lørdag 6. juni 2015

Krans av piletregreiner

Vi har et piletre midt på plenen vår, det er et digert tre som er både råhøyt og vidt, så jeg pleier å fjerne skuddene som kommer ut på stammen på de nederste to meterne av treet hver sommer. Ettersom jeg gjør dette hvert år så er det jo bare nyskuddene jeg får, årets skudd, og det er viktig til det jeg skal bruke dem til, de er nemlig lettest å jobbe med når de er ferske og myke. 

Her ser du en stor bunke med slike nyskudd. De er gjerne en meter lange midt på sommeren, disse på bildene er hele 1,5 meter lange nyskudd, men de er helt greie å jobbe med allerede fra 70-80 cm lengde. På disse bildene har jeg dratt av alle bladene som var på greinene slik at de her er nakne, og da ser de ut som forvokste asparges, greinene er grønne, veldig grønne. 


Greinene er særdeles bøyelige nå som de er ferske, og derfor godt egnet til å lage kranser og annet "flettverk" av. 

Jeg valgte å lage en stor krans. For å lage en slik så trenger du en litt naturhyssing. Det går å lage en slik uten også, men jobben er enklere med! ;) Start med å forme noen kvister slik at de danner en sirkel, knytt de sammen med hyssing. Synes du hyssingen er skjemmende så kan den fjernes senere, for når greinene har tørket blir de harde og beholder formen/stillingen som de tørket i. 

Deretter fortsetter du ved å tvinne stadig nye greiner rundt sirkelen, runde etter runde, helt til kransen har den tykkelsen du ønsker at den skal ha. Fest endene på hver kvist ved å stikke endene mellom to andre kvister som allerede er festet, da får du en sterk krans som holder formen også senere dersom du velger å fjerne hyssingene. 


Når kransen er ferdig så legger du den til tørk et tørt sted, f. eks. oppå garasjeloftet, eller på det synlig bjelkelaget oppunder garasjetaket, om du har garasje. La den ligge flatt den første tiden, for den er tung nå som greinene er fulle av sevje. (Henger du den opp til tørk nå som den er "fersk" og tung så risikerer du at kransen din blir oval). Når pilekranser har tørket under tak noen måneder så blir de gråbrune i fargen, og lette, så du ser når den er ferdigtørket. Da kan den både henges opp og pyntes dersom du ønsker å dekorere den litt, ja males kan den også om du ønsker det.

Har du pileskudd som har overvintret på ditt piletre, så kan det godt hende at du kan lage krans av dem nå likevel, for pil er generelt en veldig seig og føyelig tresort. De overvintrende greinskuddene vil by på litt mer motstand enn helt nye skudd når du jobber med dem, men ikke mye. 

Har du ikke hage? I skogen finner du også mange spennende naturmaterialer man kan lage kranser av. I tillegg er det jo mange hageeiere som beskjærer både det ene og det andre i hagen sin om våren, så hvis du ikke har egen hage, men kjenner noen som har, så spør om de har noen greiner - som de sannsynligvis uansett har planer om å kaste på komposten - hvis du har lyst til å prøve å lage krans. For kanskje har de både piletregreiner og andre sorter, og da vil jeg tro de vil synes det er helt supert at noen heller vil forsøke å skape noe av dem enn at kvistene bare skal ligge på kompostdungen å kjede seg! ;) 

Kransebinding er en fin utendørssyssel nesten uansett sommervær, ha en fortsatt fin helg! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: