fredag 12. februar 2010

Rustikk landstil og litt om nostalgi

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 16 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det herlige amerikanske interiør- og livsstilsmagasinet Country Living. (All 16 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American magazine Country Living).

Denne stilen er mer shabby enn chic. Dette er en stil som kunne passe helt perfekt i et gammelt norsk sommerhus ved kysten, men kunne jeg tenke meg denne stilen hjemme, hele året? Det er jeg imidlertid litt usikker på. Denne stilen er utrolig sjarmerende, men personlig er jeg nok mer glad i shabby chic interiører som heller mere i retning chic enn shabby. Men jeg fasineres av disse interiørene på bildene fra Country Living, det må jeg bare innrømme! Det er så... koselig! Det er noe... nesten romantisk over det hele, er det ikke? Det ser ut som et hjem, ikke som en utstilling i en hvilken som helst møbelforretning. Disse rustikke interiørene representerer nostalgi, de representerer er det helt motsatte av et katalog-hjem, det "fabrikknye", "feilfrie", "perfekte". Det har personlighet, særpreg, sjel og sjarm!Hva betyr egentlig ordet nostalgi? Ordet nostalgi er flittig i bruk blant interiørbloggerne, men hva betyr det egentlig? Hvor kommer det fra? Vel ordet er sammensatt av de greske ordene "nostos" som betyr hjem og "algos" som betyr smerte. Ifølge historiebøkene var det en lege i Sveits som første gang tok i bruk ordet på slutten av 1600-tallet, -som en diagnose! Nostalgi var en kort benevnelse for den smerten og den sykelige lengselen et menneske kan føle når han/hun ikke er hjemme, ikke er i hjemlandet sitt, ikke får se sine nærmeste, -og den forferdelige frykten et mennesket i en slik situasjon har for aldri å få se hjemmet/landet/sine kjære igjen... Begrepet nostalgi ble raskt tatt i bruk av flere innen det medisinske miljøet, og det var ikke uvanlig at soldater med sinnslidelser fikk denne diagnosen. Den eneste kjente "medisinen" som hjalp mot nostalgi var å sende soldatene hjem, for en periode eller permanent.

Etter hvert ble ordet tatt i bruk i vanlig dagligtale. Den tyske filosofen Immanuel Kant var den første som hevdet at nostalgi var mere et "den gang da" heller enn et "der", -og det er slik vi bruker ordet nostalgi i dag. Ordet brukes om det å lengte tilbake til en svunnen tid, eller om det å like ting fra den tiden, -like ting slik de var den gang da... møbler, mugger, bøker, kopper, vaskevannsfat, duker, vaser fra f. eks. 1800-tallet, - eller for den saks skyld biler fra 1950, musikk fra 60-årene, eller rett og slett alt som var sommeren 1985! "Den gang da...", sier gamle mennesker ganske ofte, -og de sier det med nostalgi i blikket...
Møblene og gjenstandene i slike gamle, rustikke, landlige interiører er preget av tiden, de bærer med seg et stykke historie, de har sjel, de har affeksjonsverdi og de skaper tilhørlighet mellom generasjoner. Kanskje minner de om bestemors gamle stue på gårdstunet, smørblomstene, en glad liten ivrig hundevalp som løper om kapp med de snøhvite lammene på engen om våren, duften av bestemors nybakte boller og nyrørt jordbærsyltetøy? Varme vafler med multebærsyltetøy? Pannekaker med nyplukkede blåbær? Solbærsaft, rosebusker og den lave summingen fra travle små humler? Bestefars stråhatt? Solsikkene som bøyer seg forsiktig i den varme sommervinden? Stakittgjerdet og den hvite, litt avflassede, malingen på porten? Katten som smyger seg inntil deg når du kommer inn i kjøkkenet i nattkjole og ullsokker? Dukene minner oss kanskje om oldemors heklede sjal? Gamle møbler og gjenstander, ofte ekte håndverk laget med hjertet og hendene, ofte slitte ting, er ting med "sjel"! De bærer preg av å ha vært i bruk, bærer preg av å ha vært elsket! Kanskje det det nettopp dette vi tiltrekkes av?
C
ountry Living sine nettsider og flere inspirerende interiørbilder finner du her: Country Living.

Jeg ønsker deg og dine en fin og minnerik helg! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


2 kommentarer:

Nooria sa...

Fantastiske bilder! Helt etter min smak!

God helg!

Unknown sa...

Thank you for this lovely site. I'm enjoying it very much! love every bit of it!