onsdag 14. oktober 2009

Halloween og inspirasjon fra Pottery Barn

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 8 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører den amerikanske interiør- og møbelkjeden Pottery Barn! (All 8 of these beautiful photoes shown in this reportage belong to the highly respected American interior- and furniture company Pottery Barn!)

Pottery Barn begynte i 1949 som en enkelt butikk i New York, U.S.A. I dag har Pattery Barn egne designere ansatt, som henter sin inspirasjon både fra tradisjonelle amerikanske møbler og verden for øvrig, og som kontinuerlig jobber med utvikle nye design, unike design i god kvalitet og til en gunstig pris. De aller fleste Pottery Barn produktene er kun å få tak i hos Pottery Barn. I Pattery Barns kataloger, på deres internettsider og varehus.

Jeg skulle virkelig ønske vi hadde Pottery Barn varehus her i Norge! De har et fantastisk utvalg av møbler og interiørartikler! Klassiske, stilfulle, tidløse møbler, -også mye tøft! De har en imponerende kolleksjon hagemøbler, utemøbler, barneromsmøbler, spisestuemøbler, badromsmøbler, dekketøy, belysning, puter, rammer o.s.v., og sesongvarer som f. eks. Halloween-pynt! Og mye skikkelig stilig Halloweenpynt!

Gresskar i klart glass, gresskar i en speilblank sølvfarge, gresskar laget av kvister og strå! Sukk mitt hjerte... dette vil jeg ha tak i! Er det noen som vet hvor det finnes stilige gresskar å få tak i her landet?! Jeg synes vi har et enormt utvalg av grelle plastgresskar i butikkene, men jeg har ikke sett noen slike vidunderlige, smakfulle, lik disse fra Pottery Barn!

Hva er nå egentlig Halloween da? Halloween er det engelske navnet på den kristne høytiden Allehelgensdag, Hallows Eve eller All Saints Eve, «alle helliges kveld». Allehelgensaften er en minnefest for helgener og martyrer, og markeres i katolske land, ofte med levende lys på gravene til avdøde slektninger. I dag er imidlertid skikken utbredt også i andre deler av den vestlige verden, der verken allehelgensaften eller -dagen har vært markert tidligere.

I Norge arrangerer mange nå en amerikanskinspirert Halloween-feiring, et slags skummelt karneval med levende lys, gresskar, skumle kostymer og skummel musikk. Ungene får godteri, mange går på «trick-or-treat», kalt "knask eller knep" på norsk. Nesten som å gå julebukk, bare utkledt som heks, vampyr eller spøkelse! Barn og unge kler seg ut, banker på dørene hjemme hos folk, og spør "Knask eller knep": Enten får de knask (godteri), eller så vil de gjøre et knep (spiller vedkommende et puss). Det lureste er antagelig å lære ungene at alminnelig folkeskikk også gjelder på Halloween: Enten får ungene knask og da må de takke pent. Eller så har ikke den som åpner døren godteri å gi ungene, og da må de si: "Det er heeelt OK!" og "Ha en fortsatt fiiin kveld!" og mene det! Eggkasting og den slags "rampestreker" synes i hvertfall jeg rett og slett er hærværk! Selv har jeg ikke latt mine unger få lov til å gå Knask eller Knep enda. Jeg liker ikke tanken på at de skal spise godteri de har mottatt fra fremmede. Men kanskje vi tar en runde til de aller nærmeste nabohusene våre nå i år, slik at de får prøvd dette Knask eller Knep.

Dersom det står en lykt med et levende lys i, et gresskar e.l. på trappen, så er dette tegn som tyder på at de som bor der er «med» på Halloween-leken og man kan ringe på. Dersom ungene ikke ser slike tegn, bør de heller ikke ringe på her. Det finnes mange nordmenn som er svært skeptiske til hele Halloween-skikken, mange eldre som kan bli ihjelskremt! Dette er greit å lære ungene! Ungene bør ALLTID gå i følge med en eller flere voksne, aldri alene! Halloween feires i Norge om kvelden den 31. oktober.

Er det virkelig nødvendig å innføre Halloween-tradisjonen i Norge også?! Neiida, det er det ikke, men du verden så morsomt ungene har det!! De formelig elsker Halloween! Spenningen, kostymene, lyktene, gresskarene, kakene, godteriet og spøkelsesmusikken! De tegner spøkelser, flaggermus, gresskar og heksehatter hele høsten, snakker om hva de skal kle seg ut som på Halloween, og hvem de skal invitere på Halloween-festen! Halloween går ikke upåaktet hen hjemme hos oss! Vi hadde lyssatte gresskar på trappen og gresskar med godteri stående klare på Halloween lenge før at vi fikk egne barn, og vi lager nå Halloweenfest for ungene hvert eneste år!Vi plasserer gresskar med skumle utskårne ansikter og utallige andre lykter på trappen ved ytterdøren, henger opp flaggermus og spøkelsesgirlandere, gresskargirlandere og hekseballonger. Langs veien og på plenen rundt vinterpaviljongen vår har vi enda flere lykter og gresskar. Inni vinterpaviljongen lager vi langbord, med sort fløyelsduk, pyntet med gresskar, skumle kaker av alle slag, skummelt godteri og selvlysende edderkopper. Lydaktiverte flaggermus henger ned fra taket, vinduene pyntes med spindelvev og edderkopper. På bordet står skummelt dekketøy, alle har skumle servietter og vi hører på skummel musikk hvis ingen blir redde. Det skal være spennende, men ikke skummelt på den måten at noen blir redde. Da er det ikke gøy lengre. Etterpå har vi spøkelsesdisco på lekerommet, og ungene danser til Thriller av Michael Jackson, -ungenes Halloween-favoritt helt siden de var knøttsmå! Og så ler de av hvor rare de alle ser ut i kostymene sine, og hvor rar jeg ser ut! For heller ikke jeg slipper unna! Jeg har vært dekt med skummel maling i ansiktet og skumle klær på Halloween jeg også alle disse år! Pappaen også, han er alltid kledt ut som dracula og er selskapets hovmester :) Når ungene drar hjem har vi ringelyder i ørene i to døgn etterpå, men det er verdt det!!

Hvorfor vi feirer Halloween hjemme hos oss? Vel, hvorfor ikke? Høsten er mørk, kald og lang for ungene! Snøen har ikke kommet enda, og det er enda lenge til jul. Man får ikke mere gøy enn det man lager selv! Vi har stor glede av Halloween både store og små! Vi koser oss med Halloween-forberedelsene i hele oktober! Vi tegner, klipper ut og bretter Halloween-pynt, lager innbydelser, pynter i vinterpavinjongen og baker skumle kaker. Når Halloween er over begynner juleforberedelsene med fletting av julekurver, klipping og liming av julekort, produksjon av papirlenker, snøflugg og dorull-nisser, og så kommer snøen og tiden går plutselig skrekkelig fort! Hos oss er Halloween et kjærkomment innlag på en ellers mørk, kald, lang, og ganske kjedelig, årstid!

Vi har kjøpt inn litt Halloween-pynt hvert år, og nå er det som med julepynten: All pynten ligger i en plastboks i boden resten av året, vi har egentlig nok
Halloween-pynt nå, men jeg ønsker meg fremdeles et par skikkelig stilige gresskar. Gjerne et stort gresskar i klart glass til dagligstuen, og et kjempegresskar laget av greiner til å ha til pynt på trappen. Jeg falt pladask for disse fra Pottery Barn! Disse varene finnes dessverre ikke tilgjendelig i Norge. Pottery Barn leverer kun i U.S.A og i England. Jeg kunne i hvertfall ikke finne informasjon på selskapets nettside som tyder på at de leverer varer til øvrige deler av Europa. Dessverre. P
ottery Barn sin nettside er uansett verdt et besøk! Her vil du finne mye flott inspirasjon og mange gode idéer til hjemmet ditt! Enten du feirer Halloween eller ikke!

Pottery Barns komplette vareutvalg og generell informasjon om selskapet finner du her: Pottery Barn

2 kommentarer:

Ocean showroom sa...

Hadde visst samme tanke i kveld...føler meg som den copycat'en nå..., men jeg så faktisk ikke ditt innlegg før etter jeg hadde lagt mitt:)
Masse fint hos Pottery Barn, ikke sant?!
Ha en fortsatt fin kveld!
Klem, Lene

Ann sa...

Det gjør ingen verdens ting det! :)) Pottery Barn har veldig mye fint, og snart er det Halloween, så vi er nok heller ikke de siste som kommer til å blogge disse tingene! ;)

Ha en fortsatt fin kveld!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.