fredag 13. juli 2012

Prosjekt Nytt rekkverk med kryss - Del 2: Steg-for-steg oppskrift på hvordan du bygger et rekkverk med kryss i!

Fikk du med deg Del 1 i går? Vi holder akkurat nå på med å bygge et rekkverk med kryss i rundt deler av den terrassen som vi for et par år siden bygde mellom drivhuset, huset og uteboden i hagen på sør-østsiden av huset vårt. -Så tenke jeg at du kanskje hadde lyst til å lære hvordan du også kan bygge et slikt? 

Så her kommer det, detaljert og trinn for trinn, en oppskrift på hvordan du lager et slikt kryss-rekkverk. Det er nemlig slettes ikke så vanskelig som det kan se ut til skjønner du, du trenger bare å vite hva du skal gjøre! ;) Så dersom du har lyst på et rekkverk med kryss i rundt terrassen din, til pynt rundt platten i hagen din, eller som rekkverk ved inngangspartiet på huset ditt, så følg med, følg med! ;)) Rett på sak, -slik lager du et rekkverk med kryss i: 

1) Starten på et slikt rekkverk er som på alle andre terrasse-rekkverk: To stolper skrues fast i bjelkelaget under terrassedekket/gulvet slik at rekkverket blir skikkelig solid og stødig. Oppå, eller eventuelt i mellom slik som her, monteres en håndlist. -Men så kommer "det som vi itte forstår"! ;)))

2) Noen velger den enkle varianten som er denne. Her er ikke stolpene felt inn i hver andre, de bare ligger ved siden av hverandre. Fungerer det også, men det du skal få lære nå er å lage hele kryss. 

Det du ser her er likevel utgangspunktet. Hold opp en materiallengde på skrå mellom stolpene, marker med blyant hvor de må kuttes i begge ender. Gjør så det samme med den andre materiallengden. Kutt dem og sett dem så inn i åpningen mellom stolpene for å sjekke at de passer i åpningen, slik vi har gjort her på bilde 2) 
3) Mens de to materiallengdene står plassert løst mellom stolpene som på bilde 2) tar du en blyant og markerer nøyaktig der de to materiallengdene krysser hverandre. Marker med blyantstrek på begge sider av begge materiallengdene, -på den siden de møtes! Se bildet nedenfor! ;)
4) Slik blir strekene! Det er på disse fire strekene du nå skal sage.
5) Slik! 
6) Sag bare halvveis inn på hver materiallengde!
7) Da blir det slik!: To stk. halveis-inn-streker på hver materiallengde! ;)
8) Bruk et tappjern med rett tupp og en hammer til å kakke tappjernet med og kakk en noen millimeter dyp rett strek mellom de to.
9) Snu pinnen (materiallengden) og gjør det samme på den andre siden.
10) Deretter gir du den nådestøtet! :)) Sett tappjernet midt på den ene siden og bruk hammeren til å slå skikkelig til enden av tappjernet en gang eller to. Da brytes biten enkelt ut!  
11) Slik! ;))
12) Blir det litt ujevnt nedi kan du bruke tappjernet til å skave bort ujevnhetene.


13) Gjør det samme på den andre materiallengden!
13) Voalá! :o) Sett de sammen, og første krysset ditt er ferdiiiig! :))) Sett det mellom stolpene (Se bilde 2), og skru fast endene på krysset til stolpene!
14) Flott blir det, og det var egentlig ganske enkelt, ikke sant ;) Håper, og tror, det ble oversiktlig og greit forklart? Velkommen innom i morgen for å få med deg Del 3! :)) God helg! ;0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:4 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Så flinke dere er:) blir kjempe fint:)
Fortsatt god kveld

Klem Merete

hill`s interiørblogg sa...

Hei kjære venn. Tusen takk for hyggelig kommentar inne på bloggen min. Så koselig.
Ser at dere har også mye å styre med ja, og det blir jo så fint. Lysthuset deres var jo til å bli missunnelig av.... Nydelig...
Her blir nok ikke hagen prioritert i år. Regner det blir et skippertak til nesteår på den.
Ønsker deg en solfylt sommer...
Klem fra Hill-Iren

Ann sa...

Tusen takk begge to! :)) Ja nå er det innspurten! ;)) Vi ordner og styrer på i hagen, og nå begynner vi for første gang siden vi kjøpte huset å tro på at både huset og hagen i grove trekk snart er ferdig, -etter 15 år med riving og bygging i hus og hage, hi, hi, men bedre sent enn aldri! ;) Kanskje vi neste år for første gang får oppleve en sommer uten nyinnsådde jordhflekker (og huller) i plenen, -bare det skal bli en sann nytelse! :0))

Ha en fortsatt fin helg og en solfylt sommer ønskes dere også! :o))

Stor klem, Ann.

Anonym sa...

Hei...Lurte på om dere har lagd el. kjøpt di pynte kulene du har oppå jærdet.Og hvor er di kjøpt? fin blogg du har:=))