fredag 19. mars 2010

Utbygg/påbygg/tilbygg? Eller garasje? - Del 2

Del 1 finner du her.

Utbygg/påbygg/tilbygg - Når kan ByggeMELDING brukes?

Du kan faktisk bruke ByggeMELDING i stedet for ByggeSØKNAD dersom du har planer om å oppføre ett enkelt utbygg/påbygg/tilbygg i kun én etasje og hvor arealet ikke (hverken
bruksareal (BRA) eller bebygd areal (BYA)) er over 50 kvadratmeter. 50 kvadratmeter! Tilbygget kan godt ha kjeller, men kravet er at det nye tilbygget ikke inneholde rom som krever vanninstallasjoner. Det vil si at tilbygget ikke kan inneholde bad, kjøkken, vaskerom o.l. (Hvis vannarbeider kreves komplett ByggeSØKNAD, uten unntak).

Garasje - Når kan ByggeMELDING brukes?


For en garasje under 70 kvadratmeter holder det med forenklet ByggeMELDING. (Skal garasjen være større enn 70 kvadratmeter, og/eller med boligareal, kreves en fullstendig ByggeSØKNAD). Er garasjen under 70 kvadratmeter, kan du også søke kommunen om dispensasjon om å få plassere garasjen kun én meter fra nabogrensen, dersom naboen din ikke er motvillig. Ellers skal avstanden være fire meter fra bygg til nabogrensen. Det er ingen ekstraordinære brannkrav til frittstående garasjer under 70 kvadratmeter. (For større garasjer er avstandskravet til bolig hele åtte meter, avstand til nabogrense fire. En rekke tekniske forskrifter må dessuten overholdes når garasjen skal være større enn 70 kvadratmeter).


I begge tilfellene nevnt ovenfor trenger du å skaffe til veie følgende for å kunne levere byggeMELDING:

1) Byggemeldingsskjema (NBR 5153) (Fås i papirform ved teknisk avdeling i din kommune eller skriv ut
her.

2) Teknisk tegning: Skal vise fasader, plan og snitt. (Fasadetegninger skal påføres eksisterende og fremtidig terreng slik det er/blir i fohold til garasjen/tilbygget. Høyden skal kunne refereres til et fast punkt (f.eks. vise garasjens høyde i forhold til huset).

3) Situasjonskart (Be kommunen om et, ettersom dette må være helt "ferskt"). Der skal omkringliggende bebyggelse fremgå og du må tegne garasjen/huset inn i riktig målestokk. Avstand til nabogrense, andre bygninger, vei o.l. skal påføres. (NB! Kart som utleveres hos kommunens oppmålingsavdeling er vanligvis oppdatert, men ikke alltid. Tiltakshaver (= du), tidligere kalt Byggherre, er selv ansvarlig for at kartet er oppdatert!)

4) Naboliste. Unngå overraskelser, be kommunen om en liste selv om du vet hvem alle naboene dine er! (Dersom kraftselskapet e.l. eier 2 kvadrat av grøften nedenfor veien din er de også pr. definisjon også "naboer" og skal varsles!) Dette for å unngå saksbehandlingsforsinkelser.

5) Reguleringsbestemmelsene for området du bor i (Fås i papirform ved teknisk avdeling i din kommune).

6) Kvitteringsskjema for nabovarsel (NBR 5155). (Fås i papirform ved teknisk avdeling i din kommune eller skriv ut
her.

Hva gjør jeg nå, hvor begynner jeg?

Skriv ut "Byggemeldingsskjema" (NBR 5153) og "Kvitteringsskjema for nabovarsel" (NBR 5155) fra internettlinkene du har fått ovenfor. Ring så kommunen du bor i og be om å få tilsendt:

1) Situasjonskart for tomten din
2) Naboliste
3) Reguleringsplan for området du bor i


Det tar i verste fall tre uker fra du ber om det, til du har papirene i posten. Ring i dag, så er du i gang! :)) Da har du papirene i posten allerede i begynnelsen av april. Hvorvidt kommunen din tar litt betalt for å sende deg dette, varierer fra kommune til kommune (du kan jo spørre når du ringer), men dette er papirer du ha for å kunne søke.


Skjemaene skal jeg veldig kort og greit lære deg å fylle ut, og du skal også få lære hva du gjør med situasjonskartet du etterhvert vil motta fra kommunen, men aller først skal jeg lære deg litt om tekniske tegninger og hvordan du lager en enkel, men fullt brukbar, teknisk tegning. En byggesakstegning! Gå ikke glipp av "Utbygg/påbygg/tilbygg? Eller garasje? - Del 3" her på Glassveranda! Da handler det om tekniske tegninger! Del 3 kommer sannsynligvis allerede i løpet av kommende uke!

Ha en fin dag videre! :)


Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Del 3 finner du her.

9 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Kikker inn for å ønske god helg!

Nydelige bilder fra huset deres en bit ned! :)

Anonym sa...

Hei
Dine forklaringer om byggemelding passer perfekt for meg siden vi står på trappene til å bygge ut kjøkkenet vårt. Bor i et 60-talls hus i Rogaland. Sitter akkurat i disse dager med plantegninger, noe som er krevende nok i seg selv når en skal gjøre det selv.
Takk for tipsene dine. Venter spent på fortsettelsen...
Katrine

Ann sa...

Hei!

Anonym: Åååh tusen takk for tilbakemeldingen, da vet jeg at det er i hvertfall er noen der ute som har bruk for denne informasjonen!! :)) Jeg var helt sikker på at dette skulle være et tema som interesserte svært mange, men skal jeg dømme ut fra tilbakemeldingene ser det faktisk ikke ut til å være det likevel... Men jeg kommer til å skrive Del 3, 4 o.s.v. likevel, så lenge det finnes noen der ute som har bruk for det jeg skriver ;) Lykke til med plantegningene! :))

Tusen takk Emma! :O)

God helg og klem/kram til dere begge to!

Ann,

Tina - Oppussing og Drømmer sa...

Hei Ann:) Jo dette er til super hjelp! Skal ikke bygge noe akkurat nå, men har veldig lyst å bygge meg en garage med tiden. Lurte litt på ( kunne ikke se at det var nevnt)hvor lang avstanden må være fra hovedvei? Jeg har en vei forbi min eiendom. Det er ikke hovedvei akkurat, men en sidevei for trafikk i begge retninger. Holder det med forenklet melding i dette tilfelle også? Eller må man her søke spesiellt siden det vil bli utkjørsel rett ut i veien? (fortau vil være mellom vei og garage)

Kelm Tina:)

Ann sa...

Hei!! :)) En helt NY avkjørsel fra eksiserende eiendom som allerede har en annen innkjørsel... hmm, det blir litt spesielt. Men jeg vil tro at det enkleste blir å søke i to omganger. Først om ny avkjørsel som egen sak, og deretter om byggetillatelse ved bruk av byggeMELDING (hvor du så legger ved en kopi av den godkjent avkjørselsplanen). Det må uansett foreligge en godkjent avkjørselsplan før at du kan flytte avkjørselen din (Vegloven § 29, m.m.). Hvorvidt du kan levere byggeMELDING eller byggeSØKNAD vil jeg anta at også i dette tilfellet avhenger av garasjens størrelse: Er garasjen en vanlig enkel, typisk, garasje som er mindre enn 70 kvadratmeter (og ikke skal ha boligareal) holder det med en byggeMELDING.

Når det gjelder avstand til vei er det generelle kravet en avstand på 50 meter fra riksvei og fylkesvei, og 15 meter fra kommunal vei. Når det gjelder de små veiene i boligfelt er det kommunen selv som sitter på reguleringsbestemmelsene for området du bor i, også når det gjelder vei. Det er i særlige tilfeller også mulighet for å søke om dispensasjon fra bestemmelsene. Vil kanskje i ditt tilfelle anbefale deg å ta turen innom byggteknisk etat/avd. i din kommune, og rett og slett spørre om reglene og mulighetene for flytting av akkurat din innkjørsel. Men det vanligste kravet er at frittliggende garasje/carport skal plasseres minst 5 meter fra regulert vei (kommunale og private veier i boligfelt) når garasjen er tenkt plassert med utkjøringen vinkelrett på veibanen. Når
utkjøring er plassert parallelt med veibanen skal frittliggende garasje/carport plasseres
minst 2 meter fra regulert veigrunn. Det varierer stort fra kommune til kommune, og fra boligfelt til boligfelt, hvor strenge kommunen er på dette; hvorvidt de er villige til å gi dispensasjon fra bestemmelsene som gjelder i området, eller ikke. Som oftes er svaret fra kommunene at dersom garasjen kan flyttes lenger inn på tomten til tiltakshaver (du), så gis det ikke dispensasjon.

Håper svaret er til hjelp!

Lykke til med garasjeplanene! :)

Klem, Ann.

Anonym sa...

Fornuftige svar du gir angående bygging, og byggemeldinger:) Hilsen letter frustrert saksbehandler som mottar mange mangelfulle meldingssaker, men noen er absoutt flinke også!

Anonym sa...

Flotte artikler.
Venter fremdeles på del 3.......

Anonym sa...

Tusen, tusen takk for strålende informasjon. Dette er akkurat hva jeg trenger for å få satt i gang med byggeprosessen av en glassveranda. Den opprinnelige ble dessverre revet på 60-tallet av de forrige eierne. Du bidrar til å realisere drømmen om å få oppført en ny.

Ann sa...

TIL ALLE DERE SOM LESER DENNE BLOGGESERIEN NÅ (i 2012 eller etter den tid): Dersom du har spørsmål som gjelder regelverket, spørsmål om hvor man nå får tak i eventuelle nye skjema m.m.: Det har kommet en del nye regler og skjemaer de siste to årene (Jeg skrev denne serien våren 2010). Fordi jeg dessverre ikke har tid/overskudd/kapasitet til å holde meg oppdatert på dette området, rett og slett fordi jeg ikke jobber i bransjen lengre og ikke har noen nye byggeplaner på tegneblokken selv pr. i dag ;)), så ber jeg deg ta kontakt med/ringe til en byggesaksbehandler på teknisk avdeling/teknisk etat i kommunen du bor i dersom det er noe du lurer på, for de er hele tiden oppdaterte på regelverket. Blide og hjelpsomme pleier de også å være! ;)) Masse, masse lykke til med byggeprosjektet ditt! :0)

Stor klem, Ann.