mandag 16. januar 2012

Knekkebrød-baking og kurv på stettfat

Etter at jeg nevnte "hjemmelagde fuglefrø-lignende knekkebrød" i dette blogginnlegget, fikk jeg spørsmål fra flere om hva det var. Vel, det er noen ekstra sprø, syltynne, ekstra grove og sunne knekkebrød som smaker kanskje spesielt godt med multesyltetøy på! ;) Nam, nam!  


Dette knekkebrødet går det mye av hjemme hos oss! Jeg baker disse minst en gang i uken. Far i huset kan styre sin begeistring for dette knekkebrødet, men jeg synes det er kjempegodt, og ungene spiser ikke annet enn dette når de har valget. Det beste av alt: Det tar bare minutter å lage og du slipper alt det klissete melsølet, heving, elting m.m. som følger med brødbaking!


Dette trenger du: En bakebolle, en skje til å røre/blande med og et litermål. Bland sammen:

3,5 dl vann
1 dl sesamfrø
1 dl sammalt rug, grovmalt
1 dl solsikkekjerner
1 dl havrekli
1 dl havregryn, lettkokte
0,5 dl kruskakli
0,5 dl linfrø
1/2 ts salt


Bland/rør ingrediensene godt sammen i en bakebolle.

Tøm blandingen på et bakepapir i en bakeskuff/brett. Deretter bruker du en kakespade e.l. til å kline den ganske tørre blandingen utover et stekebrettet.

Bruk til slutt kakespaden for å dele opp i passe store ruter før du setter brettet i ovnen. Stekes på 180 grader midt i ovnen i ca. 30-40 minutter. (Ta dem ut av ovnen rett før de blir brunlige i kantene!) 


På denne måten blir de sprøe, men litt myke også. Ungene liker dem best slik. Drar du bakepapiret over på en risk og steker dem på risten i stedet for på bakebrettet, blir de helt knusksprø og harde tvers igjennom om du fortrekker det. 

Etter at de er stekt knekker du dem fra hverandre. Jeg pleier å oppbevare mine i denne kurven på kjøkkenbenken. Da holder de seg passelig sprøe i mange dager. (Ikke legg de i brødpose). 

Enklere blir det ikke! Du bare skyller bakebollen etterpå, ingenting er klistret fast i den, jeg lover! ;)) 

Du kan variere oppskriften litt ved å tilføre hakkede mandler, hasselnøtter e.l. for å få litt variasjon i smaken fra gang til gang. (Husk bare i tilsett litt mere vann i blandingen samtidig). Du kan også tilføye et par spiseskjeer kokosolje. Alternativt en 1/2 ts kanel eller annet krydder. Prøv deg litt fram. Legger du til mye (f. eks. nøtter), uten å fjerne noen ingredienser, kan det hende du må ha blandingen utover to bakebrett når du steker for at knekkebrødet ikke skal bli for tykt! ;) 

Interiør-delen av dette blogginnlegget tror jeg (...kremt...) må være: Har du et kurvbrett med lokk så sett det gjerne på et kakefat/stettfat, for da blir det så lekkert, så lekkert på kjøkkenbenken! ;)))

Gikk du glipp av Årskavalkaden for bloggeåret 2011 her på Glassveranda, så finner du den lille digitale boken: HER.

Ha en fortsatt fin uke! :0)

Klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

 

2 kommentarer:

Unknown sa...

Ja disse knekkebrødene er kanongode, har man først fått smaken på dem så kan man ikke spise noen andre knekkebrød. Jeg bruker akkurat samme oppskrifte bare dobbel porsjon. Må bake nye i morgen.

ANETTESHUS.COM sa...

Hmmm. hjemmelaget knekkebrød er så godt:)

KLEM KLEM