søndag 14. oktober 2012

Dekorative Brassica, -like vakker på trammen som i stuen

Høsten er her med alle sine vakre farger, ikke bare hagen og skogen bugner over av blader i høstvakre farger, men også gartneriene! Ute i hagen står de tidligere grønne trærne nå oransje, røde, gule og brune, blader i varme gyldne farger dekker også plenen vår nå, de glitrer så vakkert der de ligger dekket av frost i høstsolen om morgenen. 

Røsslyng og vintergrønt pryder trappen vår, men også pyntekål, eller prydkål, tåler fint noen kuldegrader og litt snø uten å ta skade av det, men beskytt den mot den strengeste vinterkulden så har du en vakker dekorasjon hele vinteren igjennom!
 

Pyntekål kan stå i direkte sollys eller i skyggen, men plant den i en godt drenert krukke, for den skal ikke stå i vann. Jorden må heller ikke tørke ut. Gi den gjerne plantenæring i vannet av og til. 

Vakre høstblader også dette, ikke sant? Tett i tett står de fiolette kålbladene som sammen former en stor vakker rosett. Pyntekål er flotte både plantet i gruppe og hver for seg, og fantastiske i buketter, -like vakre på trappen som i stuen. Ja flotte blikkfang på høstdekket festbord er de også! 

Pyntekål finnes i mange farger: lilla, fiolett, hvitt, gult og dyp rød. Den smaker bittert og spises ikke, brukes kun til dekorasjon, derav navnet pyntekål. Det latinske navnet på planten er Brassica oleracea, den kalles også bare Brassica hybrid. En flott plante som trives like godt ute som inne, og den kan plantes i bed i hagen, eller plantes i krukke på trappen, terrassen eller balkongen. Du kan kjøpe den på gartneriene nå om høsten, eller plante frø og dyrke den fram selv. Ja takk, begge deler! :))

Dette siste bildet av pyntekålens vakre fiolette blader blir mitt bidrag til oktober-konkurransens inne hos Anne på Moseplassen. Har du et bilde av noen vakre høstblader kan du også være med i konkurransen: Høstblader. 

Ha en riktig fin ny uke! :0) 

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

9 kommentarer:

Anonym sa...

Så utrolig herlig bilde:)
Dette var kjempe fint:)
Liker så godt stolen din som henger på veggen:)
Klem Merete

Anonym sa...

Fantastiske bilder. Elsker måten du fotograferer på :-D
Bruker du stativ?

Klemz
Silje Braaten :))

November- symra sa...

Pyntekål er jammen et morsomt og fargerikt innslag på høsten! lyeek til på Moseplassen!

Ann sa...

Tusen takk for koselige tilbakemeldinger! :))
Elsker selv slike gamle ting brukt på en helt ny måte, Merete! ;) (Hvis noen har lyst til å lese blogginnlegget om stolen, som forresten tilhørte mine oldeforeldre, så finner du/dere blogginnlegget her: http://glassveranda.blogspot.no/2011/04/gamle-ting-brukt-pa-en-helt-ny-mate.html )
Ja jeg bruker som oftest stativ og fjernutløser, Silje, gir skarpere bilder og tåler lengere lukkertid som gir mye lys til bildene ;) Flommer rommet over av dagslys er ikke stativ fullt så viktig, men jeg bruker det ofte likevel! ;))
Ja pyntekål er virkelig dekorative! -Og like flotte er de på trammen som på festpyntet langbord, og så er det jo SÅ supert at de vakre fiolette bladene bare varer og varer utover hele høsten og vinteren ;)

Ha en fin mandag! :0)

Stor klem, Ann.

Anne (Moseplassen) sa...

Hihi, er nok ikke mange som husker på at dette jo faktisk ikke er en blomst, men en bladrosett. Artig :)

Kos å ha deg med i konkurransen Ann

Ann sa...

Takk for at du arrangerer Anne, gøy å være med! :))

Ha en fin uke! :0)

Stor klem, Ann.

Vivishagerom sa...

Fantastisk flott!

Lykke til i konkurransen! Klem

Ranten sa...

Lekker fotografert! Lykke til!

Ann sa...

Tusen takk! :o)) -Og ha en fin søndag! :0)

Stor klem, Ann.