søndag 6. desember 2009

Et takoverbygd inngangsparti i le for vær og vind

Inngangspartiet vårt er overbygd med tak. Jeg har fått et par spørsmål om dette. Da denne delen av huset ble tegnet, og entréen vår skulle flyttes, var det et viktig kriterie at det nye inngangspartiet skulle ha et skikkelig takoverbygg og plasseres slik at det lå i le for regn, snø og vind. Disse bildene tok jeg en kveld etter at det hadde snødd skikkelig tørr snø i kombinasjon med at det hadde blåst, og som dere ser så ble det litt snø i luene på nissefamilien min, men ellers er alt ganske snøfritt og, ikke minst, ting henger fremdeles der de ble hengt opp! Endelig kan jeg henge opp kranser, engler og pynte med girlander og andre ting rundt inngangsdøren uten at alt blåser bort eller snør over rett etterpå! Dette har jeg drømt om i årevis! :) Før ombyggingen fløy alt sin vei når det blåste, og Velkommen-skiltet vårt ville garantert ha veltet, men endelig har jeg et pyntet, lyst, lunt og innbydende inngangsparti som kan ønske gjestene våre velkommen!


Jeg vil anbefale alle som skal bygge hus, eller har planer om å bygge om eller på huset sitt, om å tenke nøye igjennom dette med inngangsparti og inngangspartiets plassering. Det er noe som ofte ikke prioriteres, men som man kanskje i ettertid skulle ønske at man hadde tenkt grundigere igjennom. Mange ønsker ikke å trekke inn en del av husets yttervegg eller hjørne heller, ettersom dette går på bekostning av etterlengtet inneareal. På mange hus blir dette heller ikke pent. Alt dette avhenger av husets øvrige eksteriør, symmetri og igjen, ikke minst, visuell balanse.


Det fine er at når det gjelder takoverbygde inngangspartier, så er det aldri for sent! Dersom du ikke har tak over inngangspartiet ditt i dag, men gjerne skulle ha hatt det, så finnes det mange flotte løsninger, - små og store takoverbygg som kan bygges på huset etter at det er ferdig. Kompliserte takoverbygg som er rike på detaljer, og helt enkle takoverbygg, noen med og noen uten vegger. Du finner linker til noen tegninger og "byggeoppskrifter" på noen slike takoverbygg her på Glassveranda under "Linker til nyttige artikler".


Det fine med slike takoverbygg er at du ikke trenger å levere en byggeSØKNAD, du leverer kun en byggeMELDING. Også dette er en slags søknad som skal godkjennes av bygningsmyndighetene i kommunen din, men den er mye enklere, mye mindre tidkrevende og langt mer overkommelig for Hvermannsen enn en byggesøknad. Gudene skal vite at jeg har skrevet min kvote i livet med byggesøknader, byggemeldinger og tilhørende papirer. Jeg har også tegnet utallige byggesakstegninger. Både gjennom jobb og privat i løpet av årene. Nå fikk jeg nettopp en idé må vite, -kanskje jeg skulle forsøke å lage en kort "smørbrødliste" her på Glassveranda om forskjellen på en byggeSØKNAD og en byggeMELDING? En "smørbrødliste" over hva som må søkes om, og hva som bare kan byggemeldes. Jeg vet at det hersker full forvirring om dette, og mange av dere har kanskje forskjellige påbyggings- og ombyggingsprosjekter som skal iverksettes til våren straks tele og frost har forlatt jordmassene. Da er det greit å gjøre papirer og tegninger klare i januar/februar, søke/byggemelde i mars, slik at dere har alle papirer stemplet og godkjente til eventuell byggestart allerede i april.

ByggeSØKNADER er et helt eget fag som jeg ikke skal begi meg ut på å forsøke å forenkle her. Til utfylling av byggeSØKNAD anbefaler jeg at du bruker en profesjonell entreprenør, et arkitektkontor e.l. MEN: Det som svært mange ikke er klar over er at de aller fleste på- og ombyggingsarbeider på private hus, garasjer, lysthus m.m. kan gjøres og byggeMELDES uten at du trenger å involvere entreprenører og andre kostnadskrevende fagfolk i arbeidet. ByggeMELDINGER er helt greie for privatpersoner å fylle ut selv, men mange gir opp når de ser papirene og alle skjemaene som følger med, legger byggeprosjektet på is eller kontakter en arkitekt for et pristilbud for så å legge prosjektet på is. Byggemeldingspapirene kan se litt overveldende ut ved første øyekast, men ikke la deg skremme! De ser mye verre ut enn det de i virkeligheten er. "Smørbrødliste" kommer på Interiørbloggen Glassveranda om kort tid! Jeg skal forsøke å få gjort det før jul, noen vil kanskje benytte romjula til planlegging av vårens byggeprosjekt? ... Andre vil kanskje benytte romjula til å glemme forrige byggeprosjekt! ;)


Ha en fortsatt fin søndag i hvertfall! Om du enda ikke har blitt "medlem" av Glassveranda sin Facebook-side, og kunne tenke deg å være med, så finner du den her: Interiørbloggen Glassveranda på Facebook.

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


12 kommentarer:

Therese fra huset med de rare i sa...

Det er helt fantstisk nydelig!! Jeg ønsker meg og et overbygg over inngangspartiet dengang jeg skal gå for drømmehuset. Man kan jo pynte så flott der da:) Ikke like stas her som det regner regner og regner:P Med åpent parti:P

Ha en flott advenssøndag!

Kaoskontroll sa...

Så flott du har pyntet! :)

Ja, det er absolutt en fordel med overbygd inngangsparti!

Ønsker deg en fin 2. advent! :)

Elin sa...

Et nydelig inngangsparti...og så lunt og koselig.
Enda vakrere med snøen dere har fått.
Hvordan får du til den fine belysningen i bildene dine ?
P.S. Nå har jeg laget et innlegg om Ameryllis hvor jeg linker til den flotte bloggen din.
Klem fra Elin

Anonym sa...

for et flott ingangsparti.dette likte jeg:)åså så masse fin pynt som ønsker alle og enhver velkommen.
gleder meg til jeg får ordnet inngangspartiet mitt.skal ha tak over vi også.men d blir nok en stund til enda.masse annet som skal prioiteres før den tid.
ha en fin 2.søndag i advent.klem

My home is my Castle sa...

Et helt utrolig nydelig inngangsparti !!!
vakkert...
Tror jammen meg jeg må ta meg en tur ut å pynte jeg og, har ikke fått gjort det enda. Nå ble jeg inspirert :))

Klem,Kari

Ingunn sa...

Det var inngangspartiet sitt det! Klart du ha det fint og innbydende - det passer resten hos deg.

Takk for inspirasjon.

Ha en fin og ikke stressende uke Ann!

Klem Ingunn

Creative By Helena sa...

HIMMEL!!!! For et nydelig inngangsparti!!!!
Skikkelig koselig!

Minka sa...

For ett flott inngangsparti du har da....Og kjempe fint pyntet..Jeg savner ett slikt inngangsparti selv jeg...
Klems..

Monica sa...

så nydelig du har pyntet ved ditt inngangsparti:) Vakkert og gjennomført. huffameg nå når jeg ser på alle dere som pynter så vakkert og fint ute får jeg lyst til å gå å pynte ute selv også for ute hos meg er det dårlig med juelstemning og pynt gitt... sukk klem fra Monica

Tina - Oppussing og Drømmer sa...

Fantastisk nydelig! No more need to be said:)
Klem Tina

Mette sa...

Så innbydende inngangsparti dere har! Virkelig lurt. Litt misunnelig der, vårt er nok mer utsatt er jeg redd. Men vi bor heldigvis slik til at det er sjelden det blåser så mye her, kun hvis vinden kommer fra nord...
Dessverre blir det ingen pynt ved inngangen i år, blir ikke ferdig før nyttår, er jeg redd.

Hjertelig julehilsen fra Mette/LandligEleganse

Anonym sa...

Hei!
Jeg har brukt mange timer det siste døgnet med å beundre ditt flotte hjem! Dette inngangspartiet er bare aldeles nydelig, som en drøm! Høstpyntet og påskepyntet likeså! Tusen takk for at du deler det med oss, for inspirasjon og mulighet for å drømme seg litt bort :-) Jeg er så glad for at jeg fant bloggen din!
Hilsen fru S.