torsdag 7. januar 2010

Artisjokker - en smak av vår!

Jeg skulle omsider svare på kommentere under innlegget Alt det vakre i Provence-stil i dag, jeg ligger dessverre en "smule" etter med kommentarene, men før jeg visste ordet av det hadde kommentaren blitt et helt innlegg i seg selv!

Mest sannsynlig er det mange av dere som har hørt om artisjokker, sett artisjokker, men av forskjellige grunner enda ikke tatt dem i bruk. Jeg fant derfor ut at jeg rett og slett skulle lage et innlegg om disse grønnsakene som ofte ses på kjøkkenbenken i interiørmagasiner og i interiørbøker, disse grønnsakene som er så uendelig vakre, men som de færreste vet hvordan de skal bruke til annet enn interiørdekor!

Etter all den tradisjonelle julematen fortjener vi dessuten noen nye og spennende retter på menyen! Og hva er vel enklere og mer spennende enn artisjokker - smaken av vår! - En smakeprøve av våren trenger vi dessuten nå som det er så skrekkelig kaldt utendørs! Vi trenger all den varme og vårfornemmelse verden har å tilby oss på denne årstiden, også i matveien!

Artisjokken, - ialienerne ovnsbaker den gjerne, i folie, sammen med sitron, hvitløk, olivenolje og basilikum, eventuellt timian.

Artisjokkene, kokte eller ovnsbakte, er veldig gode servert med urteolje på:

1 dl olivenolje
3 ss hakkede f r i s k e urter (f. eks. basilikum, timian og/eller kruspersille)
1 ss sitron/limesaft
Litt salt og eventuelt litt pepper
Bruk gjerne også 1-2 fedd hvitløk

Kjør ingrediensene i foodprocessoren til jevn konsistens og la den gjerne stå i romtemperatur en times tid, så er den klar.
(Dersom du skal bake dem i folie så beskjær dem først som beskrevet nedenfor, og sett så hver enkelt artisjokk på hvert sitt folieark og fordel den ferdige urteolje-blandingen på artisjokkene; pensle blandingen på som når du baker boller, og ha litt ekstra mellom bladene, ha gjerne litt ekstra sitron i midten av "blomsten", brett folien rundt artisjokken som en skål, hell inn overskytende urteolje og lukk folien slik at den blir helt tett som når du baker poteter. Foliepakkene settes så i en ildfastform som settes midt i ovnen på ca. 200-220 grader i 30-40 minutter).

Artisjokkene er kjempebitre, men blir kjempesøte når de kokes i lettsaltet vann. Hvordan kokes disse da?
Skjær av stilkene, slik at de kan stå på benken (d.v.s. behold kun 1,5 - 2 cm av stilken) og fjern de nederste bladene. Skjær gjerne også av litt av toppen, slik at selve blomsten åpner seg. Hvis du skal lage mange artisjokker samtidig så dekk dem med sitronvann etterhvert som de er klare, for å unngå at de blir mørke i fargen.

Artisjokker spises gjerne hele, blad for blad, lag for lag. Da er det nok å dampe eller koke dem, og kanskje lage en god dipp til å dyppe bladene i når de spises. Det er litt vanskelig å si nøyaktig hvor lenge en artisjokk skal koke, det kommer an på størrelsen og hvor modne de er, men det tar vanligvis 20-50 minutter. Til fire artisjokker trenger du vann, en hel sitron og litt salt. Del sitronen i små biter og ha sitronbitene i vannet. (Sitronen i vannet forhindrer at artisjokkene mister den fine fargen de har under kokingen). Tilsett salt og legg artisjokkene i kasserollen når vannet koker. Du finner ut om de er ferdige ved å nappe i et av bladene. Løsner det lett av seg selv, er artisjokken ferdig.

Artisjokkdipp:
1 dl rømme
50 g romtemparert ekte smør
1 fedd hvitløk
2 ss finhakket løk
1 ss sitron
Litt salt og pepper
Ferske urter
Knus hvitløken og urtene og bland til en jevn blanding.

La gjerne dippen stå å "modne" i kjøleskapet en times tid før du serverer den.

Hvordan spises en artisjokk da? Dra av et og et blad på artisjokken. Den nederste delen av hvert blad er myk. Dette er et saftig "kjøtt" som du suger/gnager i deg. (Ikke spis de aller innerste lilla bladene, og ikke det som er hardt). Dypp gjerne bladene dipp eller i litt aïoli. Dette er en fin forrett. Beregn en medium stor artisjokk pr. person og du kan gjerne servere litt brytebrød til.

Vin til? Innen vinteorien er artisjokken en av de aller vanskeligste grønnsakene å finne en passende vin til! Men tro meg: Italienerne drikker vin også til artisjokkene ;) Årsaken til at artisjokken er litt vanskelig, er at den inneholder stoffet cynarin. Cynarin stimulerer søtsmaksløkene vi alle har i munnene våre, og det gjør av du etter å ha smakt på en artisjokk blir mye mer sensitiv overfor søte smaker. Hvis du smaker på en vin like etter du har smakt på en artisjokk, er smaken fullstendig annerledes. Den er svært søtlig. Derfor er vanskelig å finne en vin som passer til artisjokk. Mitt tips er å velge en surere, bitrere vin til artisjokker enn det du normalt ville ha gjort.

voilà! Nå er du faktisk en av få som også kan tilberede artisjokker, ikke "bare" ha dem til pynt på kjøkkenbenken i en kurv fordi de er vakre!

Jeg har spist mest ovnsbakte artisjokker og så selvfølgelig pizza med artisjokker! :) Pizza Quattro stagioni (de fire årstider) har artisjokker som representerer våren, oliven for sommeren, sopp for høsten og skinke for vinteren. Pizza Capricciosa har nøyaktig de samme ingrediensene som Quattro stagioni, bare at her er de blandet. Nam, nam! Den beste av alle pizzaer i verden synes jeg likevel er Pizza Margherita! :)) En enkel, ren, nyyydelig smak når den er laget korrekt! Men nå har jeg sporet heelt av, så ha en fin uke videre, og planlegg gjerne et hyggelig måltid med artisjokker til forrett til helgen! Det skal jeg, etterfulgt av hvitløks- og chilimarinerte scampi med ruccola-salat og appelsin! Godt OG sunt, og så minner det om sommeren ved middelhavet! ;)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

4 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Artisjokk, eller kronärtskocka som de heter på svensk, husker jeg godt fra barndommen og hvordan mamma og pappa spiste dem med smør og salt. Husker det var veldig godt. Har aldri kjøpt dem til pynt, kjøper bare mat jeg skal spise, men vist er de vakre. Kanskje jeg skal prøve meg på ovnsbakte en dag. Nam!

Emma

salige lavendel sa...

Informativt og fristende!Jeg elsker artiskokk!

Smilla sa...

Jeg koker dem og spiser den med eksakt den samme dippen som du har øverst. Fredagskveld med et fat artiskokker og en flaske champagne er lykke for meg!

Ingunn sa...

Dette skal jeg prøve en dag. Takk for tipset. Og ha en fin søndag. :)

Klem Ingunn