fredag 20. november 2009

Stresset? Slik gjør du unna julestria på 1 - 2 - 3


Nå er jammen tiden inne for å la den juleflittige "husmoren anno 1950" hvile i fred. Jeg tok denne avgjørelsen allerede for mange år siden, men jeg har mange venninner som sliter seg fullstendig ut i julestria. Ting endrer seg med tiden og vi har lov til å tilpasse oss, vi tilpassse oss. Nye tider krever nye metoder:


Jeg har vært fullstendig på
autopilot den siste tiden. Høstmånedene september og oktober er de klart travleste i hele året hjemme hos oss! Av en eller annen grunn skal ALT skal foregå da: Foreldremøter, kurs, lege/tannlegetimer, møter og andre avtaler hoper seg opp disse månedene, ettermiddagene fylles med egne treningstimer, musikkskolen, ungenes håndball-, fotball- og judotreninger, svømming etc., og kveldene går til trening, vennemiddager, diverse treff, julebord, jubileer, banketter, konserter og så videre! Nå er det jammen godt at vi er kommet langt uti november og at aktivitetsnivået endelig kan senkes noen hakk hjemme hos oss! Jeg synes det er så viktig å ha tid til å kose seg fram mot jul, nyte førjulsstemningen, kose seg med juleforberedelsene, og nå er det er jo bare dager igjen til advent!

Det er en nydelig tid vi har foran oss! Kunsten er bare å begynne juleforberedelsene i god tid. Ordne med adventskalendere til ungene, gaver som skal sendes, skrive julekortene i god tid slik at det ikke blir så hektisk. Julen skal være kos, ikke et nødvendig onde!


Har du stoppet opp å tenkt på at en skikkelig helgevask i huset kanskje er nok før jul, at man ikke trenger å gjøre den gode gamle rundvasken midt i desember? Den kan tas i april/mai, når man kan henge ut nyvaskede gardiner og tepper, og kjenne den friske vårluften strømme inn gjennom altandøren mens du vasker i lyset fra vårsolen! Det er mye lettere, mye hyggeligere og da ser man også bedre hvor det trengs å ta i et ekstra tak! Desember er jo beksvart, og klærne fryser jo formelig fast på klessnoren ute! Er det bare jeg som synes at rundvask av huset midt i desember egentlig er ganske tullete?


Rekker du ikke å bake julekaker så finnes det utmerkede julekaker på bakeriet.
Det er begrenset hvor mange som blir spist likevel. De skjønne små bowlingkulene med nebb, noen gule, noen røde, som du ser sitter i trærne ved påsketider, er faktisk småfuglene mine! De ser ut slik bare om våren, rett etter at jeg har kvittet meg med julekake-restene våre, må vite ;)

Julegaver kan du i stor grad bestille på nettet. CDer, DVDer, bøker, Playstation-spill, mobiltelefoner, o.s.v., så slipper du å stå i kø i forretningene i byen. Men du må være tidlig ute slik at du får varene i god tid for jul, ellers blir du bare stresset av å vente på forsendelsen. Vi voksne bytter i stor grad vinflasker eller konfektesker. Disse handler jeg inn og pakker inn/pynter i god tid før jul. Og jentungen mangler alltid en hvit strømpebukse før eller siden i løpet av julen. Det er like greit å handle inn noen ekstra med én gang, så slipper jeg det stresset. Frosset spekemat og frossede formkaker, hele steiker, vakumpakket einerøkt laks: Lang holdbarhet, kan handles inn/bakes nå. Ingen grunn til å vente til nærmere jul, -da er det alltids andre ting som må ordnes. Levende lys, pynte-vedkubber, fakler, juleservietter, julegløgg, egglikør og nøtter er lett å glemme i julestria, men har alt å si for julestemningen. Få det ned på papiret, så er du godt forberedt allerede nå!


Skal du starte med alle gjøremål 14. desember så blir jula en traumatisk opplevelse for både liten og stor.
Julen skal være hygge og kos for hele familien, ikke bare for de små, men for vokse og barn sammen. Vi skal bake litt sammen, pynte pepperkakehus sammen, pakke inn julegaver sammen, ha tid til å se julefilmer og spille brettspill sammen, -vi skal hygge oss sammen! Prøver man å klemme alt dette inn uken før jul og i kombinasjon med mat- og julegaveshopping sier det seg selv at dette ikke kommer til å bli noe koselig. Start heller nå og gjør ting i rolig tempo, med hvilepuls, uten mas, jag og kø-ståing. Jeg er allerede begynt, og har tenkt å virkelig nyte førjulstiden sammen med familien. Verdien av det å leve litt saktere kan ikke forklares, den må oppleves. Det er viktig å stanse helt opp av og til, trekke pusten dypt inn og oppsummere litt.

Slik gjør du unna julestria på 1 - 2 - 3:


1) Matvarer/forbruksvarer:
Handle inn litt etter litt de tingene som er lette å glemme. Lag en huskelapp, så slipper du bære alt med deg i hodet frem til jul. Stryk ut etterhvert som ting har kommet i hus. Lag deg et "julelager", som er forbudt å røre før på lillejulaften: En plastdunk med lokk i boden, en skuff eller to i fryseren.


2) Vinmonopolet: Gavevin, og eventuelt egen vin og egglikør. Unngå desember-køen.


3) Julegaver: Hvilke julegaver kan bestilles på internett? Kanskje halvparten? Lag en liste over hvem som kan få hva og bestill i god tid. Utrolig lettvint.


4) Husvask: En vanlig "helgevask" holder, rundvasken er utsatt til i april/mai når du er full av vårlig energi, trærne begynner å få blader, dagslyset flommer inn vinduene i huset og alt kan henges ut til tørk.


5) Kaker: Du kan kjøpe ferdige pepperkaker i butikken og pynte dem sammen med ungene. JA, det er lov! :)) Et pepperkakehus også. Bak bare hvis du virkelig har lyst og tid til det. Resten kjøper du på bakeriet: Kaker, rundstykker og brød.


6) Julekort: Trenger ikke være så avansert. Det viktigste er at de ser at du har tenkt på dem. Et ønske om en god jul og et godt nyttår til gammmelonkel, gammeltante og venner, kanskje en personlig linje eller to i tillegg. Begynn nå. Skriv et eller to hver dag etter middagen for eksempel, så er du ferdig før jul uten stress.


5) Sende-gaver:
Kjøp dem nå og send dem, ikke gå rundt å tenkt på dette i tre uker først. Det stresser deg. Gjør det nå i helgen så er du ferdig med det.

6) Øvrige gaver (som ikke kan bestilles på nettet): Sett ungene i arbeid! De elsker å pakke inn gaver, tape, sette på bånd og dekorere med klistremerker. Gjør det sammen, det er kjempekoselig! De pakker, du hjelper til med bånd, skriver på lappene og krysser av på navnelisten. Let opp noen fargenøytrale poser, eventuelt poser med julemotiver på. Skriv et etternavn på hver pose og legg tilhørende gaver i dem. Etter hvert som gaveposene er ferdige, bærer du dem i boden. Der står de klare til at dere skal dele dem ut til familie og venner.


Det var alt! De mye omtalte og fryktede Juleforberedelsene. Ikke så ille vel? Det blir det du gjør det til. Selv elsker jeg julen og alt det som følger med den, uavhengig av om pepperkakene mine er kjøpt eller hjemmebakt! Hemmeligheten er bare å begynne juleforberedelsene i god tid, og ikke prøve å bli den perfekte husmor anno 1950 straks du ser det står desember på kalenderen. Husmødre anno 1950 hadde ikke annet enn huset, familien sin og juleforberedelsene å tenke på. Dagens mødre har juleforberedelsene i tillegg til jobben, kanskje en times kjøring til/fra jobben, egne treningstimer, ungenes treningstimer, julebord, kurs og alt det andre som samfunnet forventer at vi stiller opp på. Glem husmoren anno 1950! Hun har helt og fullstendig gått ut på dato! Stress ned. Du er en travel 2012-mamma. 2012-mammaer gjør det de gjør best på også i julestria: De tilpasser seg! De må det for å få tiden til å strekke til! Det er ingenting å skamme seg over at pepperkakene til jul ble kjøpt i butikken og at taket i stua ikke ble vasket på årets mørkeste årstid. Du er ikke en dårligere mor av den grunn det kan jeg love deg!! Kos deg heller sammen med ungene, og la "husmor anno 1950" hvile i fred. Nye tider krever nye handlinger og nye metoder.


Julen er kommersialisert, sukk mitt hjerte, ja det er den!
Den skulle bare være en hyllest til Jesus-barnet, Guds gavemildhet og bibelens viktige budskap, men den har blitt en stressrelatert samfunnsplikt som medfører et pengeforbruk som svir til langt uti februar for mange. Ikke tillat å la ungene si at gammeltante er gnien når de pakker opp et par sokker på julaften! Ta deg tid til å forklare dem at de er heldige! Kanskje dukker det opp en fin anledning til å snakke om også slike ting mens dere hygger dere med julegaveinnpakkingen. Snakk litt om det at det ikke er alle unger i verden får pakker på julaften. Ikke mange norske unger får julegave av gammeltanten sin. Ikke alle er så heldige at de har hjemmelagde sokker i dag! Gammeltante har brukt penger på å kjøpe garnet, hun har valgt en farge hun trodde du ville bli glad for, hun har brukt lang til på å lage sokkene med sine egne hender, og hun har tenkt på deg med varmt hjerte mens hun lagde dem. Dét er for meg langt mer betydningsfullt enn en CD fra internett! Oscar Wilde sa det så fint synes jeg: "These days man knows the price of everything, but the value of nothing!". (Fritt oversatt: "Nå om dagen vet folk prisen på alt, men ikke verdien av noe!".) Fortell ungene om arbeidet som ligger bak et par ullsokker rolig og informativt i en lett tone. Det er OK om de skjemmes litt fordi de ble litt skuffet over den myke pakken med ullsokkene i på julaften i fjor, unger trenger å få perspektiv på tingene og den verdenen de befinner seg i. Ullsokker er ikke veldig spennende å snakke om heller, så det er bedre å nevne det før julaften, -det er dessuten hyggelig å ha unger som vet å sette pris på ekte hjemmestrikkede ullsokker på selve julaften! ;)

Det at julen er kommersialisert skyldes nok i stor grad det samfunnet vi lever i. Hele livet vårt er kommersialisert. Tiden strekker bare ikke til! Jeg skulle gjerne hatt hjemmelagde brød, hjemmelagde rundstykker, hjemmelagd spekemat o.s.v. Jeg skulle gjerne gitt en flott hjemmestrikket genser bort i julegave til ungene jeg er gudmor til, men hvor i all verden skal jeg hente tiden til å lage den hen?
Garn og pinner koster også, og jeg er heller ikke så sikker på at ungene ville satt så stor pris på det heller. Vi er i konstant tidsklemme de fleste av oss, rekker så vidt det vi absolutt i hverdagen, og følgelig blir vi tvunget til å kjøpe oss ut av situasjonen. Vi ønsker jo julegaver, spesielt ungene. Og for å julegaver, må vi gi julegaver. For å kunne gi en gave må vi ha noe å pakke inn. Og når vi ikke har tid til å lage det, så kjøper vi det. Jeg synes ikke det er det minste rart av julen har blitt så kommersialisert med årene, jeg synes det er både logisk og rasjonelt, og det fungerer helt fint, fordi det er slik samfunnet vårt er bygd opp. Det fungerer dessverre ikke for alle, men for de fleste.
OK, nok alvor. Tilbake til juleforberedelsene :)

Det er litt jobb forbundet med det å finne gaver til andre, spesielt de gavene som du ikke kan bestille på nettet: Hvem skal ha hva og hvor finner jeg det? Lag en liste med navn, ta deg en byrunde og stryk ut navnet etterhvert som du finner noe som passer. Er det mange småjenter på listen din så kan en tur innom gullsmeden spare deg for mye hodebry. Småjenter i alle størrelser elsker sølvøredobber! Guttene kan kanskje få tøffe smykker i lær og sølv? Det aller beste med slike gaver er at de ikke krever særlig plass i boden frem mot jul, du får de ferdig innpakket og de veier nesten ingen ting! Dette er også det fine med Playstation-spill, Josefine-spill, CDer o.l. Små, veier lite, krever liten plass og lite julepapir. I tillegg er dette populære gaver i få. Notér uansett ned, bak navnet på listen, hva du fant til vedkommende. Skriv navnet på den som skal ha pakken der navnelappen senere skal klistres fast, straks den er innpakket, ellers blir det fullstendig kaos i gavearkivet ditt og du risikerer å må pakke dem opp igjen for å sjekke innholdet når du er kommet hjem!


Bruk heller litt ekstra tid på å kose deg med å se etter gaver til dine aller kjæreste, dine aller nærmeste.
Mann/kjæreste og ungene dine. Kanskje du kan ta en shoppingdag sammen med en god venninne? Husk å legg inn mange pauser. Ta dere tid til en kopp kaffe og en matbit på en kafé, eller en flaske vann og en banan på en benk. Ikke slit deg ut. Det er jo snart jul! :) Kroppen trenger påfyll! Dette er dessuten en fin anledning til å stanse opp igjen, resonnere litt, ajourføre listene. Kjenne litt på gleden som følger med det å ha fullstendig kontroll over situasjonen! Nyte at du er i rute med juleforberedelsene! Hensikten med julegavene er å glede familie og venner, ikke å teste hvor mye du egenlig tåler før du bryter sammen! Nok er nok. Dra hjem når du ikke gidder mer. Det er det fine med å starte i god tid før jul, -du kan fortsette julegaveshoppingen en annen dag!

Jeg ønsker deg og dine en fortsatt fin førjulstid, og en riktig god helg! Kos deg, -og gjør det med god samvittighet!!


Klem, Ann,

Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


14 kommentarer:

Black Feathers sa...

Heisann. Snubblet over bloggen din på NIB. Flott blogg og angående julen.. Så er jeg ganske enig. "Superflinkhusmorjul" har jeg kuttet ut for lenge siden. Rundvasken tas på våren og i desember går jeg inn for å kose meg med familie og venner ;)Julen kommer hvert år alikevel ;)

Vakker julemusikk her hos deg, den må jeg høre på en stund.
Takk for titten her hos deg og ha en vakker førjulstid ;)

Husdraumen/Anita sa...

Pjuh!
FOR eit innlegg!! Eg bøyer meg i støvet. FANTASTISK:)
Eg kjem nok til å lenke til deg og dette innlegget her...HEILT ENIG i det du skriv. Godt formulert:)

Ynskjer deg ei god førjulstid! (Mine julekort kom i posten tidlegare i veka, ein ting å krysse av på lista med andre ord;)

Therese fra huset med de rare i sa...

Fantastisk innlegg!!!!!! Du har så rett så rett og jeg skulle virkelig ønske at jeg kunne bli litt flinkere til å være litt mindre pliktoppfyllende og stille så mange krav til hva jeg skal ha gjort. jeg blir nemlig like stresset over alt jeg skulle ha gjort:P men det postivet er at jeg stresser i novemner og gjør alt klart da- for jula mi er nemlig hellig og bare full av kos;)

Emmas utsikt sa...

God kveld,

fant deg via en annen blogg og likte navnet, så jeg tok meg turen. Wow! For en blogg! Rakk å lese halvveis gjennom siste innlegg og la meg til som følger. Nå skal jeg kose meg videre med deres 12-årige historie. Jeg lenker ok?

Ha en nydelige helg!
Emma

Rosemary and thyme sa...

Fint innlegg!


Mistet den siste kommentaren din!


Klem Tove

Kjolesnekkern sa...

Å så nydelig sang og snøfnugg her hos deg! Jeg storkoser emg i adventstiden med juleverksted og glade barn, pynter ferdig 1.desember unntatt juletreet som vi henter i skogen her på gården den 23. Herlig!! Kos deg og god helg, klem fra Marianne.

Ingunn sa...

Hei Ann,

Takk for koselig kommentar :) og takk for gode råd som jeg skal følge nå og frem til jul.

God helg min venn

Klem ingunn

Anita fra hjerterommet sa...

Takk for tips ang fliser og teppe i trapp. Jeg beholder nok flisene som de er, ingen som har anbefalt meg noe annet:)

Fortsatt god helg!

trine sa...

Hei
Enig med deg i at juleforberedelsene bør inneholde mest KOS.
Når det gjelder den litt latterligjorte 50talls husmoren så tror jeg hennes hverdag ikke var noe mindre stressende enn vår,annerledes men likevel hektisk. Tror bla. vi har/tar oss mye mere tid til oss selv enn hun gjorde og DET skal vi ikke skamme oss over men vi kan jo godt innrømme det.
Ha en fin dag
Trine

Tina - Oppussing og Drømmer sa...

Hei Ann:) Så enig så enig! Kjempe flott innlegg!Kjøkkenet mitt er montert, og er funksjonabelt. Gulvmaling, lister og tapet eller malte vegger, ikke bestemt meg ennå, blir tatt etter jul. Starter jeg på det nå, så blir det ut i desember før det er ferdig, og har ikke planer om noe oppussing den måneden nei!(kan likevel julepynte det)
Klem Tina

Unknown sa...

Hei. Jeg havnet her etter en snokerunde på Nib. Syns det var apennende å lese her, så jeg la meg likeså til her:)

Klem fra Tina

Fru Johansons hage sa...

Kom tilfeldigvis innom din blogg for første gang i dag. Og hvilken blogg......
Superfin inspirasjon og mange nyttige tips. Du ligger nå på min "favoritt"blogg- liste

KATE ♥ sa...

Det er helt sant det du skriver.
Og det kan IKKE sies for ofte, tilslutt må man jo lære.
Nå skal vi kose oss med juleforberedelser:)

Anonym sa...

Tidløs innlegg! :) Rett på spikeren :)