lørdag 26. mai 2012

Kjøpe båt? Båttips / båttest for kvinner skrevet av en interiørinteressert mamma! ;)

De siste par ukene har vi vært inne i, og prøvekjørt, et x antall båter, mange trange, mørke, kronglete båter har vi sett, men til slutt fant vi drømmebåten vår! -Båten som passer perfekt for oss! ;)) En passe stor båt med plass til meg, mannen og ungene, med lukket kabin, godt varmeapparat, liten pantry og mulighet for overnatting. En båt med god sitteplass for fire, både ute og inne! Jo, denne båten har det alt sammen, til og med et lyst og funksjonelt interiør med volum, og mangemange store vinduer som og slipper inn maksimalt med dagslys ! ;))

Noen lyseblå myke deilige puter har fått plass fremst i båten. Her har ungene masse tomleplass dersom de skulle bli lei av å fiske, og her kan jeg og mannen sove om natten når vi skal på langtur! :)) Strengt tatt er det mer enn nok plass til at vi alle fire kunne sove her, for det er ganske stort dette området. -Kanskje litt vanskelig å se ut fra bildene, men for å forklare bredden: hver av de hvite putene er 70 cm brede! -I tillegg til den fine bredden er soveplassen ca. to meter lang, ja faktisk enda mer i den ene enden! -Suuupert for langbeinte nordmenn! ;)) I tillegg kan spiseplassen inne med enkle grep slås ut til en bred sengeplass som fint rommer to barn.

De lyseblå putene i vattert bomull med roser på, og to matchende vatterte sengeteppener, fant jeg på Jysk etter å ha vært innom utallige interiørnipsbutikker. Jeg ble helt forelsket i dem straks jeg fikk øye på dem, -sååå sommerlige og flotte og en himmelsk nydelig blåfarge!! -Og rimelige ble de jo også! ;) De hvite putetrekkene (også av bomull) med "Carpe Diem" broderiet måtte jeg også bare ha da jeg så dem! Det er myke gode hodeputer inni, og disse putetrekkene fant jeg på Princess. Laken og sengetøy er derfor det eneste vi trenger ta med når vi drar på overnattingstur! :))     

En liten pantry - et lite båtkjøkken - er kjekt å ha! :)) En nett liten oppvaskkum, vann, en liten benk og skapplass for oppbevaring av knekkebrød, servietter, kopper, glass og denslags, er alt hva man trenger! Det er flere skap under kjøkkenbenken. Det er også en kokeplate her, så her er det fullt mulig å tilbrede enkle middagsmåltider! Vi har allerede prøvd, og det gikk helt strålende! ;)) Masse deilig frisk sjøluft får man gjennom det store takvinduet og skyvedørene mellom kabinen og dekk mens man holder på å tilberede sjømaten i sommervarmen, og utsikten fra dette kjøkkenet er upåklagelig: 360 graders sjøutsikt! ;)  

Her (nedenfor) ser du de doble glassdørene innenfra. Det er fullt mulig for fire, fem personer å spise middag middag ute også, for der ute på dekk/terrassen er det en lang og komfortabel sofabenk hvor man kan sitte å nyte måltidet under åpen himmel med den milde sommerbrisen i håret mens man nyter utsikten, stillheten, den friske sjøluften og synet av glitrende vann, soloppvarmede svaberg og sjøfugler som stuper i vannet etter fisk. Mmmm... båtliv på late sommerdager er virkelig bra som hvilepulsen skal jeg si deg! ;)) Kan anbefales dersom du ikke allerede har prøvd det! ;)

Jeg glemte i all min iver å ta bilder av bordet etter at det var ferdig dekket, men, men... ;)) Her ser du også at det er god plass å sette og reise seg fra bordet, -noe som ikke var helt enkelt i veldig mange av båtene vi har vært inne i og prøvesittet de siste par ukene! Enkelte båter må man omtrent tre på seg! Til og med de spinkle små ungene hadde problemer med å sette seg ved bordet i enkelte båttyper av samme størrelse! Lite gjennomtenkt! I denne båten er det imidlertid skikkelig romslig rundt bordet. Det som også er viktig er at bordet er skikkelig solid og stødig slik av ikke alt vibrerer på bordet når noen reiser seg eller båten er i fart. I båten vår er ikke dette et problem, men vi fikk lete en stund før vi fant det vi lette etter!

Den lyseblå "dungen" som henger over sofaryggen er to pledd som er fine å ha rundt seg på dekk om kveldene - kremt - burde selvfølgelig ha brettet de og lagt de fint i sofaen før fotoshooten, men det gikk litt fort i svingene så det ble visst "reality"-blogging! :o)) Veldig myke er de og en veldig fin farge har disse, lyse og lekre, jeg tror jeg fant også disse på Princess, eller var det... nei, jo, jeg tror det var der.  

Disse fine og sommerlige sommerfuglkrusene kjøpte jeg på Europris, synes de passer perfekt her i båten! -Sommer og båtliv!  Jeg fant ingen av melamin som jeg falt helt for, og vanlige krus holder dessuten bedre på varmen. Kopper som faller i gulvet er heller ikke et stort problem lenger nå som ungene har blitt så store! ;) 

Noen båter "hopper" på vannet. Denne gjør heldigvis ikke det. Vi helte vann i noen plastbeger på bordet inni båten på første turen og glemte de på bordet... hadde det vært i vår gamle båt hadde koppene havnet i dørken! Etter noen km på vannet kom vi plutselig på plastbegerne med vann som stod inne... og til vår store glede og forskrekkelse stod de fremdeles der hvor jeg hadde forlatt dem,-med vannet i!  

Et lyst og funksjonelt interiør med volum, og mangemange store vinduer som og slipper inn maksimalt med dagslys ! Her ser du det! ;)) Nå blir jo dette en litt komprimert vinkel i og med at jeg står i døren og tar bildet inn, men det jeg ville vise deg var tre ting: 

Det ene er avstanden mellom spiseplass og pantry (kjøkkenbenk). Her er det plass til å bevege seg! I mange båttyper av samme størrelse er det så trangt og kronglete at man må omtrent ut for å snu seg! (Nå overdriver jeg litt men kronglete båter er fryktelig irriterende om du bruker båten ofte!) 

Det andre jeg vil anbefale deg å tenke på dersom du går med planer om å kjøpe båt er takhøyden her inne! Her kan et menneske på inntil 2 meter stå oppreist! Å prøve å stå å dekke bord og lage mat i en båt hvor du omtrent må kravle rundt på knærne for å berge ryggen fordi det ikke er takhøyde nok går kanskje greit av og til, men det fungerer ikke i en båt du ønsker å benytte mange ganger i uken!

Det tredje det kan være greit å tenke på er soveplassen. Mange båter av denne størrelsen har en smal VELDIG lav dør (et hull) du må smyge deg inn i for å sove. Ikke bare blir det et mørkt og kronglete areal som sjelden er i bruk til annet enn soving, det blir også varmt og klamt der inne! I noen båter er "være"-arealet lite, og du går så ned en liten trapp for å komme til sovearealet/lugaren. Du går "ned i kjelleren" på en måte. Vi hadde en slik båt før, og det fristet aldri å sove der! Grøss og gru dersom noe skulle skje og vi måtte ut av båten i full fart! Det ble ikke overnattet i den båten en eneste gang! ;) Nevner det bare, for vi jenter er veldig nøye på hvor de søte små skal sove (jada, jada vi vet: "På grensen til hysteri!" ;)), så tenk igjennom om du ønsker å sove over eller under vannflaten når du overnatter med ungene i båten... Hvor vil du ungene skal sove i forhold til drivstofftanken? Jeg vet nå at utenbordsmotor og båt i én "etasje" er tingen for meg! ;)))

Deler av utedekket er overbygd med et takutstikk. Et stort vindu i dette taket gjør at alt lys slipper inn, og her under er vi beskyttet mot regnet om det skulle komme en regnskur. -Suuupert for mor (eller far) å sitte her å fiske også i duskregn en sommerkveld når ørreten biter! ;)

Det er også montert en sjøvanns-spylepumpe i båten (den krusedull-slangen du ser på bildet). Også supert, for da kan far styre på så mye han vil med fisken ute på dekk, og så spyler vi rett og slett bare dekk etterpå så blir det straks rent og pent igjen! :))

Oppbevaringlommer til BoligPluss, BoligDrøm, Maison, aviser, en bok, solbriller og lignende er det også her på dekk. -En på hver side. Masse lagringsplass under sofabenken på dekk er det også, -kjølebagen, en bøtte, en plastkasse til å ha fisk i m.m. går fint inn under sofabenken på dekk. Det er et lagringsrom under bordet på dekk, i den forrige båten vår var dette fylt med motor! ;)) 

Det er lagringsplass/skap under alle sofabenker / senger i båten, hvor man kan ha sengetøy og klær hvis man skal på lengre turer. I gulvet mellom pantry og sittegruppen inne i kabinen er det også oppbevaringsrom.

Det er plass til et toalett i båten, vi var valgt et kjemisk toalett i tilfelle noen "plutselig" må tisse, -kjekt å ha når man er på sjøen med unger ;)  

Det er også en praktisk kveldsbelysning i båten, blant annet i taket over sengen i baugen (leselys ;)) og på dekk (koselig kvelds/nattlys). Det er gardiner som kan trekkes for alle vinduer og dører om man skal overnatte i båten, og forheng mellom "være"-areal og soveareal. 

Jeg vet spørsmålet vil komme, så jeg kan like gjerne også fortelle hvilket båtmerke vi valgte. Denne båten passer kanskje ikke for alle, men for oss og våre ønsker, og behov,  passer den heeelt perfekt! ;) Jeg håper uansett at dette blogginnlegget har gitt deg noen innspill dersom du ikke har erfaring med båt og går med planer om å kjøpe båt. Det er nemlig som med hus, -det er ikke før man har være i mange, og prøvd forskjellige båter over tid, at man vet hva man trenger og ønsker seg! -Og ikke minst hva man egentlig er på utkikk etter! ;))) Men NB, NB! -Også som med hus: Vi har alle forskjellige preferanser! ;) -Men jeg håper dette blogginnlegget kan være til litt hjelp. 

Det er en båt av merket Jeanneau Merry Fisher vi har valgt. Jeanneau er Frankrikes største produsent av fritidsbåter, og det bærer også båten tydelig preg av. En stor båt med masse plass, i et lite skrog! ;)) Mange fine detaljer og interiørløsninger her som MANGE småbåtprodusenter kunne lært mye av! Dette er en helt super for barnefamilier, ja helt super til par uten unger også, -både unge og godt voksne. Skal du hovedsaklig på dagsturer og korte overnattingsturer kan denne båten trygt anbefales!   

Nei, jeg kjenner ingen som selger båtmerket, har ingen eierinteresser i firma som selger båtmerket og driver ikke reklame på vegne av noen som selger Jeanneau heller! :)) (Alltids noen som vil lure på det! ;)) Jeg er bare en vanlig dame på 40+ som elsker sommer, sjø og båtliv! -Og så synes jeg det er VELDIG mange båttester som forteller om fart, forbruk, tekniske detaljer og egenskaper, og om alle tekniske duppeditter man kan putte i en båt. JA slike ting ER kjempeviktige, men jeg forutsetter at alt dette virker når man kjøper ny eller nesten-ny båt! Det tekniske i båten må fungere feilfritt! (Også vår båt har ekkolodd, kartplotter, varmeapparat m.m., men slike ting kan du lese mere om på nettet). Det man imidlertid ikke kan lese mye om på nettet er noe annet kjempeviktig: Båt og interiør! Båtinteriøret! Om mengden støy fra båtmotor og vannlyd i kabinen når båten kjører. -Om båten hopper og danser mye på vannet. Blir det eksos/bensinlukt i båten når den kjører? Alt dette er kjempekjempeviktig om man skal kunne kose seg på sjøen! Det må være praktisk, det må være funksjonelt, det må være slitesterkt, lett å holde rent, ungene skal være trygge men de skal også kunne røre på seg uten å falle i vannet, vi vil sove trygt, man må kunne lufte, regulere varmen, kunne stå mens man lager mat! ;) Kjære alle sammen som lager båttester: Slipp damene til, og/eller ta med noen flere myke verdier i båttestene, ikke bare skriv om fart pr. sjømil, bensinforbruk og denslags. Og til båtprodusentene: Selg båtopplevelser, ikke tekniske regnetabeller! Sånn, da fikk jeg sagt det også! ;)))

Enda et tips til båtprodusenter: Det er ikke mørkt treverk på vegger og marineblå sofaer som regjerer stuene våre, og kvinnene utgjør 50% av stemmene i husstanden når en familie skal kjøpe båt. Bare et hint! ;) 

Til alle andre: Ha en fiiin pinsehelg, enten du har tenkt deg på sjøen, skal reise bort eller bare skal kose det i hagen i helgen! Vi satser på å være litt på sjøen og litt i hagen! :0)

Stor klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:9 kommentarer:

flink pike sa...

Ser helt nydelig ut!

Kaffeslabberas sa...

Mørkt treverk er teak eller mahogny. Grunnen til at disse blir brukt i forbindelse med båter er fordi de er såkalte harde treslag. Vannet trenger ikke så lett inn i de, så de får ikke så lett blåved og andre mindre skjønne problemer. I tillegg tåler de bedre støt, i tilfelle man skulle komme borti det.
Blått blir vel i all hovedsak brukt fordi man ønsker nyte havet og himmelen uten for mye andre farger blandet inn, men jeg er forsåvidt enig i at det kan være fint å sette sitt eget preg på det.

Har selv hatt tresnekke, og savner den fryktelig på sånne dager. Mye arbeid med, men utrolig vakker.

Ann sa...

Takk! :))
Ja jeg vet, jeg vet, men jeg ble SÅ glad da vi endelig fant en båt som var mest bare hvit glassfiber med store veggflater av klart glass, og store takvinduer som slipper inn masse herlig dagslys, -en båt med bare litt treverk i! ;)) Litt treverk må til i en båt synes jeg ellers blir det visuelt veldig kjølig, men når det blir mye av det synes jeg det er som med rom i et hus: Det blir så mørkt, tungt og dystert. Også utrolig flott at båten er fri for "plysj", imitert skinn eller annet loddent tøytull i tak og på vegger, ikke minst gulv, for det har lett for å bli flekker og støv da som er vanskelig å vaske bort. Vi hadde det i vår forrige båt. Undrer meg litt over at båtbransjen ikke har større utvalg i trefarger... De må jo bruke de hardeste tresortene, men de kan jo f. eks. laseres grå slik at treverket likevel blir lyst og lett og ikke stjeler så mye lys... i hvertfall treverk brukt på veggene kunne uten problemer behandles med en fargenyanse uten at det kompliserer fremtidig vedlikehold. Parkettgulv til hus selges omsider med fargenyanser, så det blir sikkert å finne også i båtbransjen etterhvert.
Marineblått er sikkert praktisk, og det er helt klart en tradisjon, jeg synes bare det er litt fantasiløst, fordi det finnes så mange andre vakre tekstiler i grått og andre like "naturvennlige" farger som marineblått, f. eks. slik som her i båten vår hvor setetrekkene er i lyseblå og brune tråder vevd sammen til en nytt og mere tidsriktig tekstil.
Tresnekker er unektelig koselige! ;)) Mye vedlikehold, men de har en helt egen sjarm! Det er en egen fred over snekkene mens de tøffer blant holmer og skjær, gjerne med et norsk flagg bakpå... oj nå kom jeg på at vi skulle kjøpe et lite båtflagg i dag, -koselig med flagg som vaier i mild sommervind uansett båttype! ;))

Ha en fortsatt fin lørdag! :0)

Stor klem, Ann.

Zopp Design sa...

Så flott båt. Gratulerer :)

Vi har et kjempestort SommerBloggLotteri på gang. Kom innom oss og bli med da vel :)

Ha en solrik og deilig søndag.

Bjørkli Søndre sa...

En fantastisk båt! Jeg elsker båtturer og skjønner godt at dette er stas for dere! Er en sånn fantastisk frihet og dra rundt med båt. Og her har du jo alt dere trenger. Og det er så gøy å pynte opp i båten også.

Vi sjøsatte vår til helgen og da jeg var ferdig med å pynte den var det blitt med 11 puter. :-) Og 8 lå igjen hjemme. Livet er herlig med båt. Her glemmer man klokken helt og nyter alt rundt en.

Ønsker deg mange flotte båtturer!

Sissel sa...

Hei! Fikk lyst på båt igjen! Glemt er alle fuktige og kalde turer med bråkete motor. Venter på at barna skal bli litt mere selvstendig, da blir det båt på mor og far igjen! Håper vi:)

Anette sa...

Så morro at jeg tilfeldigvis kom over dette innlegget på bloggen din. Har nettopp funnet bloggen din og. Vi har faktisk sett oss ut en slik båt, og ser jo at dere nå har hatt den i over et år. Er dere fremdeles like fornøyd? noe du føler mangler, eller har å utsette på den?

Ann sa...

Takk for så koselige tilbakemeldinger! :))
Ja vi er kjempefornøyd med den Anette! -Snakker om problemfritt båthold!!!♥ Akkurat som dette skal båtlivet være! Problemfri båt, problemfri motor og lavt bensinforbruk! ♥ Lett å holde ren er den både innvendig og utvendig, romslig er den både inni, i "soverommet" framme i baugen og på dekk, den har god takhøyde, masse vinduer, fantastiske sjøegenskaper også i bølger av litt størrelse! Attpåtil har den et lyst og lekkert interiør! ;)) Kan ikke få fullrost denne båten nok! :D Den er heeelt perfekt til vårt behov! Vi er jo stort sett bare på dagsturer, nyter snøen, solen, fisker litt, piknik på dekk, ja du vet! ;)) Men så er den samtidig stor nok til at vi som er en familie på fire kan overnatte i den når ønskelig! Perfekt båt til slikt bruk! :o)) Vi var inni enormt mange båter og innom en rekke messer og testet båter før vi bestemte oss for denne, og har aldri angret et eneste sekund på valget! Håper du blir like fornøyd med den som det vi er! Masse lykke til med både båtkjøp og båtsesong! Noe å utsette... vel skulle gjerne hatt litt større kjøkkenbenk i den, hi, hi, men det er en bagatell, og nå har vi lært å tilberede salaten FØR vi drar på sjøen, eller kutte den ute på dekk med skjærefjøl oppå spisebordet, så det går HELT fint uten! ;)))

Stor klem, Ann.

Anette sa...

Takk for tilbakemeldingen. Godt å høre at dere fremdeles er strålende fornøyde enda. Nå krysser vi bare fingrene for at vi får oss båtplass snart (slikt tar lang tid her), slik at vi kan få kjøpt oss en slik en og kan kose oss på bøljan blå ;)