onsdag 30. desember 2009

Mitt hvite skinnende juletre

Juletreet vårt er ikke av den tradisjonelle sorten, men julen 2009 er faktisk 5. julen hjemme hos oss med hvitt juletre, og vi synes fortsatt treet er nydelig! Da vi bestemte oss for at vi skulle ha hvitt juletre i dagligstuen, var de omtrent umulige å få tak i her i landet. Vi fant noen få hvite, men ikke av typen "fur" med myke fine "hår", kun slike med blank raslete stiv bust og de er ikke pene! Jeg tror og håper at utvalget har blitt bedre i Norge med årene, men jeg kan faktisk ikke huske å ha sett pene hvite trær i butikkene her i landet, men jeg håper de finnes. Vi endte opp med å måtte bestille treet vårt fra U.S.A. og få det til Norge via en svensk importør.

Det hvite myke og skinnende juletreet er aldeles nydelig der det står og speiler seg i det høypolerte steingulvet av hvit Carrara marmor i dagligstuen vår. Jeg tok med et bilde av treet som er tatt på lillejuleaften før det ble pyntet, men etter at lysene er kommet opp i treet, bare for å vise dere hvor utrolig vakkert det er også uten pynt, og hvordan gulvet reflekterer lysene i treet. Jeg kan ikke forestille meg denne stuen med et annet juletre. Det er som skreddersydd til denne stuen hvor alt annet er i hvitt, lys antikk og i lys, lys beige-toner.

Stjernen i toppen av treet og også en del av julepynten er figurer formet av ståltråd. Noen av dem har sølvfargede perler på, andre glasskrystaller. Det henger også istapper av klart glass i treet og juletrekuler, noen runde, noen prismeformet. Disse er trukket med et mykt lys grått fløyelsstoff, og har noen enkle broderier, påsydde dekorbånd i sølvfarget tekstil og noen enkle men dekorative paljetter. Det er også noen helt hvite kuler i treet, dekorert med snirkler og kruseduller av sølvfarget microglitter.

Lyskjedene på treet er transparente. Diodelysene jeg har valgt har en hvit, men varm, farge. Jeg aner ikke hvor mange lyspunkter det er til sammen, men det er mange! Treet formelig lyser opp rommet der det står :)

Er du en av dem som nå tenker "Hvorfor kunstig juletre og hvorfor i all verden et hvitt et?!" Vel, jeg har alltid hatt vondt i magen av dårlig samvittighet, helt fra jeg var ganske liten, da vi hugget ned det flotteste babytreet vi klarte å finne i skogen, kun får å sette det i stuen vår en ukes tid for så å se på at det flotte livskraftige treet sakte men sikkert døde til tross for at det fikk vann i massevis. Oj dette ble kanskje dyster lesning i disse juletider, men dette er det ærlige svaret på hvorfor vi nå har kunstig juletre. Jeg samler på trær, hagen vår har et rikt utvalg av sorter, størrelser og farger, jeg elsker trær! Derfor har jeg i voksen alder valgt et kunstig juletre.

Da det først var bestemt at vi skulle investere i et kunstig juletre, var jeg aldri i tvil om fargen. Grønt var utelukket. Det ville være som å kjøpe et vinylbelegg som så ut stavparkett eller skifer! Helt fullstendig utelukket!! (Ja jeg er kanskje litt rar :) Jeg hadde sett et hvitt et i en julefilm for mange, mange år siden, i en scene fra en gullsmed-forretning i et stort shoppingsenter, og dette var det vakreste treet jeg noensinne hadde sett! Et slikt et ville jeg ha!! Et hvitt et som strålte av renhet, lys og juleglede! Det skulle være nøytralt, diskret og smakfullt pyntet, og det skulle være heeelt hvitt, -og det skulle være mykt! Englevingehvitt! Englevingemykt!! Vi lette i Norge i to år før vi ga opp og bestilte fra U.S.A.

Kunstige trær koster litt mere, men varer til gjengjeld i tiår. Dersom alternativet er å kjøpe nytt plasttre hvert år, er dette ikke miljømessig noe godt alternativ til de ekte juletrærne. Men finner du et du synes er vakkert og som du kunne tenke deg å ha i stuen din år etter år, er kunstige trær også et supert miljøtiltak! Så slipper vi å hugge ned små levende trær! Men jeg skjønner også at mange velger ekte trær. De er jo... ekte! Og så dufter de så utrolig godt! Valgets kvaler! For meg er valget enkelt. Enda enklere ble det da jeg fant dette hvite nydelige treet. Å skulle erstatte dette med et mørke grønt et, kunstig eller levende, tror jeg ville blitt en skikkelig nedtur! Vi gleder oss hele året til å få lov til å ta frem vårt hvite skinnende englemyke juletre! De fleste som ser treet for første gang blir overrasket men sukker dypt og sier med store blanke øyne at det er noe av det vakreste de har sett, ungene blir henrykte av begeistring, mens onkelen min oppsummerte det slik: "Å herre je...!!! Ann, det er det styggeste juletreet jeg har sett i hele mitt liv!!!" En ting er i hvertfall sikkert, - de aller fleste har en mening om juletreet vårt! :)

Jeg måtte bare ta med noen bilder av den julepyntede peisen vår også. Den er pyntet med gullfargede hvetekorn og en enkel konglekrans. Det er nok synes jeg. Vi koser oss inne i varmen fra peisen nå i romjulen. Det har vært ganske kaldt ute og da er det hyggelig med varmen og den knitrende lyden fra vedkubbene i peisen. Vi fyrer i peisen fra tid til annen hele året, men i julen brukes den hver dag. Peiskos hører helt klart julen til! Lyset og lydene fra peisen gir en ekstra hyggelig atmosfære i dagligstuen, både til hverdags og til fest.

Nå skal jeg i gang med å tilberede noe av maten til i morgen! Vi venter 15 middagsgjester i morgen, og da er det greit å lage klart de fleste tingene i god tid. Jeg skal nyttårspynte spisebordet, pynte et anretningsbord med stettglass til velkomst-sprudlevannet som vi skal servere, sette klar fakler og lykter ute o.s.v. Mye mer snø har vi også fått, så nå er alt lagt til rette for den perfekte julekortstemningen både ute og inne på nyttårsaften.

Ha en riktig fin lille-nyttårsaften!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Masken du ser på veggen bak juletreet kan du lese om her:
Dagligstuen vår kan du lese om her: Dagligstue - 60 m².

NB! Dersom noe her på Glassveranda ser layoutmessig rotete ut, dersom noe har forskjøvet seg i forhold til tidligere, er det fordi jeg tidligere brukte Internet Explorer 7.noe, mens jeg nå bruker 8.0. Dette innlegget ser dermed ryddig ut i 8.0, MEN når jeg ser på de gamle innleggene her på Glassveranda, ser enkelte av disse nå layoutmessig rotete ut. Sukk mitt hjerte!... Jeg er redd det kan bety at de av dere som bruker den gamle Explorer eller andre nettlesere kanskje ser layout-rot i dette innlegget selv om innlegget ser helt fint ut med Explorer 8.0 men, men håper jeg tar feil. Dersom noe likevel er forskjøvet, håper jeg virkelig det ikke medfører for mye layout-rot, og at Glassveranda er hyggelig lesning også etter at jeg oppdaterte nettleseren min.

11 kommentarer:

Chanette sa...

NYDELIG!!!! Jeg elsker bildene dine!!
Jeg syns hvitt juletre er flott, hvorfor må det være grønt? Og pynten rød? Nei det blir hva man gjør det til selv, jeg fikk så god juletsemning av og se bildene dine nå. Ha en flott kveld :)

Tina - Oppussing og Drømmer sa...

Det var nydelig Ann!! Mange vakre bilder...som alltid:)
Ha en fortsatt fin romjul.
Klem Tina

Jeanette sa...

Ahhhh... slenger meg på den.. Elsker bildene dine.. De er jo helt perfekte jo, jobber du med dette?? Mine bilder ser hverdagslig og litt "kjedlige" ut, mens dine ser helt kongehusaktig ut:-) Nydelig!! Det juletreet ditt var også nydelig, spesielt og flott!
Klem J.

My home is my Castle sa...

Nydelige bilder, som alltid hos deg :)

Vil få ønske deg og dine et riktig Godt Nytt År !!
Jeg gleder meg til å følge deg videre :)
Takk for et flott bloggår og tusen takk for alle de gode hilsenene du legger igjen hos meg . Jeg setter så utrolig stor pris på dem :)

Nyttårsklem fra Kari

Ingunn sa...

Utrolig fine bilder. Gleder meg til å følge deg hver dag fremover.

Dagen er jo ikke den samme uten.

Varm klem fra Ingunn

Anonym sa...

Nydelige bilder! Synes tankene dine bak det å ikke hogge et tre var fint. Selv om vi alltid kjøper et nyhogget. Tror dansken min hadde steilet dersom jeg hadde kommet med et hvott juletre, men selv kunne jeg nok tenkt meg å ha det:)
Jeg følger deg inn i 2010 jeg.
Nyttårsklem fra meg!

Tina - Oppussing og Drømmer sa...

Heisann:) Titter innom en gang til på tampen av året, for å ønske deg et riktig godt nyttår:)
Klem Tina

Merete sa...

Du har holdt oss i spenning med å legge ut bilder av juletreet ditt! Eg mistenkte veldig at juletreet ikkje kom til å vera konvensjonelt. Og kva fekk me sjå? Bilder så vakre og stemingsfulle som det bare går an. Dette var verdt å vente på. I tillegg til skjønne fotografier har du nydeleg tekst som alltid fenger. 2010 kjem til å bli spennande med masse å glede seg til for alle som følger Glassveranda. Nyttårshelsing og klem frå Merete

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Hvor bestilte dere treet? Vet du om det er kommet bedre treer i norske butikker nå? Svar meg gjerne på mail; therese.indahl.holen@gmail.com

Ann sa...

Aller først: Tuuusen takk for alle de koselige kommentarene her ovenfor! ♥ ♥ ♥

Therese: Skal svare deg også på mail, men skriver noe her innunder også i tilfelle flere lurer på det samme:

Vi bestilte dette treet fra USA for mer enn ti år siden, og jeg husker dessverre ikke hvor det ble bestilt... mange tusen kroner ble det også...
MEN hvite trær er nå ti-tolv år senere heldigvis mye enklere å få tak i her hjemme i Norge og attpåtil til en helt OK pris! :)) Vi kjøpte et nytt gnistrende hvitt tre i fjor, på Clas Ohlson, du kan se bilder av det nye treet her:

http://glassveranda.blogspot.no/2014/12/gnistrende-hvitt-juletre-og-endelig.html

Ha en finfin adventstid og en riktig god jul alle sammen!

Stor klem fra Ann :0)