søndag 18. april 2010

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 17: Tekst malt på veggen over benken

Jeg har malt teksten "Viva la dolce vita!" på veggen over benken i lysthuset. Jeg vurderte utallige sitater, "kloke ord" og uttrykk, men konkluderte forholdsvis raskt med at jeg ville ha en kort, lett og lystig, ikke så dyp, tekst her på veggen i lysthuset, og ikke et dypsindig sitat av Buddha, Einstein eller andre av mine favoritt-filosofer.

Teksten skulle bare kort beskrive lysthus-stemningen, -si at dette er stedet for det gode liv, hyggelige stunder, et sted designet kun for glede, latter, nytelse og ro. Lysthuset har rett og slett ingen annen funksjon, og med vår sterke tilknytning til Italia ble dermed det italienske uttrykket "Viva la dolce vita!" (Leve det "søte" liv!) et naturlig valg. Det klinger bedre på italiensk enn på norsk, også er det igjen noe med dette å sette sitt eget personlige preg på et rom. Et vellykket interiør skal kunne fortelle noe om menneskene som bor der, -det skal gjenspeile menneskenes bakgrunn og interesser. Det er jo nettopp dette som gjør at et interiør blir spennende!

Jeg skal ha mange flotte norske antikviteter ute i lysthuset, kunst, kanskje noen tekniske tegninger, filosofiske sitater, klart glass, friske blomster, bøker og magasiner og rolig vakker musikk, slik jeg elsker det, men jeg vil samtidig forsøke å gjenskape litt av den herlige landlige Provence/Piemonte-stemningen. Denne kombinasjonen gjenspeiler meg, oss, familien som bor her, vi kan identifisere oss med disse tingene, de skaper tilhørlighet, og gir samtidig interiøret særpreg. -Alt dette som jeg er så fryktelig opptatt av og som nesten ikke kan gjentas for ofte her i Blogglandia! ;)) Stilmessig en salig blanding? Ja, men den norske tradisjonelle stilen og den tradisjonelle Provence/Piemonte-stilen lar seg fint kombinere, de er begge fundamentert på naturmaterialer, tre, kurv, ekte håndverk og tekstiler i naturmaterialer som lin og bomull.

Det er et tankekors at hjemmene her i landet blir stadig mer og mer like hverandre, er det ikke? Når alle hjem blir like er vi identitetsløse. Det blir litt som å gå til en bankett i en nydelig rød kjole, og når du kommer frem ser du at alle de andre gjestene har på seg nøyaktig den samme kjolen... Som en følge av dette vokser ønsket om å differensiere seg fra naboen etterhvert frem, og jeg tror med 100% sikkerhet at vi i tiden fremover i mye større grad enn tidligere vil få se at interiørarkitekter matcher stilarter og tidsepoker i minst like stor grad som de matcher farger og materialer, rett og slett for å distansere seg fra det fabrikknye, sjeleløse, "feilfrie" kataloghjemmet, med ønske om å heller skape hjem med en personlig stil, med fokus på identitet, tilhørlighet og særpreg, hjem som reflekterer menneskene som skal bo husene.

Visst er det spennende å komme hjem til nye mennesker for første gang? Vi danner oss øyeblikkelig et bilde av hvem det er vi har med å gjøre idet vi kommer inn i hjemmet til noen for første gang, på godt eller ondt, bevisst eller ubevisst. Forteller ditt hjem noe om deg? Litt eller mye? Hva forteller hjemmet ditt om deg, og hvordan? Skriv gjerne noen linjer om dette nedenfor. Jeg, og sikkert mange med meg, synes dette er et utrolig spennende tema som vi også trenger å sette større fokus på her i Blogglandia.

En tekst på veggen er en trend i tiden, skal det være identitet og særpreg forbundet med den, må man tenke nøye igjennom tekstens innhold og funksjon. Jeg malte tekster på alle dørene våre i husets 2. etg. for 10-12 år siden, men ble etterhvert lei av dem og malte over dem alle sammen. Den gang var tekster på dørspeil og vegger noe nytt, noe som ikke var så vanlig rundt om i hjemmene, men i dag synes det som om "alle" har en tekst på veggen, og dermed er ikke dette lenger noe som er med å gi et hjem identitet og særpreg i seg selv. Det kommer selvfølgelig mye an på hva teksten sier. (Alle har et navn, men noen navn er sjeldnere enn andre...)

Jeg valgte likevel å skrive en tekst på veggen, og en helt standard italiensk frase. Den passet helt perfekt her over benken, og denne teksten minner meg om alle de hyggelige opplevelsene vi har hatt i Italia i årenes løp. Men jeg ville ha teksten malt på veggen, ikke stemplet og ikke en klistremerke-tekst (stickers), men malt. Rett og slett fordi det er er dette som er det "ekte", -det var slik de gjorde det i gamle dager da de malte skilt direkte på veggene før klistremerkenes tid.

Kanskje finnes denne teksten også å få kjøpt som stickers, men jeg har sant å si ikke sjekket. Personlig foretrekker jeg den håndmalte versjonen. Jeg elsker at man kan se penselstrøkene i en veggtekst, mens stickers (klistremerker) er flate, blanke og livløse. Ønsker man en veldig lang tekst på veggen kan jeg likevel forstå at mange velger stickers, ettersom det selvfølgelig er ganske tidkrevende å male tekster på veggen i forhold til å klistre dem på. Jeg valgte en kort tekst, og det var dermed en grei og fullt overkommelig oppgave å skulle male teksten på veggen.

Men den er ikke malt direkte på veggen på frihånd slik det ble gjort i gamle dager...jeg valgte å jukse litt: Jeg skrev ut teksten på vanlige A3-ark på skriveren hjemme, -et ord på hvert ark. Deretter klippet jeg bort teksten med en vanlig liten saks for å lage sjabloner (du kan også overføre teksten til et transparent overhead-ark og så skjære teksten ut med en skarp liten skalpell (legg en pappplate e.l. under når du skjærer)). Jeg brukte så en tommestokk for å måle inn nøyaktig hvor teksten skulle stå på veggen, for å sikre at teksten ble midt på veggen og parallell med taklisten.

Etter at hver sjablon var ferdig tapet jeg dem sammen med hverandre før jeg så tapet de fast til veggen , -dette for å sikre at ordene ble stående i riktig avstand fra hverandre. Den ble ikke så vakker denne sjablonen min, med det spiller ingen rolle bare den fungerer som den skal. Etter bruk kastes den jo likevel.

Jeg brukte så en blyant, og tegnet konturene av teksten på veggen. Etterpå ble sjablonen fjernet, og jeg kunne male teksten på veggen med en mørk brun, sjokoladefarget farge. Jeg brukte en tykk maling, en hobbylakk, som virkelig får frem penselstrøkene. Teksten blir kanskje ikke 100% jevn som når du bruker fabrikkproduserte stickers (klistremerker), men det synes jeg er en viktig del av sjarmen! Teksten kunne selvfølgelig også stemples på med en sjablonsvamp da sjablonene var festet på veggen, stilig det også, men da hadde jeg ikke fått frem de penselstrøkene jeg ønsket meg. Smak og behag. Jeg elsker tekster i vakre fonter enten de står i bøker, på veggen eller utenpå en gammel kaffeboks, og jeg ble fornøyd med resultatet.

Vel, nå skal jeg ut i lysthuset og fortsette. Skal male et gammelt butikkskap og et lite anretningsbord, jeg tok bilder av hyllene vi lagde, den ferdigstylede benken m.m. i går, men den stasjonære PCen vår kræsjet av alle ting i går kveld, og der lå selvfølgelig alle bildene! Sukk... men min kjære er heldigvis en skikkelig datanerd, så jeg håper og tror at problemet forsvinner i løpet av morgendagen slik at jeg får vist dere flere nye bilder! Jeg har også "pimpet" lysekronen i lysthuset, og de bildene må dere i hvertfall se!! :)) Lysthusprosjektet nærmer seg slutten, og nå har jeg begynt å glede meg til å gå løs på hagen utenfor lysthuset!

Ha en fortsatt fin søndag! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Oppussingsprosjekt Lysthuset del 1-16 finner du her:


Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 1: Se FØR-bildene!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 2: Tømt og rundvasket, hva nå?
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 3: For en forskjell!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 4: Klart for maling av vegger i morgen!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 5: Fant endelig kule, -og ser på at malingen tørker...
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 6: Mitt nye favorittsted!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 7: Dekorkulen på plass, lysekronen hengt opp!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 8: Gulvet er malt!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 9: Vi bygger en over 3 m lang gustaviansk-inspirert sofabenk!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 10: Ben til den gustaviansk-inspirerte sofabenken
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 11: Benkefronten begynner å ta form!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 12: Benken halvferdig og malt
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 13: Et gammelt bord, min kjære bestefars stråhatt, benkekryss, hjørneknotter, tekstiler til benken m.m.
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 14: Se hele prosessen fra halvferdig til helt ferdigbygget gustaviansk-inspirert sofabenk!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 15: Tid for tekstilvalg!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 16: Den gustaviansk-inspirerte sofabenken er ferdig malt!

4 kommentarer:

Fruen sa...

Jeg er stum :):) Noe så vakkert :) Jeg flytter inn hi hi...
Klem fra meg til deg :)
Teksten var kjempe vakker,og som et smykke.

Ingunn sa...

Det ble utrolig delikat og rent og pent. Hver gang jeg ser glassverandaer tenker jeg nå på deg.... og dine mange prosjekter.

Ha en fin søndag. :)

Klem Ingunn

salige lavendel sa...

Det ble et pent resultat!

Ann sa...

Takk :)) Det kommer nye bilder av litt mere spennende ting her på bloggen i kveld, var ikke meningen at dette tekstinnlegget skulle stå gjeldende i flere dager... :S PC-problemet var noe mer omfattende enn først antatt. Vi avinstallerte div. programmer i går, og skal legge alt inn på nytt igjen i ettermiddag, så jeg regner jeg med at jeg får tilgang til bildene mine, bildeprogrammer m.m. i løpet av kvelden :)) Ha en fin dag!

Klem, Ann.