torsdag 26. november 2009

Hvit jul krydret med rødt

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 6 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikanske flotte interiør- og livsstilsmagasinet Better Homes and Gardens. (All 6 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American magazine Better Homes and Gardens).

Jeg bare vise enda noen flere bilder fra Better Homes and Gardens, jeg synes de har så utrolig mange flotte idéer! Jeg har sett mange norske julehjem med pepperkaker hengende i vinduet på denne måten, men epler? Nydelig! Jeg er vanligvis ikke overbegeistret for sløyfer, men sløyfer hører unektelig julen til og eplene kledde dem virkelig!

Rødt er hittil ikke en farge jeg har valgt å bruke hjemme hos oss i julen, synes fargen er veldig dominerende. På alle disse bildene er det meste hvitt, men krydret med litt rødt. Rødt brukt som tilbehørsfarge på denne måten er ikke så ruvende i rommet som helrøde ting, er resultatet er lekkert og smakfullt.

Måtte bare vise dette bildet av den julepyntede stolryggen! 12 stoler med noe slikt på ryggen vil nok bli litt i overkant søtt, men dersom man har to hvite stoler som står ved en kjøkkenøy eller lignende, kunne dette vært et virkelig spennende innslag på kjøkkenet i julen. Stolen ser ut som om den hører hjemme inne i et pepperkakehus! Man MÅ smile når man ser den, -jeg synes den er helskjønn!

Jeg likte også de røde og hvite små julekakene. Minner litt om den norske julekaken Sjakkruter, bare at denne er rund, hvit og rød... med nøtter på... den er kanskje ikke så lik likevel! Kanskje er tiden inne for å endre litt på designet på de norske Sjakkrutene? Style dem litt? Den så i hvertfall veldig fristende ut denne hvite og røde med nøtter på...

Vi voksne har en tendens til å bytte vinflasker i julen! Vi gir bort en julepyntet vinflaske til et vennepar, og får vi samtidig en julefin en tilbake til å ha under juletreet. Dette synes jeg egentlig er en grei ordning. Om vi hadde kjøpt små ting til hverandre hadde vi raskt druknet i all verdens dill-dall. Vin serverer man gjerne til julens finere middager likevel. Men det kan jo bli litt kjedelig! Disse julevottene med sløyfer på og godssaker i synes jeg var en god idé. Om man ikke ønsker å gi bort vin, kan man jo legge en pose Twist eller lignende i kjempevotten. Dette er også en hyggelig gave å overrekke verten ved ankomst dersom du skal i juleselskap i romjulen eller på nyttåsaften.

Jeg vet at jeg har sagt det før, men det kan nesten ikke gjentas ofte nok: Det er viktig at alle skal kunne se hverandre i øynene under middagssamtalene! Sørg for at borddekorasjoner, lysestaker o.l. som du vurderer å pynte selskapsbordet ditt med, ikke forhindrer øyekontakt mellom gjestene. I julen må dekorasjoner o.l. være ekstra lave, ettersom det ofte er små gjester ved bordet. Av denne grunn er jeg på evig jakt etter flotte LAVE borddekorasjoner. Denne vist på bildet ovenfor synes jeg var helt perfekt til juleselskapet: Lav, delikat på et sølvbrett, veldig julete uten å være for glorete, forholdvis enkel. Pent at sølvbrettet ikke er fylt, men vises godt. Lekkert til sølvtøy som ofte brukes i norske juleselskaper. To lignende brett med blomster og lys på skal jeg lage klare på lille julaften til bruk i julen hjemme hos oss, men jeg vil kanskje benytte en hvit kule i stedet for den røde, kanskje...

NB! NB! Man skal aldri la lys være alene i et rom uten at noen følger med dem! Og denne dekorasjonen må du i hvertfall aldri gå fra! Den kan være veldig brannfarlig. Pass på at alt står/ligger stødig på fatet, tenn lysene når gjestene setter seg ved bordet, slukk dem straks dere forlater bordet. Levende lys er nydelig, men de MÅ passes på. Brannstatistikken her i landet tilsier at dette er lett å glemme i julestria til tross for at vi alle vet dette. Bedre at det nevnes det en gang for mye, enn en gang for lite...

Dette spinkle hvite og svært enkelt pyntede juletreet var litt morsomt! Jeg viser det mest av alt p.g.a. "krukken" det står i. En slags tøykurv fylt med julekuler! En spennende løsning. Her på dette bildet kommer det virkelig fram hvor klart, hvor lekkert, det markante røde er i kombinasjon med alt det hvite. Det ser så rent, klart og innbydende ut! Hadde farvene vært omvendt, mest rødt og krydret med hvitt, hadde du fått et tungt, litt kvelende, mørkt interiør. Det er ofte ikke fagene som er problemet i et rom, men mengdene av dem. Hvitt-på-hvitt stilen som har dominert norske hjem de senere år er en direkte reaksjon på de svært kraftige fargene som fylte hjemmene våre tidlig på nitti-tallet. Jeg tror at fargene nå gradvis i løpet av de neste 2-3 årene vil komme tilbake til hjemmene våre, først de duse kalde farvene, så de duse varme fargene, men etter hvert også kontrastfarger som knall rødt, cerise rosa, lime grønt, sort, brunt, turkis, lilla, orange o.s.v., men denne gangen vil de ikke dominere hjemmene våre, denne gangen vil de bli benyttet som krydderfarger, tilbehørsfarger. For noen vil julen uansett trender alltid være rød, for andre alltid hvit. Kunsten er å finne en julestil som passer for akkurat deg og for ditt hjem. Helst en varig stil, slik at du slipper å kjøpe inn ny julepynt hvert år! Noe nytt må man likevel ha lov til å unne seg av og til ;)

Mer inspirasjon finner du her: Better Homes and Gardens.
Mer om hovedfarger, mellomfarger og tilbehørsfarger, og en rekke andre nyttige artikler, finner du her: Linker til nyttige artikler.
Alt om borddekking finner du her: Korrekt borddekking på 1-2-3.

6 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Härliga bilder. Gillar speciellt äppleupphänget.

Ha det gott!
Emma

Anonym sa...

Hei Ann!

Så fint at alle kan kommentere her nå!

:-)

Merete sa...

Hei! Håper du legger ut bilder frå ditt eget julehus i år! DET gleder eg meg til. Ha ei fin helg (advent, hurra!)! Merete

Inga sa...

Likte spesielt det hvite treet med røde kuler. Og så likte jeg de brede røde båndene rundt pakkene :-)

Ingunn sa...

Herlige bilder. Lurt tips det med votten og litt sjokolade inni - som gave.

Ha en fin-fin helg.

Klem Ingunn

Moski sa...

Er stadig inne og kikker på bloggen din og alle de vakre bildene du legger ut. Takk for det. Selv er jeg veldig glad i rødt, hvitt og gull til jul.Liker litt gammeldags jul, og synes eplene i snor var en veldig fin ide.
God helg.