenken, kommoden, på veggen eller hvor som helst. Rett og slett en flate du har pyntet og stylet". (NIB).


Det er veldig gøy og utfordrende å pynte og style store stilleben, men jeg tror et lite stilleben er bedre egnet til å illustrere mine stilleben-tips. Hvor fristet jeg enn var til å velge hemshyllen i lysthuset vårt som mitt andre bidrag i konkurransen, har jeg nå omsider bestemt meg for å heller velge skjenken i spisestuen, -rett og slett fordi det er mest vanlig å stå ovenfor utfordringen å skulle style og pynte en skjenk, et anretningsbord, en kommode eller annen bordplate og, ikke minst, fordi jeg med dette lille stillebenet kan illustrere stilleben-tipsene mine på en mer håndgripelig måte enn med det store stillebenet.

Oversiktsbildet av skjenken har jeg lastet opp i et litt større format enn de øvrige bildene. Du får opp en større utgave av bildet ved å klikke på det :))Mine 10 stilleben-tips kan du lese utfyllende om under mitt første bidrag til NIBs stilleben-konkurransen, men her har du en kort punktvis oppsummering av "Glassverandas 10 stilleben-tips":

1) Sett ditt personlige preg på stillebenet! Interiør, det å innrede, også det å lage stilleben, skal være gøy! Ta noen sjanser!
2) Lag et stilleben som gjenspeiler deg og dine! Du skal kunne identifisere deg med gjenstandene du omgir deg med i hverdagen!
3) Appellér til følelser, skap assosiasjoner! Et godt stilleben er vakkert, men et virkelig godt stilleben vekker følelser i oss!
4) Bruk kontraster! Kontraster mellom lyst og mørkt, gammelt og nytt, visuelt tungt og visuelt lett, blankt og matt, mykt og hardt.
5) Bruk få, og store, pyntegjenstander! Helst ekte kunst, ekte håndverk og gjenstander av naturmaterialer. I tillegg klart blankt glass.
6) Det tryggeste er alltid å velge lyse, lette, monokrome farger, og naturfarger! Det er også det som gir mest ro i stillebenet.
7) Husk å sette de høyeste gjenstandene bakerst i stillebenet!
8) Tillat volum, luft, i stillebenet! Ikke fyll på med for mange gjenstander, og ikke for små gjenstander, -det blir fort visuelt rotete.
9) Kombinér nytt og gammelt! Bare gamle antikviteter er kjedelig, på samme måte som at bare nye ting er kjedelig!
10) Vakre levende planter og lys gir liv til stillebenet. Og apropo lys: Nok, og riktig, belysning på et stilleben er svært viktig!

Så var det disse stilleben-"reglene" i praksis... med utgangspunkt i skjenken:

1) Sett ditt personlige preg på stillebenet! Interiør, det å innrede, også det å lage stilleben, skal være gøy! Ta noen sjanser!


Jeg kombinerer her i dette stillebenet antikviteter fra 1700-tallet, tinn, moderne klart glass, Buddha, Snorresagaen, et gammelt smørstempel, tallerkenholdere i plexiglass, et gammelt trau m.m.

2) Lag et stilleben som gjenspeiler deg og dine! Du skal kunne identifisere deg med gjenstandene du omgir deg med i hverdagen!

En Buddha-figur (du kan lese min betraktning av Buddha HER dersom du har lyst :) har fått plass midt på skjenken. Ved siden av den Snorre-sagaen, -en gammel bok fra år 1900. Jeg elsker bøker, og det er noe ekstra spennende ved de gamle! Det gamle terracotta-fargede skrinet er fra 1795 og tilhørte min tipp-tipp-tipp-oldemor. Navn og fødselsdato på alle som har eid skrinet står notert inni skrinet. En morsom gjenstand som jeg er veldig glad i. Kjettingen av heltre som ligger inni glassklokken er det min kjære bestefar som har laget. Smør/ostestempel er fra 1824 og har vært i familien vår i snart 200 år. Jeg har videre pyntet skjenken min med et gammelt vindu (det jeg hentet inn i fjor høst), en stettglass-skål med glassklokke i klart glass (jeg elsker klart glass! :)), et flere hundre år gammelt trau som har vært i familien vår i generasjoner m.m.

3) Appellér til følelser, skap assosiasjoner! Et godt stilleben er vakkert, men et virkelig godt stilleben vekker følelser i oss!

Jeg har satt en enkel syrinkvist i en karaffel fordi jeg elsker syrintrær! Fargen, formen, duften, alt! De minner meg om sol og sommer, ferske jordbær med fløte, fuglene som kvitrer, et kjølende glass hvitvin med en god bok under epletreet. De vekker følelser hos meg! Gode, varme, snille, herlige, ekte, følelser. Det samme gjelder Buddha-figuren, bestefars tre-kjetting, den gamle boken, de små tinnrammene med stikkord, bestemors trau o.s.v. Alle disse tingene appellerer til følelser hos meg og mine, de betyr noe for oss, vi assosierer disse tingene med noe hyggelig, og med sterke og viktige verdier.

Men noe nytt må man også kunne unne seg av og til!! Glasskålen, karaffelen, de grå stråene, det nye metallfatet m.m. er plassert der "bare" fordi gjenstandene er vakre, og alt vakkert blir man da også glad av? Velg gjenstander som gir deg en positiv følelse, gjør deg glad, enten det er gjenstander som betyr noe spesielt for deg, eller de "bare" er vakre. Får du til en kombinasjon er kanskje det det aller beste. Husk likevel på at et stilleben skal være vakkert. Min mann får gode, varme følelser når han ser en fotball, men jeg nekter å ha den utstilt på skjenken i spisestuen av den grunn! ;)

4) Bruk kontraster! Kontraster mellom lyst og mørkt, gammelt og nytt, visuelt tungt og visuelt lett, blankt og matt, mykt og hardt.


Kombinasjonen antikviteter og klart glass gir kontraster mellom det gamle, litt tunge og shabby, og det klare, glatte, rene, estetisk lette og luftige. Kunsten er å skape en balanse. Blankt metall står i nydelig kontrast til rustikke trematerialer i vakker grå patina. Skrinet og den sorte Buddha-figuren understreker og fremhever alt det andre lyse og lette, -de mørke gjenstandene er med å definere stillebenet på en måte som en hvit Buddha-figur og et hvitt skrin aldri vil kunne gjøre.

Snorresagaen, trauet og smørstempelet er utstilt i et hvert sitt plexi-stativ for tallerkener. Det gjør jeg ofte med antikviteter. Det gir dem en letthet. En gammel bok plassert i et lekkert Plexiglass-stativ gir volum, luft og lys under boken. Boken ser ut som om den svever!

5) Bruk få, og store, pyntegjenstander! Helst ekte kunst, ekte håndverk og gjenstander av naturmaterialer. I tillegg klart blankt glass.

Mange små gjenstander i et stilleben blir fort rotete. Men av og til har vi jo også små ting vi ønsker i ha "utstilt" i hjemmet vårt, noe vi gjerne vil se hver dag, eller noe vi ønsker å vise frem. Da kan det være en idé å samle alle de små tingene på et brett, eller lage en collage av de små tingene på annen måte. Når de samles på denne måten fremstår de visuelt som én gjenstand, i motsetning til dersom jeg hadde valgt å spre alle de små gjenstandene utover hele skjenken min.

Naturmaterialer er slitesterke, de er varige, de er veldig ofte tidløse, og de kan enkelt resirkuleres eller redesignes dersom gjenstandene skulle bli ødelagte. Uansett nytt eller gammelt, så velger jeg alltid naturmaterialer: Heltre, metaller, terracotta, naturstein, lær, strå, bein og tekstiler av bomull, ull og lin.

6) Det tryggeste er alltid å velge lyse, lette, monokrome farger, og naturfarger! Det er også det som gir mest ro i stillebenet.

Jeg har en basis som er hvit og lys grå i mitt stilleben, men har krydret med rustikt treverk, en terracottabrun farge og en brunsort farge. Jeg valgte også en lys tekst på mørk grå bakgrunn i de små metallrammene mine. Det ga en flott kontrast til alt det hvite, lyse på skjenken, -og rammene ser ut som bittesmå innrammede tavler der de står på metallfatet! Det gjør at arrangementet, collagen, med små ting på metallfatet fremstår som litt nytt, til tross for at gjenstandene som er brukt er gamle. De presenteres på en helt ny måte. Av samme grunn bruker jeg plexiglass-stativer til flere av antikvitetene mine; for å forhindre at stillebenet fremstår som noe hentet fra et museum. En vanskelig balanse, men en viktig balanse, -det å kunne vise frem gamle ting uten at det ser ut som om at det kun er spøkelsene som mangler.

7) Husk å sette de høyeste gjenstandene bakerst i stillebenet!

Jeg har plassert det gamle vinduet, lampen og trauet i bakerste rekke, fordi dette er de høyest. Buddha-figuren, collagen med de gamle lysestakene, stettskålen, boken m.m. er på midterste "rad". Aller fremst står det gamle terracotta-farvede skrinet, fordi det er lavest. Dersom du dekker en skjenk med bare lave pyntegjenstander, får du ubalanse. Det bør være en blanding av høye og lave pyntegjenstander, igjen for å skape balanse i stillebenet.

8) Tillat volum, luft, i stillebenet! Ikke fyll på med for mange gjenstander, og ikke for små gjenstander, -det blir fort visuelt rotete.

Jeg har plass til flere gjenstander oppå denne skjenken, men jeg velger å ikke fylle hele skjenken. Det er godt for øyet at det ikke er for mye oppå en skjenk eller en kommode. Det skal være litt luft mellom gjenstandene. For mange gjenstander hindrer at du legger merke til hver enkelt ting, du ser bare "en masse ting" og det hele fremstår som rot.

9) Kombinér nytt og gammelt! Bare gamle antikviteter er kjedelig, på samme måte som at bare nye ting er kjedelig!

Jeg mikser nytt og gammelt, ja egentlig over alt i hele huset vårt. Jeg kunne ikke tenke meg alt nytt, og heller ikke alt gammelt, -det er kombinasjonen som er uslåelig! - Det å mikse vakre gamle ting som bærer preg av å ha vært elsket over tid, ting med en rustikk og vakker patina, med nye vakre "feilfrie" butikknye ting! De utfyller hverandre så fint!! Den nye gjenstanden fremhever den gamle, og omvendt. Det er jo det som er så utrolig flott med kontraster, også kontraster mellom nytt og gammelt.

10) Vakre levende planter og lys gir liv til stillebenet. Og apropo lys: Nok, og riktig, belysning på et stilleben er svært viktig!

I mitt stilleben har jeg rett og slett valgt en syrinkvist. Enkel, stilren, med friske grønne blader. Det skal ikke så mye til. Syrinkvister er vakre hele sommeren igjennom, også nå om forsommeren når blomstene står i knopp. Knoppene er mørk, mørk, lilla, nesten sorte, og så nydelige! De varsler med all sin iver, livskraft, duft og flotte farger at NÅ er sommeren her! :)) Stearinlysene på skjenken er ikke tent. Bildene er tatt i fullt dagslys og det syntes derfor ikke naturlig.

Jeg er riktig så fornøyd med stillebenet på skjenken i spisestuen vår jeg, men vi har jo alle så forskjellige preferanser :) -Og det synes jeg er flott! Både det at vi liker forskjellige ting, og det at vi er forskjellige som individer, er bra for oss alle: Forskjellig gir variasjon. Variasjon gir mangfold. Mangfold innebærer alltid ny kunnskap. Ny kunnskap gir ny innsikt, ny forståelse, -som igjen betyr utvikling!

I helgen skal jeg kose meg med å se på alle de flotte bidragene som har strømmet til i NIBs stilleben-konkurranse. Det blir kjempespennende!! ;) Du finner dem alle sammen HER.

Håper mine stilleben-tips kan være til hjelp og/eller inspirasjon for andre som skal pynte/style en hylle, toppen av en skjenk, et anretningsbord, kommoden, veggen eller en annen flate, - og ha en riktig fin helg! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


Hele spisestuen vår finner du HER.

Navigasjonstips: Gjør oppmerksom på at alle bildene i venstremargen her på Glassveranda er aktive linker. Det vil si at du kan klikke på bildene for å komme til de forskjellige blogginnleggene. Bloggens generelle innholdsfortegnelse finner du nesten øverst i venstre marg.

Visste du at Glassveranda også er på Facebook? Glassveranda sin offisielle Facebook-side fått navnet "Interiørbloggen Glassveranda". Siden har pr. i dag over 300 medlemmer, den oppdateres med nyheter ukentlig, og har en live RSS-feed som gjør at den til enhver tid er ajour i forhold til bloggen. Du er hjertelig velkommen dit du også, og du finner oss her:

8 kommentarer:

Guttemamma sa...

Tusen takk for hilsen på bloggen min!! Rene kurset inne hos deg jo,så masse tips-takk!! Jeg er litt sånn "fort og gæli" jeg...
Flott på sjenken din!
klem♥

Villa Minde sa...

Tusen takk for vakkert, inspirerende og ikke minst lærerikt innlegg om stilleben. For ikke å snakke om ditt innlegg med betraktninger om Buddha som jeg hadde stor glede av å lese ;o) Du har også lært meg at treet som vi kaller "trolltre" egentlig heter Vrihassel så i dag har jeg jammen lært litt - ingenting er bedre enn det :o) Ønsker deg en super lørdagskveld. Klem fra meg

Barbros lille atelier sa...

Nydelig stilleben å se hos deg! Veldig lekkert!
Takk for mange flotte tips og tusen takk for koselig hilsen!

Ønsker deg masse lykke til med ditt bidrag:-)

Klem

Anita fra hjerterommet sa...

Lekkert stillben du stiller med!! Mange nydelige detaljer :o)

Tall for hyggelig hilsen inne hos meg! Lykke til i utfordringen!

Ha en superduper søndag!
anita

Linda sa...

Her var det mange flotte ting! Synes stillebenet ditt var kjempefint!

Tusen takk for en utrolig koselig kommentar inne på bloggen min. Det varmet :-)

Ha en strålende dag!

Harmoni og Kontrast sa...

Utrolig som du skriver, så mye arbeid du legger ned i bloggen din! Flotte tips og herlige bilder. Ønsker deg også lykke til og takk for så varme og gode ord på bloggen min:-) Klem fra Laila

Ann sa...

Tusen takk for både det ene og det andre! :))
Jeg elsker å skrive Laila, og har alltid hatt lett for å skrive, så det går ganske fort unna, må vite! ;)) Bruker en del tid på slike innlegg som dette likevel må jeg bare innrømme, men det er fordi jeg koser meg når jeg skriver :)) Min kjære ser på TV eller lignende når jeg skriver. Selv liker jeg ikke å se på TV, så bloggen er en fin hobby :)

Masse lykke til i utfordringen til alle dere som er med der! (Det var så mye flott og spennende å se på bloggene i helgen!!)

Ha en riktig fin uke alle sammen!

Klem, Ann.

Maruska sa...

Herlige bilder. Tusen takk for koslig hilsen inne hos meg!! Lykke til i konkurransen du og ;)
Ha en strålende dag!
Klem Marie :)