lørdag 5. mai 2012

Vakre syrinsorter, og et veldig nyttig borddekorasjon-tips uansett blomstervalg

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 5 vakre bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikanske interiør- og livsstilsmagasinet Better Homes and Gardens. (All 5 of these beautiful photos shown in this reportage belong to the American magazine Better Homes and Gardens).

Vi har, som nevnt før her på bloggen, 150 syriner i hagen vår. De fleste av dem er rosalilla, men vi har etterhvert også fått tak i en del mere uvanlige syrinsorter. Det beste med å ha så mange syriner er at vi har syriner som blomstrer fra mai til august, fordi de forskjellige syrinsortene blomstrer på forskjellige tidspunkt. Det er også ganske stor variasjon i når syriner innen samme sort blomstrer. Blant annet har lys/skyggeforhold der de er plantet og lignende forhold stor innvirkning på dette. 

Min begeistring for syriner har jeg hatt helt siden jeg var bitteliten. Syriner skiller seg jo klart ut der de står dekket av blomster og farger om våren og sommeren. De ser nesten litt magiske ut i all sin blomsterprakt, og i tillegg hadde min bestefar et favoritt-syrintre som han passet på som om det var gull! Jeg visste veldig mye om syriner allerede før jeg var tenåring, og da jeg fikk egen hage begynte jeg å samle på dem! ;)


Den eldste syrinen i hagen vår er alltid den første som blomstrer! Den har en lys lillablålig farge, ikke så ulik denne på bildet, og denne er helt klart også den som dufter sterkest og nydeligst av dem alle sammen.  Treet står nedenfor terrassen vår, det begynner å blomstre om våren og blomstrer til lagt utover sommeren. Syriner tåler normalt både å bli kraftig beskjært og flyttet på, men fordi dette er den eldste syrinen i hagen vår våget vi ikke å flytte på den da vi bygde på huset (treet stod/står helt inntil huset), vi var redd det ca. 60-70 år gamle treet ikke skulle like å bli flyttet på, så vi valgte å heller bygge rundt treet! ;) 

Jeg er også veldig glad i hvite syriner, men i år gleder jeg meg veldig til å se mine mørkerødrosa Syringa wolfii "San E" blomstre! Jeg håper også på at "Sensation" skal blomstre skikkelig i sommer, de er små enda, men det blir, det blir! ;)) Sensation har dypfiolette blomster, og hver eneste lille blomst har en hvit ramme/kant rundt blomsten. Nydelige! Vi har også plantet "President Grevy". De er himmelblå/lys turkise, og jeg kan bare ikke vente til å se de blomstre! Helt fantastisk kommer det til å bli! MME Limoine plantet vi også i fjor. Lys, lys ferskenfargede er de. -Også de utrolig vakre! Jeg skal ta bilder å legge ut på bloggen etterhvert som de blomstrer i år slik at du får se! ;)   

Her på bildet ser du i bakgrunnen en syrinhekk ikke så ulik vår. Mot en hvitmalt hus eller gjerde er syriner i blomst noe av det vakreste jeg ser. 

Syriner er vakre også uten blomster p.g.a. sine dypgrønne, blanke, friske blader. Syrinene er alltid tettvokste med friske, grønne, blanke blader, aldri glisne eller falmede, -det perfekte hagetre! 

Men syriner blir til digre viltvoksende monsterbusker, kratt, som har en "million" små pinglete kvister som vokser opp langs hovedstammen/ stammene på treet og tetter det med blader slik at hovedstammene blir skjult av bladverk dersom de ikke beskjæres 1-2 ganger i året. Resultatet blir at lange tynne kvister bøyes og blir hengende/liggende tungt ned mot bakken, de får et voldsomt omfang og stjeler mye av tomten og utearealet under/rundt treet. Jeg har ikke tro på fri oppdragelse, og i hvertfall ikke når det gjelder syriner!! :) Vi startet med å plante 150 syriner rundt hele tomten vår da vi kjøpte huset, og disse har hatt en militær oppdragelse, det kan jeg love deg! :D Syriner er vakrest når de ser ut som trær, ikke monsterkratt uten stammer! Har du en uoppdragen syrin så klipp i vei og ta tilbake tomtearealet syrinen(e) har stjålet fra deg og dine, og slipp sollyset inn mellom stammene igjen! :)) Det gjør underverker for treets utseende, det blir et sunnere tre, du får benytte arealet under treet, kanskje kan du sette en benk der under trekronen, inntil stammen? Ja du får rett og slett mere glede av treet ditt! ;)

Syriner kan godt blandes med andre blomster, men selv synes jeg store, fyldige, flotte syrinbuketter bestående kun av syriner i forskjellige fargenyanser er de aller aller vakreste, og så holder slike buketter seg friske og fine i minst en ukes tid. 

Til slutt et nyttig TIPS TIL BORDDEKORASJONER: Skal du ha langbord i sommer fordi du skal arrangere bryllup, konfirmasjon, barndåp, feire stordag eller bare invitere til hagefest? Skulle du gjerne hatt mange identiske blomsterdekorasjoner på bordet, men har ikke et nok antall mange vaser av samme sort? Ta de vasene du har og sett de i papirposer av gråpapir! Knytt et vakkert bånd rundt, og vips så har du mange vaser som ser like ut! ;)) Du kan jo velge papirposer i lekre vårlige farger i stedet for poser av gråpapir dersom du foretrekker det. Poser som dette kan du jo også skrive/stemple på eller lime noe utenpå. Kanskje et bryllupsmonogram som du også bruker på innbydelseskortene og bordkortene? Kanskje et bilde av konfirmanten eller dåpsbarnet? Kanskje "50 år!"? Lager du et lite hull i hjørnet på bildet kan det tres på båndet. I enden av snøret/båndet kan du henge små hjerteanheng i "sølv" eller lignende. Mulighetene er uendelige! Bruk fantasien og "skreddersy" noen vakre borddekorasjoner! Man kan ha mye gøy med papirposer, -og sommerlig, gjennomført, lekent og lekkert blir det også! ;)) Apropo sy: Du kan jo også lage poser av tøy om du foretrekker det. Kanskje et tøy med bamser på til barndåpen? ;)

Flere inspirerende hage- og uteromsbilder finner du her: Better Homes and Gardens. Ha en riktig fin lørdag! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:10 kommentarer:

EVAS HJEM sa...

Syriner er nydelige. Føler jeg kjenner duften...
Legger meg til her jeg:)

Ha en fin lørdag.

MissMette sa...

Herlig innlegg, Ann ღ
... og så heldig du er
som har sååååå mange
flotte syringtrær hos
deg ღ dufter godt og er
nydelige... Ha en fin,
fin lørdag og helg ღ
Stor klem fra Mette

Anonym sa...

Hei!
Noe så herlig med alle de syrinene:) nydelig
Ser frem til de kommer her også
Ha en god lørdags kveld

Klem Merete

fru Dyregod sa...

Er også veldig glad i syriner. Både fargene, blomsterklasene og den nydelige duften. God helg!

NoenNotater sa...

Wow! Jeg må legge deg til i blogglista mi ene og alene pga ditt enorme syrinmekka! Og kunnskap! Her skal jeg lese mer hetterhvert! Jeg har en syrin i hagen - i form av en megabusk! Og jeg skjønner at det kan og bør jeg gjøre noe med :)

Anne Grethe sa...

Syriner har sånn sjarm!
Har du oppstammede syriner, eller beholder du flere stammer pr busk? Håper å få se bilder av syrinhagen din!
God søndag :-D

Anita sa...

Elsker syriner! Så mange flotte du har!! Helt nydelig:)

Bjørkli Søndre sa...

Utrolig skjønne farger på syrintrær! Fine tips her hos deg!
Jeg har et par syrintrær i hagen, men ønsker meg veldig mange flere. Her på småbruket har vi god plass til trær.

Her har helgen gått med til konfirmasjon. En flott helg, men vondt i hele kroppen. Tid for rekreasjon nå.

Ønsker deg en strålende ny uke!

Ann sa...

Hei, hei! :)) -Og velkommen som ny følger, takk for bloggroll-plass, koselige tilbakemeldinger og ja i det heletatt!! ♥
Jeg beholder flere stammer på hvert tre, da blir de så flotte og fyldige, men stammene holder vi synlige! ;) Virkelig vakre de oppstammede syrinene også, men som hekk er syriner mere solide og skjermer bedre når de har flere stammer. Det skal også mere til for at snøen m.m. kan skade formen på dem når de har flere stammer. Men enstammede syriner i gigantiske krukker i uterommet er jo bare helt utrolig vakre, -skulle gjerne hatt enda flere! ;)
Med småbruk har du nok plass nok til å skape den reneste drømmehagen ja! ;)) Sitter selv - endelig - godt plantet i sofaen nå etter de 3-4 travleste ukene jeg har hatt på mange, mange år. Det hele avsluttet med at vi var i konfirmasjon i hele går. Veldig, veldig koselig var det, men summen av de siste ukene gjør at jeg nå kjenner på at kroppen er nær totalkollaps, så nå skal jeg gjøre ingenting annet enn å sove, trene og tøye de neste par ukene! -Og kose meg med hage, hus, ungene og blogging! ;) Har også tre uker med ubesvart mail.., skal ta et dypdykk i den også. Rart hvordan det i lange perioder skjer ingenting, og så plutselig skal alt foregå samtidig, hi, hi, det slår aldri feil! ;)) Kjekt å være med på koselige ting, også kjekt å bli ferdig med et x antall undersøkelser/utredelser på sykehuset m.m., men nå skal jeg prioritere meg, bloggen og slike rolige helt stressfrie aktiviteter i mangemange uker fremover slik at jeg får hentet meg inn igjen! ;)Jeg er så glad for at jeg har bloggen å "søke tilflukt" i når jeg trenger å koble ut! -Og jeg er så uendelig glad for dere som stikker innom her! ♥ Noen timer med bloggen og jeg har fått hvilepulsen tilbake! ;)
Bilder av syriner i hagen vår kommer etterhvert som de blomstrer! :)) Ha en fin søndag alle sammen! :0)

Stor klem, Ann.

IngunnBW sa...

150 syriner på en gang, en drøm! Dere må bli salig beruset av duften i juni :) Jeg har én syrin, ikke er den stor heller, og bare den lille tassen gjør at duften svever i luften når jeg beveger meg i nærheten. Gleder meg til årets syrinblomstring!