søndag 24. juni 2012

Hageplanlegging? Trær, busker, flerårige stauder eller sommerblomster?

Nå om dagen er det en del gartnerier som har salg på deler av sortimentet sitt, og det kan lønne seg å følge med de neste to månedene dersom du, som vi, holder på å opparbeide hage. Vi har brukt ganske mye penger på beplanting av hagen i løpet av årene, til tross for at vi er ganske flinke å passe på å handle når det er kampanjer og salg. Dette jeg nå har kjøpt er rosebusker. Det er en av de plantetypene som er greit å handle på denne tiden av året, fordi utvalget ofte er svært dårlig når salget begynner uti juli måned.  

Vi satset i hovedsak på forskjellige dekorative busker og trær da vi planla hagen vår. Det er forholdsvis vedikeholdsfritt og selv om de koster en del mer i innkjøp enn sommerblomster, varer de år etter år etter år, så i det lange løp er trær og busker som blomstrer klart mye rimeligere enn sommerblomster dersom du har en stor hage du vil skal blomstre hele sommeren igjennom. Flerårige stauder er også fine greier. De kommer trofast opp av bakken hvert eneste år uten at du løfter en finger. Men det som kan være vrient når du er fersk hageeier er å skille staudespirene fra ugresspirene om våren! Hva skal være der i bedet og hva burde fjernes? (Trøsten er at etterhvert som staudene blir større og kraftigere med årene er dette mye enklere å skille fra hverandre). Vi har i tillegg noen krukker og hengampler med sommerblomster. Det blir liksom ikke helt sommer uten! ;))

Av av til hender det jo at flerårige planter, busker og trær dør eller blir skadet om vinteren. Du lærer etterhvert hva som tåler klimaet og/eller snømengdene der du bor. Det er gøy å prøve nye ting, men det kan også bli kostbare erfaringer dersom du eksprimenterer ofte! ;) Disse rosebuskene skal jeg plante i XXL-plantekassene som vi bygde i fjor sommer av gjenbrukte terrassegulvbord. (Du kan lese om hvordan du bygger disse: HER).   

Palmen jeg plantet i kassen overlevde ikke vinteren. Vel, det vil si, den overlevde vinteren, var kun litt brunsvidd i tuppene da jeg pakket den ut i vår, men etter to uker i vårsola var den helbrun og steindød! Noe gikk veldig galt i "våroppvåkningsprosessen" av den... Men jeg lar det bli med det ene forsøket, og planter nå rosebusker i to av kassene. Sypressen jeg plantet i den andre XXXL-kassen vokste seg diger bare i løpet av én sesong, så den har jeg nå flyttet til et blomsterbedbed på bakken.

Plantedag hos oss i dag, vi skal gjøre ferdig grønnsaksbedene og stelle og stulle under nyterrassen hvor det akkurat nå ligner mest på en nypløyd potetåker! :D Flere bilder kommer i løpet av dagen! Ha en super søndag! :0)  


PS! Har du meldt deg på i Giveaway-trekningen? Info og påmelding: HER.

Stor klem, Ann.
Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:3 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!
Så herlig med masse nye planter:) artig å plante noe nytt og særlig hvis man kan få det litt billig:)
Ha en koselig søndagskveld

Klem Merete

Gårdsjenta sa...

Moro med planter :)

jeg har plantet to roser i dag :)
pluss noen syriner, så jeg håper vokser seg store og fine :)

Veldig lurt å handle på tilbud, men ikke alltid like lett å vite hvor man skal sette det :P

LilleBessas sa...

Det er så lurt å satse på flerårige planter. Her hos meg blir det mindre og mindre sommerblomster. Ikke bare krever de mer stell enn de flerårige, men også mer vann når de står i potter og kasser. Da er det takknemlig med de som kommer igjen år etter år, og stort sett nøyer seg med litt klipping på våren og regnet som kommer innimellom(og det kommer i bøttevis her for tiden). Kos deg med hagearbeidet;))