torsdag 5. desember 2019

Pantone: Årets farge 2020 er Klassisk blå - Color of the Year for 2020 is Classic Blue


"PANTONE 19-4052 Classic Blue is the , the Pantone Color of the Year 2020. A timeless and enduring blue hue, timeless in its simplicity", sier Pantone enkelt og greit i sin pressemelding, -fritt oversatt: Fargen Klassisk blå er en tidløs og varig farge, tidløs i all sin enkelthet. Enklere kan det ikke sies.

Puter, gardiner, klær og biler m.m. i denne fargen kan derfor forventes å dukke opp i butikkene på nyåret, så vil du være trendy så kan du jo ønske deg noe i denne fargen i julegave? En kopp? En skjorte? Et skjerf? Kanskje en pute? Hva synes du om fargen forresten?

Jeg synes denne fargen var en stor lettelse, -ja en rolig, klassisk og holdbar farge. En voksen farge med hvilepuls. En farge som passer til veldig mye. Vi trenger mer klassisk og varig generelt i samfunnet, dersom vi skal være miljøvevisste kan vi ikke bytte ut det vi har i klesskap og i hjemmene våre hvert år bare fordi det har kommet noe nytt og mer "trendy". Jeg tenker at vi nå må gå helt bort ifra trendy og tilbake til klassisk, tidløst og varig, også i interiørbransjen.

Tenk langsiktig - og varighet - når du velger farger 

Det viktigste du kan gjøre for å redusere forsøplingsproblemet i verden er kanskje å velge farger på klær og i hjemmet som du med stor sikkerhet vet at du vil elske også om fem år! Vi bør alle som én investere langt mer bevisst, investere i langt færre saker til hjem og klesskap enn før, og investere kun i varige kvalitetsprodukter. Kan vi kvitte oss med kjøpeimpuls og takke nei til kortsiktige trender? Kan vi klare det? VIL vi det? For å nå mål må man ville midlene... "ønske" og "håpe" er ikke nok, vi må "gjøre"! Vi må VELGE å faktisk gjøre det.

I 2020 syns jeg vi skal rydde!

Gi til noen som vil trenger saker og klær, eller gi til brukshandelen, eller selg det som ikke er nyttig for deg og dine lenger, og det som ikke gir deg og dine glede lenger. De fleste av oss har for mange ting i hjemmene våre, ikke for lite, så ut med ting! Lag bedre plass til menneskene i hjemmet ditt heller! Mer plass til aktiviteter! Fritidssysler! Hobbyer! Kreativitet! Hverdagsglede! Et ryddig hjem er enklere å vedlikeholde, er det ryddig og enkelt å vedlikeholde får du mer tid til å bruke til noe du virkelig liker å gjøre! Spiller ingen rolle hva det er! Bruker du tid på noe du liker, noe du blir glad av, får hvilepuls av, eller ny energi av, så er det aldri - aldri - bortkastet tid!

Kjøp ikke nytt hvis du kan velge gjenbruk og/eller redesign... 

Kjøp ikke nytt hvis du mangler noe, se først om du finner noe du kan sy om i en skuff hjemme (duk, gardiner m.m. kan enkelt bli puter), eller finner det du trenger i en bruktbutikk. (I disse kre-tider: Husk for all del å frys ned tekstiler i 72 timer før det vaskes grundig og brukes til noe i hjemmet ditt! -Men det gjelder også funkle nye tekstiler fra absolutt alle butikker!). La det å svippe innom bruktbutikken bli det nye "trendy"! For verden og miljøets skyld! Gjenbruk bremser forbruket. Klarer vi begrense forbruket produserer vi mindre søppel! Ingen kan gjøre så mye med miljøproblemet, føler vi kanskje, men alle kan vi gjøre litt, så la oss iallfall gjøre det vi kan! I sum blir det betydelig! Skal du likevel kjøpe noe i 2020, så kjøp noe holdbart, tidløst, klassisk og varig! Og kjøp kvalitet! Færre ting i hjemmet, ikke mer, og velg med omhu.

Vi kan alle bidra til å skape miljøvbevissthet!

-Ikke minst vi som av og til skriver ting som andre leser... Jeg tenker vi alle kan gå i bruktbutikken heller hvis vi ønsker oss noe i "Årets farge". Kanskje finner vi en vakker kjole der, i denne fargen? Kanskje finner vi en fæl kjole der, i denne vakre fargen, -den kan vi jo f. eks. sy om til en vakker blå pyntepute til sofaen! Kanskje trenger vi ikke en ny pute til sofaen? DER har vi en revolusjonerende ny tanke! La oss spre den! -Til skrekk og gru for produsentene, men til glede og nytte for miljøet!Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® finner du her: www.pantone.com.


Med miljøvennlig hilsen,
Ann på Glassveranda.Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: