onsdag 25. november 2009

Klart at det skal være jul ute også!

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 8 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikanske flotte interiør- og livsstilsmagasinet Better Homes and Gardens. (All 8 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American magazine Better Homes and Gardens).


Et nydelig julepyntet inngangsparti får enhver gjest til å komme i julestemning! Jeg julepynter alltid inngangspartiet på huset vårt, og jeg gjør det allerede 1. desember! Denne datoen tenner vi også våre utendørs juletre. Det legges ganske mye arbeid i å få til den ønskede julekortstemningen ute i hagen hos oss i desember, må vite, og på denne måten varer julegleden må lengre!

Det store epletreet i hagen vår dekkes med små skinnende lys, de små sypressene som er plantet i blomsterbedet ved inngangspartiet pyntes med lys og noen trær på baksiden av huset lyssettes også. Samtlige lys er i en varm hvit farge, det skal være stilig, jeg vil ikke ha et hus som ser ut som et lysorkester som blinker i alle regnbuens farger i takt med julemusikken, slik jeg har sett andre gjøre det lengre opp i gaten vår. Selv om jeg må innrømme at jeg fylles med julestemning og smiler fra øre til øre hver gang jeg spaserer forbi julelysorkester-huset i desember! Men det er ikke noe for meg. Jeg liker isslott-stemningen jeg!

Mange liker ikke at det pyntes med lys utendørs i det heletatt. "Amerikanisert tull" kaller de det, og rister på hodet i oppgitthet over sånne som meg. Det er helt greit det. Selv synes jeg det er utrolig hyggelig i adventstiden med alle de ekstra lysene i hagene rundt om i nabolaget. Det er helt klart med på å gi oss ekstra julestemning, og disse husene ser så mye vennligere ut enn de uten lys. Det skal ikke så mye til, jeg skulle ønske at alle i hvertfall kunne slå på sine vanlige utelys de neste to vintermånedene. Mange slår av sine vanlige utelys når de går og legger seg, og da blir det blir så mørkt og dystert i nabolaget.

I vårt nabolag er det mange utelys på husene og mange skinnende juletre og annen julepynt utenfor dørene i adventstiden, og det er utrolig hyggelig. Jeg får alltid en slik Jul-i-Skomakergata følelse når jeg kommer hjem til gaten vår etter å ha vært ute og gått tur. Ungene er selvsagt svært begeistret for all denne førjulsstemningen, miljøforkjempere er kanskje mindre begeistret. Personlig synes jeg at vi som bor i en del av verden hvor det er mørkt det meste av døgnet på denne tiden av året, vi må ha lov til å tenne noen ekstra lys i mørketiden. Vi trenger det. Vi trenger ekstra lys, og vi trenger ekstra varme! I hvertfall jeg. Vi får heller være flinke miljøforkjempere på andre områder, og de øvrige 11 månedene av året.

Det er mange måter å pynte til jul utendørs på. Vi har heldigvis et overbygd inngangsparti som vanligvis ligger i ly for vær og vind, og jeg pynter derfor med granbar, engler, kongler, mange lykter med levende lys, julekrans og som oftes også med nisser når jeg tenker meg om! Hjemmet vårt er ellers ganske fritt for nisser, men på trappen sitter det en liten nissefamilie for å ønske gjestene våre velkommen. Nissene må vente til lillejulaften dóg, men den andre pynten er på plass til 1. desember. Har nissene lov å komme frem tidligere? Når pynter du til jul hjemme hos deg?

Jeg synes dette juletreet i en gammel rustikk trillebår var veldig, veldig sjarmerende! Ekte, gammeldags og idyllisk juleromantikk! Jeg har et lignende lite tre i hagen ikke langt fra husets inngangsparti. Jeg skal i helgen ta å fjerne bunnen i en gammel trillebår som jeg har stående, male den og tre trillebåren forsiktig over treet! Da ser det ut som at treet står i trillebåren, selv om det ikke er kappet. Da lever det som normalt igjen etter jul og vokser videre til våren i beste velgående :)

Jeg skulle så gjerne hatt litt snø i hagen. Bare litt snø i hvertfall. En halv meter hvit glitrende puddersnø i desember og januar, og så skal det bare bli vår igjen i februar! ;)

På Better Homes and Gardens sin internettside finner du mer inspirasjon til bl. a. utendørs julepynting: Better Homes and Gardens.

2 kommentarer:

Marta - livet på landet sa...

Så koselige bilder du viser!
Drømmer om en hvit jul:)

Ingunn sa...

Supre bilder du viser. Takk for inspirasjon. I år har jeg lyst til å pynte ute og hjemme. Og nå går jeg på loftet og henter et par ting. :)

Endelig kan jeg begynne så smått.

Ingunn