mandag 24. august 2009

Drivhuset - The greenhouse

Et drivhus, stort eller lite, burde bugne over av vakre frodige planter, med friskt grønt bladverk og store skjønne blomster i alle regnbuens farger! Det skal også være tomatplanter i et drivhus, tungt lastet med søte velsmakende tomater, og gjerne et oliventre, og så sitrustrær selvfølgelig! Mandariner og sitroner! -Og himmelsk duftende krydderplanter! Basilikum, timian, rosmarin, sitronmelisse, oregano, og så videre, og så videre.

Hagen utenfor skal ha en liten fontene, må vite! En vakker liten hagefontene med kveldsbelysning. Der skal jeg sitte og lytte til vannet som sildrer så vakkert og summingen fra alle travle små humler som flyr fra frukttre til frukttre; plommetre, kirsebærtre, morelltre, epletre o.s.v. Der skal jeg sitte å nyte synet av drueranker, bjørnebær, rips, solbær, jordbær og alt det andre vakre som vokser i min vidunderlige hage!

Vel, -det er slik jeg vil ha det i denne delen av hagen, ikke en beskrivelse av hvordan det faktisk ser ut der! Drivhuset mitt er rett og slett ikke riktig bloggbart enda... Det er enda ikke ferdig innredet. Oppvaskkummen er montert, men blandebatteriet mangler fremdeles. Det finnes knapt spor av noe grønt liv i drivhuset, og det lille livet som er der, ser nokså begredelig ut! Det er liten vits i å begynne å så frø nå midt i august...

Utenfor drivhuset er det lagt terrassedekke, og det står en fontene der, men elektrikeren har ikke vært her enda, og vi mangler av den grunn strøm både i drivhuset, til utelys i området og for å kunne starte pumpen i den lille hagefontenen.

Plommetre, kirsebærtre, morelltre, epletre... joda, de er alle plantet og riktig så flotte, men de er små, bittesmå, enda. Druerankene mine har vokst ganske bra i sommer, men jeg har fremdeles ingen druer på dem! Bær har vi derimot fått bøtter av spann av.

Min lille utendørs krydderhage har klart seg helt fint i sommer, men området rundt har blitt en smule kaotisk i forbindelse med byggingen av drivhuset, så heller ikke den er bloggbar.

Men siste del av innredningen i drivhuset monteres i disse dager, og i løpet av høsten kommer elektrikeren, så til våren, i mars/april, da skal det endelig plantes og såes! Grønne frodige planter, skjønne blomster i alle regnbuens farger, tomatplanter med søte velsmakende tomater, oliventre, sitrustrær og krydderplanter! -Og gjett om jeg gleder meg til å komme i gang!

Noen flere detaljer fra drivhuset ser du her: "En kosekrok i mitt lille viktorianske drivhus - A cozy corner of my little Victorian greenhouse" og her: "Dekordetaljene på taket av mitt lille viktorianske drivhus - Decoration details on the roof of my little Victorian greenhouse". Du kan lese om andre, ferdige rom i min hage, under etiketten: "".

4 kommentarer:

Lykkeliten sa...

Jeg er så imponert over hva dere får til, så nå er det bare å glede seg til våren og bloggbart drivhus med fontene utenfor.
Sukk, det blir ikke noe slikt her i gården. Vi tilbringer så mange sommerdager/helger/uker i båten at alt ville avgått med døden inne i drivhuset.
Jeg passer nok best til å nyte bilder av andres oaser her inne i bloglandia, så kan dere få stemningsbilder fra sjøen av meg.

marie sa...

Hei !
Vil bare gi deg en verbal rose for en utrolig flott blogg! Jeg har ikke blogg selv,men er ivrig leser, og da jeg fant Glassveranda ble jeg mektig imponert! Fantastisk å se dine vakre bilder og så er du så god til å sette ord til...
Utrolig hva du/dere får tid til,men dere har jo brukt mange år såklart på å komme dit hus og hage er i dag.
Også spennende med matoppskrifter, håper du legger ut flere etterhvert.
Lykke til med bloggen din, jeg kommer til å følge deg!
Ha en fin dag fra Marie:-))

Anonym sa...

Hei
Lekkert drivhus - akkurat et slik jeg drømmer om. Hvor har du kjøpt det?
Hilsen Irene

Ann sa...

Hei, og tusen takk for de koselige tilbakemeldingene! :))

Oj, vel, drivhuset har jeg tegnet selv, og så er det jeg og min kjære som har bygd det. Vi støpte en plate på (trykkfast) markisolasjon, murte så opp en liten ringmur oppå platen som ble den nederste delen av veggen, og så la vi bunnsviller og reiste resten av stenderverket som vi malte hvitt. Deretter monterte vi takrenner, tak, og vegger, og la fliser på gulvet. Gøyalt prosjekt! :))
Vi fant ingen drivhus med solide og varige, stabile, "treskjelett" som dette, -slike som de ofte har i England! ;) Det var det jeg ønsket meg, et som vil tåle snølast og høststormer i tiår etter tiår uten å rikke på seg!! Et med fliser på gulvet, ikke lemmer eller grus. Alle drivhus vi fant i salg hadde "skjelett" av spinkle stål/aluminiumsprofiler, det hadde vi ikke lyst på så derfor bestemte vi oss for å bare bygge også drivhuset selv. -Et greit sommerprosjekt egentlig ;) Veggplater selges i løpemeter av de fleste drivhusleverandører, (evt. glassmestere/byggevarebutikker), takplatene med tilbehør finner du i en vanlig byggevarebutikk. Vær oppmerksom på at det er enorme kvalitetsforskjeller på slike plater, så spør en erfaren mann/kvinne på et byggevaresenter om hvilke plater som er uv-bestandige over tid, tåler kastevinder etc. slik at du får et varig tak som ikke smuldrer/sprekker opp. Håper svaret er til litt hjelp selv om det kanskje ikke var det svaret du håpet på...

Nå gleder jeg meg VELDIG til å starte drivhussesongen, jeg var faktisk der ute i dag for første gang i vår! Jeg har sådd noen frø inne nå i ettermiddag, og i helgen blir det vårrengjøring og oppstart ute i drivhuset! :)))

Ha en fin vår enten du bestemmer deg for å kjøpe et ferdig eller bygge et selv! ;)

Stor vårmodusklem, Ann.