torsdag 11. mars 2010

Skattejakt på et gammelt loft - Del 7

Denne vakre kofferten i heltre er en av de mange antikvitetene jeg fant da jeg var på skattejakt på loftet hos mine foreldre forrige helg.

Kofferten har beslag av lær, og hengsler av lær. Låsen på kofferten er er av den typen som krever hengelås. Det finnes noen tøyrester fra en grovfibret tekstil i en nøytral beige farge rundt og bak noen nagler inni kofferten, noe som tyder på at den en gang i tiden har vært fóret innvendig.






Den var sikkert utrolig flott da den var ny! Jeg kan se det for meg! Oldemor kanskje, eller tippoldemor? Med lang pen ankelsid lys beige kjole med kniplinger og de skjønneste detaljer, pene hansker, heklet, i et fint, fint bomullsgarn, sort paraply og en beige hatt som matchet kjolen. Jeg har mange foto av både oldeforeldrene mine og tippoldeforeldrene mine, noen av familiebildene er muligens enda eldre, og de var fantastisk flotte i pentøyet sitt på den tiden!

Nå kom jeg forresten på at jeg et eller annet sted har liggende kjolemønster, mange kjolemønstre, som må være minst hundre år gamle! Og eldgamle utenlandske motemagasiner, eller snarere hefter, som har vært i familien i generasjoner. De fikk jeg av bestefar da jeg var i slutten av tenårene. Men hvor har jeg lagt dem? Jeg husker jeg var svært fasinert av alle disse gamle kjolene og alle de flotte detaljene, og at mønstrene ble lagt et trygt sted. Men hvor? Kan de være i en eske på loftet vårt? Eller hos mamma og pappa? Jeg tror jammen jeg må lete etter dem i helgen, for disse skulle dere ha sett. De kjolene er utrolig flotte!

Hva tok de med seg når de reiste bort? De hadde neppe så mye som det vi damer har i dag når vi reiser på tur! Den er ikke så stor denne kofferten, den er en nett liten sak, og derfor tenker jeg at det er en damekoffert. Men kanskje var alle kofferter av denne størrelse på denne tiden? Noen som vet noe om dette? Hvor vanlig var det i det heletatt med kofferter på den tiden?
Hvor dro de da, når de reiste bort? Jeg vet sannelig ikke, men dette var jo før jernbanens tid, og biler hadde de jo ikke på den tiden heller, så de reiste vel med hest og vogn/slede eller båt. Det medførte at de avstandene som vi i dag gjør unna på et kvarter-halvtime, var en hel overnattingstur på den tiden, så kanskje brukte de kofferten oftere på den tiden enn det vi gjør i dag? Jeg vet ikke hvor vanlig det var å reise bord på overnattingsturer på den tiden, men av og til dro de nok for å besøke familien i hvertfall.









Her ser du hvordan koffertlokket er festet. Lærbeslaget fungerer som hengsel. Bare halve lokket kan vippes opp, men fordi kofferten er liten (ikke så dyp) går det helt fint å legge klær inn i den likevel.

Den er gammel, den er slitt, men det er som med den gamle turkise kaffeboksen, jeg synes denne gamle trekofferten er aldeles nydelig! Ikke til tross for sine små skjønnhetsfeil, skrammer og rustne nagler, men på grunn av sine små skjønnhetsfeil! Den gamle trekofferten har personlighet, særpreg, sjel og sjarm! Den bærer med seg et viktig stykke historie, den har stor affeksjonsverdi, den skaper tilhørlighet mellom generasjoner.



Denne gamle kofferten har nå fått plass på den lange skjenken under det buede vinduet i dagligstuen vår. Bilder av det hele kommer her på Glassveranda i helgen.

Ha en fin dag videre, i morgen er det endelig fredag og helg! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Flere detaljer i vårt hus finner du her: "Detaljer i mitt hus - Details in my house".





Her finner du Skattejakt på et gammelt loft - Del 1-6:

Den gamle digre kaffeboksen
Oldefars skriveskrin
Et glimt fra dagligstuen vår etter stilendringen
En sjarmerende gammel flaskekasse
Et høyreist og stilig gammelt blomsterbord
Gamle nostalgiske nøkler

5 kommentarer:

Emmas Verden sa...

det var en skikkelig skatt!!! heldige deg ;)
spennende å gå på skattejakt ;)
ha en fin dag!!
klem Anne♥♥♥

Ann sa...

Ja det var virkelig spennende! Spennende stilendring i dagligstuen blir det også, jeg er kjempefornøyd med resultatet og gleder meg til å vise bilder av helheten nå i løpet av helgen! :))

Takk for hyggelig kommentar, og ha en fin dag videre! :)

Klem, Ann.

Elin sa...

Du verden...du har virkelig funnet noen skatter !!
Den kofferten var bare helt råstilig ! Gleder meg til å se helheten i dagligstuen deres.
Så trist med bortgangen til din bestefar. Men vi må nok bare godta at livet går sin gang. Trøsten er at at han fått levd et langt liv...ikke alle får det.
Klem

Minka sa...

Herlighet, denne var flott...

VillaVårfrubakken sa...

Så heldig du har vært da! Kjempefine bilder på flott blogg, som det er første gang jeg besøker ( kommer nok igjen) Ha en herlig solfylt helg.