torsdag 16. juli 2015

Tips om noen flotte rødbladete busker og trær i hagen

Rødbladet kirsebærtre mot hvit husvegg... Det er med hagerom som med rommene inne, fargene skal være prikken over i´en, de forskjellige fargene skal fremheve de vakre kvalitetene i hverandre, og gi rommet det lille ekstra. 

-Dette tenker jeg spesielt mye på når jeg planter trær. Trær kan jo flyttes på de første par årene, de liker det ikke, det stanser veksten, det kan likevel gjøres, men det bør jo helst unngås. Det er langt enklere med putene i sofaen ;)

Huset vårt, garasjen, paviljongene, lysthuset, bod m.m. er hvitmalt, murene er lyse grå, og det gjør at de fleste planter og trær fungerer mot veggene, men noen ekstra blikkfang må det være, ellers ser alt bare ut som en grønn kjedelig "grøt". 

Dette kirsebærtreet med mørkerøde/burgunderfargede blad er et slikt blikkfang, det formelig stråler der det står i solen med hvit bakgrunn, og ekstra flott er det når det er dekket med mørke rødrosa blomster. Det vokser snilesakte dette treet, det er plantet på bakken nedenfor terrassen foran uteboden vår, vinkelen bildet er tatt i gjør at det visst nok ser ut som om det står rett foran drivhuset, men drivhuset er like bortenfor. Treet er nå 3-4 meter høyt, og det har brukt nærmere ti år på å bli så høyt, så planlegg gjerne både tidlig og laaangsiktig når du skal plante trær! ;) Det at enkelte trær vokser nokså sakte, kanskje spesielt mange av de rødbladete, så er det en god idé å plante tuntrær og frukttrær tidlig hvis du har en nyetablert hage, -jo før du får dem i bakken desto tidligere har du glede av dem. Nyplantede trær bruker gjerne noen år først på å "gruble litt" før de finner ut at de skal vokse oppover! :D ...Høres sikkert veldig rart ut, men akkurat sånn er det! ;) Ting tar tid.

Flere rødbladete trær som er skikkelig flotte blikkfang er rødbladet blærespirea "Diablo", blodberberis, blodbjørk og blodlønn. Sibirkornell er også flott på grunn av sine ganske knall røde greiner. Alle disse har vi i hagen hos oss, så disse tåler ganske tøffe vintere og mange titalls kuldegrader både med og uten snø. Både Diablo og blodberberis funderer i blomsterbed hvis du klipper dem litt fra tid til annen, sibirkornell er flott til hekk, de andre krever mer plass rundt seg.   
Vel, håper du kanskje kan ha glede/nytte av disse tipsene om rødbladete busker og trær i hagen, også må du ha en fortsatt fin sommeruke! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

2 kommentarer:

Haukaas lille hjem sa...

Vakkert kirsebærtre du har. Har bestandig ønsket meg et slikt men da må jeg først få opp noe skjerming mot vinden.

Ann sa...

Takk! :)) Ja vårt har jo litt ly for vinden både pga husene bak/rundt og syrinhekken, så er mulig det ikke hadde trivdes uten. Usikker på hvor mye vind det tåler, men det tryggeste er nok å verne det mot de verste kuldestormene om vinteren, enten med vindakjærming eller ved å pakke det inn i naturstrie sent om høsten ;)

Ha en riktig fin helg! :0)

Stor klem,
Ann.