tirsdag 9. februar 2010

Den nye fransk-industrielle stilen

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 10 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører den amerikanske interiør- og møbelkjeden Restoration Hardware. (All 10 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American interior- and furniture company Restoration Hardware).Restoration Hardware, Inc. ble etablert for 30 år siden, i 1980, da den første butikken ble åpnet i California, USA. Selskapets grunnlegger, Stephen Gordon, fikk idéen i 1979 da han tok fatt på oppussingen av sitt eget victorianske hus.


Restoration Hardware, Inc. selger sine varer gjennom egne butikker, katalog og internett. Selskapet driver i dag ca. 100 butikker spredt utover USA og Canada. Restoration Hardware sitt vareutvalg inkluderer møbler og interiørartikler til dagligstue, hjemmekontor, soverom, spisestue, bad og utendørs møbler. De har videre et enormt utvalg belysning, pyntegjenstander, badtekstiler og sengetøy, gulvmatter, dørhåndtak, knotter, kroker m.m.

Jeg skulle så fryktelig gjerne hatt Restoration Hardware til Norge! De har så mye flott, tøft og spennende i sitt sortiment! Dersom du ikke kjenner til selskapet fra før, så vil jeg virkelig anbefale deg å ta en titt på internettsidene deres. Dessverre sender de ikke varer til kunder i Europa, men likevel: Her er det mye spennende inspirasjon å hente!

Enorme speil laget av naturlig rustikt gjenvunnet tømmer fra en gammel skotsk mølle, massive bord laget av tømmer fra flere hundre år gamle engelske bygninger. Andre bord laget av gamle paller som opprinnelig ble brukt til å lage, kjøle og transportere murstein på for mer enn 100 år siden ved et belgisk teglverk, bord laget av grove, rustikke fastboltede planker av nordeuropeiske lønnetrær. Trevirket renses og sandblåses, men bærer likevel preg og sjarm av tiden med sine hakk, preg-merker og patina. Heltre innrammet i håndsveiset stål i en robust finish, lakkert for sikre møbelet lang levetid. Store håndlagde pyntegjenstander, f. eks. detaljer fra romerske bygninger, skåret ut for hånd av massive gamle trekubber. Små konsollbord som er eksakte kopier av de små verktøyskapene som var i bruk tidlig på 1900-tallet i bilindustrien i Frankrike, håndlaget av jern med synlige nagler. Stålamper som er perfekte kopier av de britiske marinelysene som ble brukt i det 19. århundret til å overføre morsesignaler. Lampene som minner oss litt om Grand Ocean liners og litt om gamle Hollywood er laget av helstøpt aluminium. Møbler i fransk landstil i heltre eik, gjerne i kombinasjon med rustikke metaller, vitrineskap av drivved, håndlagde viktorianske lamper i messing, servantskaptopper i ekte Carrara-marmor, sengetøy fra Italia, hånd-knyttede tepper fra Østen, etc. Kombinasjonen er ny, spennende og flott!

Det er eventyrlig, noe historisk, over denne stilen! Pene franske klassiske, men oppdaterte, spisestuestoler i Empire-stilen i kombinasjon med det industrielle spisebordet laget av gamle tredører som er montert oppå en grov sveiset stålramme med krysstag! Over bordet henger en strømlinjeformet, geometriske helt forenklet industriell lampe i klart herdet glass og en ramme av stål. I bakgrunnen ser du en fransk skjenk i heltre eik i en grålig tørket eike finish. På veggen henger en bildecollage av genuine tørrpressede planteeksemplarer i vintage-stil innrammet i enkle trerammmer. Identitet og særpreg!


Denne stilen håper jeg virkelig at vi etterhvert også får se mere av i norske hjem! De lune ton-i-ton beige og bruntonene, i kombinasjon med hvitt, antikk rustikk treverk, kunst og antikviteter, -og det hele gjerne i kombinasjon med enkelte møbler i industriell stil! Dette er stilfullt og flott, og resultatet er spennende rom med identitet, særpreg og karaktér!


Jeg synes vi er svært heldige som lever i 2010 og ikke for 300 år siden. Vi har kjennskap til alle de interiørstilene som har eksistert i århundrer, og vi kan plukke det beste fra dem alle og kombinere dem helt etter eget ønske, eget hode, og kan på denne måten skape vår helt særegne stil i hjemmene våre! Kanskje har vi ikke vært så flinke til å kombinere stilene? Jeg synes tiden er overmoden for å prøve noe nytt og mere vågalt i hjemmene våre. Nå er det personlig stil på tvers av tidsepoker og tidligere stilarter som gjelder! Tiden er inne for å kvitte seg med det feilfrie, identitetsløse, sjeleløse, trendriktige katalog-hjemmet, og heller satse på en personlig stil med fokus på identitet, tilhørlighet og særpreg! Hjemme hos oss har prosessen allerede begynt!

Hva synes du om denne fransk-industrielle stilen? Gjenbruk møter nytt?

Mer inspirasjon fra Restoration Hardware, Inc. finner du her: Restoration Hardware.

Jeg ønsker deg og dine en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda
Wabi-sabi handler også om gjenbruk. Leste du lest innlegget om Wabi-sabi stilen her på Glassveranda? Hvis ikke kan du lese det her:
"Wabi-sabi - Naturmaterialer, ekte kunst og håndverk".

Dersom du enda ikke har blitt "medlem" av Glassveranda sin Facebook-side enda, og du er en av mine kjære lesere som er innom Glassveranda regelmessig og som i tillegg er aktiv på Facebook, håper jeg selvfølgelig at også du vil bli "medlem" av Glassveranda sin Facebook-side, og at du kanskje også vil foreslå denne Facebook-siden for dine venner på Facebook. Ta gjerne en titt på den her:

4 kommentarer:

Minka sa...

Flotte inspirsajons bilder....

My home is my Castle sa...

Mye lekkert her ja :)

Klem,kari

Maliva`s verden sa...

Wow....takk for nok et inpirerende innlegg. Denne stilen her elsker jeg, og kunne flyttet rett inn:o) Takk for linken også. Fin dag til deg fra Maliva

Anonym sa...

www.artwood.se fører varer fra restoration hardware:)