søndag 28. februar 2016

1. mars = VÅR!!! -Og tid for vårlige sysler i hage- og uterom!

Været har vært upåklagelig hos oss den siste uken, ja en av dagene passerte gradestokken hele 20 varmegrader i solveggen, og slikt noe blir man i vårstemning av! :)) 

De to flittige tenåring mine har hatt vinterferie fra skolen, og fant i begynnelsen av uken på at de skulle rydde vekk all snøen fra terrassene! -Først fra sørøst-terrassen, og dagen etter gikk de sannelig løs på sørvest-terrassen også! Åh lykke! :D Det lå nemlig jevnt over 70-80 cm med snø på alle terrasser, og straks den ble borte kom den deilige høyt etterlengtede vårfølelsen! 

Vi hentet noen av hagemøblene ut fra vinterlagring, ga dem en skikkelig vårvask og så var det bare å ta med seg en kopp varm kakao, saueskinnet og et pledd, og dermed lå alt tilrette for å kunne lene seg godt tilbake i hagestolen noen timer og samle årets første fregner i solveggen! :))  Hei, hei! :)) Det er meg - Ann - som holder plantebrettene! ;) Jeg finnes nemlig i to utgaver, -en pyntelig versjon som er den du fikk se da jeg skrev litt om kunstforetaket mitt for snart to uker siden, HER. Og så i denne versjonen som er en hjemme/hageversjon - omtrent uten makeup og alltid med hestehale - og da ser jeg slik ut! :)) 

Jeg var denne uken innom et av de lokale gartneriene og kjøpte to brett med "babyplanter", -slike er MYE lettere å holde liv i enn små spirer fra frø! ;) De er bittesmå, men det er jo enda lenge igjen til sommeren så de rekker fint å vokse seg kjempestore og frodige innen den tid. 

Jeg pottet dem om straks de var i hus, ettersom de trenger bedre plass til å danne røtter for å vokse, og dessuten er de lettere å passe på - holde liv i - når de har med jord å boltre seg i fordi jorden ikke "plutselig" tørker inn slik den kan gjøre i en bitteliten potte. Plantene skal få stå på benken i spisestuen i lyset fra vinduene frem til at de skal flytte ut i drivhuset uti april måned. Foran vinduene i spisestuen er det både varmt og lyst, så der burde trives riktig så godt! 

I tillegg til babyplantene jeg kjøpte på gartneriet så har jeg også sådd basilikum selv for noen uker siden. Basilikum man kjøper i blomsterpotter på butikken overlever gjerne bare en kort tid i vinduskarmen, og dør hvis man setter dem ut om sommeren, mens de man sår selv trives godt i vinduskarmen og kan også flyttes ut om sommeren. For å rekke å dyrke dem store og frodige allerede tidlig på sommeren pleier jeg å så dem nå i februar. Det samme kan være lurt å gjøre med tomatplanter! ;)

Det jeg kjøpte på gartneriet er Margeritt, Petunia og Pelargonia, og fire små tomatpanter. Har ikke hatt Pelargonia før så det blir spennende! Det er ikke så store mengdene med planter, men nok til at jeg får fargerike plantekasser i alle uterom til sommeren! :)) Kanskje blir det plantet flere frø etterhvert, vi får se, jeg er ihvertfall i gang med forberedelsene til hagesesongen 2016!   Jeg fant drivhuset! -Og etter noen spadetak gikk også døren opp! ;) Men det er foreløpig litt for kalt for meg her ute, og for babyplanter, men jeg skal rydde litt her ute ukene som kommer slik at det blir klart til rundt påske/april. Det har ikke vært planter i drivhuset de siste årene, fordi jeg har vært veldig syk, men i år blir det endelig! :)) Ikke så mange, det er bedre at jeg har et mindre antall som jeg faktisk klarer å følge opp, passe på, vanne! ;)

Noe av rotet i drivhuset er nesten vakkert, er det ikke? :D Jeg synes det. Sikkert fordi det er sommerlig rot, og alt som minner meg om sol, varme og sommer på denne årstiden synes jeg er vakkert! ;)

Elsker alt det herlige lyset som fyller drivhuset om våren! -Like skarpt og fint som vårlyset ute... Åhhhh det er en vilt herlig årstid vi har foran oss! :D


Det måtte noen spadetak til her også for å få opp lysthusdøren, men den gikk opp til slutt! I lysthuset føles det som full sommer allerede, det mangler bare noen krukker med sommerblomster! :)) Gleder meg til det blir skikkelig vårlig også rundt lysthuset, vi har nemlig plantet mange forskjellige rosebusker i denne delen av hagen i løpet av de siste somrene, så i år håper jeg buskene skal bli skikkelig frodige og fulle av roser i alle fager!  

Nederste bilde her til venstre er fra pergolaen på sørøst-terrassen. Her er jeg godt igang med vårrengjøringen: Vasking av bjelker, vinduskarmer, hagemøbler og nips. Alt er veldig støvete etter vinteren, det ligger et syltynt veldig finkornet sandstøv på det aller meste etter høststormene, så om våren trengs en grundig rundvask i uterommene, så jeg tar litt nå og litt da, det haster jo ikke, og det er fint å ha noe å pusle med ute i vårsola! ;)

Nederst til høyre ser du andre enden av denne terrassen. Islaget på gulvet nærmest veggen hadde smeltet i solen i løpet av ettermiddagen da dette bildet ble tatt, mens resten av terrassen trenger noen dager med litt skikkelig vårlige temperaturer også i skyggen før det blir "ullsokkføre" her, men det blir, det blir! :))

Om et par dager skriver vi 1. mars! Mars!!! ♥  = Årets første vårmåned! Gleder meg vilt til både mars, april, mai, juni, juli og august, og solen, varmen, alle det friske grønne bladene på trærne og fargerike blomstene årstiden fører med seg, smaken ev søte, røde, saftige jordbær, lyden av fuglekvitter og travle humler som surfer fra blomst til blomst, duften av hegg, epletrær og syriner i blomst, den milde sommervinden, barføtter i grønt gress, til å ligge på soloppvarmet terrassegulv og lytte til sommersendingene på radioen, til å gå i joggesko... -ja alt sammen! :D 

Ha en riktig fin ny uke! :0) ...Og følg gjerne den nye siden for kunstforetaket mitt på Facebook du også, du finner siden: HER

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: