fredag 5. juni 2015

Lag gele av vårens granskudd


Vakre glasskrukker med syltet mat, mat lagret i olje, etc. er lekre å ha til pynt i vitrineskapene i kjøkkenet sammen med tørket krydder og andre godsaker. De fleste bær og krydder sanker vi jo om høsten her i landet, men det er en ting vi må huske på å sanke inn om våren vi som liker hjemmelaget mat, og det er granskudd! Slik ser granskuddene ut. Det er rett og slett de nye skuddene som vokser ut på tuppene av alle greinene på vanlige norske grantrær om våren! De skal plukkes mens de har en lysegrønn, nesten gul, farge, og mens nålene fremdeles er helt myke. De fleste steder i landet er begynnelsen av juni et supert tidspunkt å plukke slike. Bor du langt nord i landet eller høyt over havet, så kan det hende du bør vente til litt nærmere St. Hans. 


Granskuddgele er veldig godt til reinsdyrkjøtt, elgkjøtt og andre viltretter, og er også nydelig til multebærterter og nøtteis! Granskudd går raskt å plukke, granskuddgele er kjempeenkelt å lage, og glassene med granskuddgelé tar seg virkelig flotte ut på kjøkkenhyllen dersom du styler glassene f. eks. med noen hjemmelagde etiketter av gråpapir og litt hyssing! Foretrekker du en mer trendy stil heller enn landsstilen, så kan du jo velge å heller pynte med en tøybit i en knallfarger på lokket, eller kanskje sort/hvitt med grafisk mønster, og ha f. eks. sort strikk rundt. 

Ta gjerne med ungene på granskuddsanking, mine syntes det var kjempegøy å plukke granskudd da de var små, og søter du geléen litt ekstra er den også helt super som pålegg på brødskiven, de yngste barna synes "juletregelé" på brødskiven er stor stas! ;)

Oppskriften på granskuddgelé finner du i et tidligere blogginnlegg: HER

God helg! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: