onsdag 2. juni 2010

Glassverandas 10 stilleben-tips og et stort stilleben

De av dere som er innom Glassveranda daglig, eller fra tid til annen, vil kanskje kjenne igjen disse bildene fra dagligstuen min, men jeg har valgt å delta i NIBs stilleben-konkurranse med denne veggen/skjenken i dagligstuen vår, og derfor kommer noen av bildene fra dagligstuen nå i reprise :)

"Vi håper dere har gode tips til alle som lurer på hvordan de kan få til fine stilleben i hjemmet sitt! Det kan være toppen av sjenken, kommoden, på veggen eller hvor som helst. Rett og slett en flate du har pyntet og stylet". (NIB).

Det øverste bildet jeg lastet opp i et litt større format enn de øvrige bildene. Du får opp en større utgave av bildet ved å klikke på det :))S
tilleben-tips... vel, her er mine 10 stilleben-tips:


1) Sett ditt personlige preg på stillebenet! Jeg synes det aller viktigste kanskje er å sette sitt eget personlige preg på et stilleben, og unngå det stilrene, men identitetsløse og kjedelige, "katalog-hjem"-preget ved å våge å ta noen sjanser! Således kan du skape unike, spennende stilleben med særpreg, karaktér, "sjel" og sjarm! Ta noen sjanser når du lager stilleben, du må våge å prøve og feile litt. Det er "bare" et stilleben, blir det hele feil er det bare å gjøre det om igjen, verre er det ikke. Interiør, det å innrede, også det å lage stilleben, skal være gøy! Ta noen sjanser! :))


2) Lag et stilleben som gjenspeiler deg og dine! Et stilleben i et hjem er vellykket når menneskene som bor i huset eller leiligheten føler at de kan identifisere seg med gjenstandene som de omgir seg med i hverdagen! Hjemmet ditt representerer deg, og et vellykket interiør skal også kunne fortelle noe om deg og dine, hvem dere er, -det skal gjenspeile dine verdier, dine interesser. Det er nettopp dette som gjør et interiør spennende! Visst er det spennende å komme hjem til nye mennesker for første gang? Vi danner oss øyeblikkelig et bilde av hvem vi har med å gjøre idet vi kommer inn i hjemmet til noen for første gang, på godt eller ondt, bevisst eller ubevisst.3) Appellér til følelser, skap assosiasjoner! Et godt stilleben i et hjem skal selvfølgelig være vakkert, det er jo det som er selve hensikten med å arrangere et stilleben, men et godt stilleben er så mye mer enn det visuelle. Det visuelle er kanskje det aller viktigste, men et virkelig vellykket stilleben appellerer også til følelser, til sansene våre, og skaper følgelig assosiasjoner. En bestemt gjenstand kan minne deg om en hyggelig hendelse i livet ditt, en opplevelse, en kjær venn, en snill bestemor eller en annen person du har hatt kjær. Fargene skaper også assosiasjoner. Turkist kan f. eks. få deg til å tenke på havet og late dager på rivieraen, eller på båtlivet og skjærgården. En kurv fylt med blålilla lavendel kan gi deg assosiasjoner til Piemonte og Provence. Et gammelt tretrau kan gi deg assosiasjoner til farmors vidunderlige kanelboller. Et virkelig flott stilleben vekker følelsene i oss! :)


4) Bruk kontraster! Ikke nødvendigvis ved hjelp av mørke og lyse farger. Bruk kontraster mellom antikviteter og abstrakte nonfigurative malerier og annen moderne kunst, mellom antikviteter i rustikk patina og klart glass. Mellom værbitt treverk og store gamle speil. Mellom matte røffe flater og blankt metall. Kontraster mellom gammelt og nytt, tungt og lett, blankt og matt, mykt og hardt.5) Bruk få, og store, pyntegjenstander! Helst ekte kunst, ekte håndverk, og gjerne i kombinasjon med skinnende rent og blankt klart glass! Liker du ikke gamle ting, finnes det mye vakkert nytt laget av naturmaterialer å få kjøpt i interiørbutikkene (tre, bein, terracotta, stein, ull etc.) Uansett nytt eller gammelt så velger jeg alltid naturmaterialer: Gjenstander i heltre og/eller metaller, krukker av blek terracotta, overflater av naturstein, oljet eller malt heltre, eller hvitvasket rustikk eik, kurver av strå og tekstiler av bomull, ull og lin. Naturmaterialer er slitesterke, de er varige, de er veldig ofte tidløse, og de kan enkelt resirkuleres eller redesignes dersom gjenstandene skulle bli ødelagte.


6) Det tryggeste er alltid å velge lyse, lette, monokrome farger, og naturfarger! Det er også det som gir mest ro i stillebenet. Et stilleben på ungenes lekerom ser selvfølgelig mye spenstigere ut enn et i spisestuen, og et stilleben i et fargesterkt rom krever flere farger enn et stilleben i et helhvitt rom.

7) Husk å sette de høyeste gjenstandene bakerst i stillebenet! På samme måte som når du planter i et blomsterbed. Du ville vel aldri finne på å sette på høyeste blomstene fremst i blomsterbedet slik at de skygget for de bak?


8) Tillat volum i stillebenet! Med det mener jeg at det med fordel kan være luft mellom gjenstandene. Ikke fyll på med for mange gjenstander og spesielt ikke mange små gjenstander, -det blir fort visuelt rotete. For mange gjenstander gjør bare at du ser en masse "ting", og ikke tar deg tid til å beundre hver enkelt gjenstand, heller ikke stillebenet som helhet. Visuelt rot stresser oss og, bevisst eller ubevisst, vi mennesker forsøker å unngå ting som stresser oss. Hjernen oppfatter "masse ting" som rot.

9) Kombinér nytt og gammelt! Stilleben med bare gamle antikvteter er kjedelig, på samme måte som at bare nye ting er kjedelig! Bare nytt gir identitetsløse katalog-hjem, bare gammelt gir stillebenet et gammelmodig, tungt og lite spenstig uttrykk med museumspreg. Skap noe helt nytt og særegent!


10) Vakre levende planter, enten det er trær eller blomster, grønnsaker eller frukt, er for meg et "must" i de aller fleste stilleben! Det gir liv til stillebenet. Levende lys gir også liv til et stillben. Og apropo lys: Nok, og riktig, belysning på et stilleben er svært viktig! Er det ikke nok dagslys i denne delen av huset/leiligheten, så husk å lyssette stillebenet ditt! Et mørkt, dunkelt, skyggefullt stilleben er aldri vakkert uansett hvor mange vakre gjenstander du "stiller ut". Unngå gult lys. Og NB! NB! Tørk støv av stillebenet ditt ofte, og vask glassgjenstandene i varmt zalovann eller i oppvaskmaskinen ofte! Ikke mye i interiørverdenen er mindre lekkert enn grått "loddent" klarglass! (De aller fleste har heldigvis kontroll på dette, men det er lett å glemme i en travel hverdag! ;))

Til slutt en kort beskrivelse av mitt stilleben: En unik (hjemmesnekret :)) skjenk, ca. 3 meter lang, malt i fagen lys antikk har fått en lang gråbeige løper av lin.

De gamle nøklene kom helt til sin rett på et helt enkelt, stilrent og moderne, etasjefatet av klart glass. Maleriet på staffeliet er malt av undertegnede. Det samme gjelder det lille maleriet plassert på et Plexiglass-stativ beregnet for tallerkener, som står bak den gamle trekofferten. Gulvstaffeliet i heltre er av nyere dato.

Jeg plantet påskeliljer i bestefars gamle melkespann i vår, visst ble det flott? I farmors gamle fuglebur har jeg plantet en Eføy, en klatreplante som nå gir nytt liv til fugleburet med sine blanke grønne friske blader som slynger seg i og rundt det gamle sjarmerende fugleburet. Jeg synes kombinasjonen er helt fantastisk! Det står en diger krukke av blek terracotta i hver ende av skjenken. Et høyt lauvtre med trekrone er plantet i hver av dem, -det ene har flettet stamme. Oldefars gamle matbomme har fått plass på gulvet til venstre foran skjenken.

En flott gammel flaskekasse har fått plass på det eldgamle, sorte og høyreist blomsterbordet. Jeg kjøpte 12 ølglass som jeg har satt i hvert av rommene i flaskekassen. Disse har jeg fylt med jord, og så har jeg plantet en Muscari-løk (også kalt Perleblomst) i hvert enkelt glass. Blomstene har sin opprinnelse i Middelhavslandene, den har en vakker blåfarge og en aldeles nydelig duft, og jeg synes de friske levende blomstene og de blanke klare glassene med jord i er utrolig vakre i kombinasjon med den gamle flaskekassen med sine små skrammer, skjønnhetsfeil og rustne beslag!

De lys grå kvistene mine er helt nye, det er også den høye, enkle, moderne vasen av klart glass som de står plassert i.

Det sorte bordet har jeg valgt å beholde akkurat som det er. Bordet er vakkert og sjarmerende, ikke til tross for sine små skjønnhetsfeil, skrammer og hakk, men på grunn av sine disse skjønnhetsfeilene! Det samme gjelder den gamle sorte matte trekofferten med beslag og hengsler av lær.


Har du ingen antikviteter kan du finne en rekke nye gjenstander i interiørbutikkene som er laget av naturmaterialer, også gjenstander som ser gamle ut om du ønsker det. Du kan også kombinere butikknye gjenstander med loppefunn for å skape ditt eget særegne, personlige og spennende uttrykk.


Håper mine stilleben-tips kan være til hjelp og/eller inspirasjon for noen der ute :))

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


Flere detaljer i vårt hus finner du her: "Detaljer i mitt hus - Details in my house".

Navigasjonstips: Gjør oppmerksom på at alle bildene i venstremargen her på Glassveranda er aktive linker. Det vil si at du kan klikke på bildene for å komme til de forskjellige blogginnleggene. Bloggens generelle innholdsfortegnelse finner du nesten øverst i venstre marg.

Visste du at Glassveranda også er er på Facebook? Glassveranda sin offisielle Facebook-side fått navnet "Interiørbloggen Glassveranda". Siden har pr. i dag over 300 medlemmer, den oppdateres med nyheter ukentlig, og har en live RSS-feed som gjør at den til enhver tid er ajour i forhold til bloggen. Du er hjertelig velkommen dit du også, og du finner oss her:
8 kommentarer:

Linda sa...

Så gode tips:) Jeg henger litt etter på stillebensfronten her hjemme kan du si... Har dører og vinduer overlat, nesten ingen vegger... Blir liksom aldri helt fornøyd... Mennydelige bilder du har:) Klem

Elin sa...

Måtte bare innom deg igjen.
Et flott og innholdsrikt innlegg igjen fra deg.
Du kommer til å gjøre det skarpt i NIB`s konkurranse.
Bare en liten merknad fra meg:....du mangler en e i , stilleben...det betyr stille liv...direkte oversatt fra tysk, vettu.
Hilsen Elin

Ann sa...

:)) Ja, oppdaget det selv i morges Elin! Måtte le "litt" for meg selv her jeg satt :))) Håpet alle var så trøtte i morges at de ikke oppdaget feilen! :D Men nei.. :D Beklager feilen. Var ikke ferdig med blogginnlegget før klokken to i natt, får skylde på det! ;)

Takk til dere begge to, og ha en fortsatt fin dag! :)

Klem, Ann.

Nina sa...

Dette var jammen en fin blogg! har lest litt nedover, men tror jeg må legge deg til i listen min. Stod mye nyttig her om hage :))

Merete sa...

Denne konkurransen må du da vinne! Ikkje meir å si om den saken. God helg til Ann og alle Glassverandatilhengerar!

Anonym sa...

Hei!

Ett digert stilleben dette! Men veldig fint.
Mange gode og fine interiørreportasjer her inne på bloggen din. Takk for mye spennende lesning og himmelske bilder.
Jeg skal følge med deg videre :o)

Lykke til i konkurransen.
God helg!

Pernille :o)

Fru Strøms Kvardagspussel sa...

Mange fine bilde og gode tips her ☺
Lykke til!
Klem fra fru Strøm

Ann sa...

Tusen takk til dere alle sammen! :))

Og tusen takk for tilliten Merete!! :DD Men jeg har besøkt flere hundre blogger i helgen og du verden så mange flott stilleben det var å se!! :) Blir ingen enkel oppgave for NIB damene og Halvor dette her!! Men det må jo være utrolig flott for dem å se det bare helt fantastiske engasjementet bloggerne har vist i denne Stilleben-utfordringen, og se alle de flotte bidragene som daglig har stømmet til i konkurransen! Et virkelig imponerende engasjement.

Vel, ha en riktig fin uke alle sammen, og masse lykke til i utfordringen til de av dere som er med i konkurransen! :)

Klem, Ann.