onsdag 28. desember 2011

Koldtbord eller tapas på nyttårsaften?

Koldtbord er kanskje det beste av all typisk norsk julemat? I hvertfall er jeg veldig glad i koldtbord-mat! ;)

Vi hadde koldtbord hjemme hos oss her om dagen. Velkomstdrinkene - "sprudlevann" i høye glass - plasserte jeg på et metallfat i enden av spisebordet. 
Gjestene må passere spisestuen for å komme inn i dagligstuen vår, så det fungerer fint! ;)

En juletrekule dekorert med kanelstenger har fått plass på metallfatet sammen med velkomstdrinkene for å gi litt ekstra julestemning, noen isblå sommerfugler er festet til lysmansjettene (dørkranser).

Girlanderen av beige naturhyssing med mange små rustikke trehjerter på, kjøpte jeg i Frankrike i sommer... eller var det i fjor sommer? Uansett, den er i hvertfall dekorativ i enden av duken! ;)

 
Slike små kakeformer av metall fungerer like fint til telys som til kaker. Jeg plasserte dem utover bordet i tillegg til de øvrige stearinlysene for å få et ekstra stemningsfullt julebord da vi dimmet belysningen over spisebordet.        I bakgrunnen her ser du pianoet. Foran reinsdyrene på bordet ligger et dekorativt blad av blankt metall. Vi har mange slike i forskjellige størrelser. Jeg kjøpte disse for mange år siden, husker dessverre ikke hvor...
Et oliven/krydderbrød er kuttet i skiver og lagt på en hvit bomullsduk med blondekant i et av de gamle trauene jeg har arvet fra mine oldeforeldre. All brødmat ser ekstra god ut i gamle trau, gjør de ikke? Hi, hi, jeg blir i hvertfall fristet selv.

Råkost/ salat er også viktig tilbehør på et koldtbord! Jeg var redd bordet ble litt fargeløst da jeg pyntet det med hvitt, sølv og innsalg av isblått, men det ble det ikke, for da maten kom på bordet var det farger nok i massevis! ;)

En del av maten la vi på stettfat, -kakefat. I midten av hvert fat satte vi et cognacglass før maten så ble lagt på fatet. I glasset la jeg først en lysmansjett av hvitt, transparent og isblått glass, oppå denne lysmansjetten satte jeg så et telys. Enkelt, men dekorativt og flott i dempet belysning! ;)
   
Jeg valgte disse "serviettene" (av den typen som vi vanligvis bruker til hageselskaper om sommeren). De er store og kraftige, -passer supert til koldtbord-mat! Røft og vakkert på samme tid, uten av det blir for pyntelig.
Dersom dette hadde vært en femretters middag ville jeg nok valgt tynnere, finere bomulls- eller linservietter, dekketallerkener og sølvtøy, men til koldtbord fungerer det litt røffere, og ikke fullt så formelle, ofte best synes jeg. 
  

Vi "må" ha kalkun på nyttårsaften vi! :)) "Gammel vane vond å vende"..., men koldtbord hadde helt sikkert fungert helt fint på nyttårsaften det også. Vi har også hatt et tapas-selskap i julen. Masse godsaker som helt sikkert hadde fungert supert på nyttårsaften også det! ;) Jeg glemte å ta bilder av tapasbordet, men håper du kanskje får noen ideer av koldtbordet vårt!   

Ha en fortsatt fin jul! :0)

Stor juleklem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

 

11 kommentarer:

fru Dyregod sa...

Å, for et lekkert koldtbord - og nydelig pyntet! Heldige gjester som fikk komme til dere! Fortsatt god jul!

Johanna Stålros sa...

Så mycket gott och så vacker dukning!!! kramar

Annika Christensen sa...

Vilken dukning och vilken underbar mat! *Tack för att du bjuder oss bloggare på detta.
Annika

fru. Lærum sa...

flott pyntet bord ( skulle gjærne vert gjest) og masse deilig og fristende mat!

vi er bedt bort og der blir det servert kalkun :-)

klem tone

Linda sa...

Så flott bord, absolutt inspirerende til pynting av nyttårsbord:) Ønsker deg en fortsatt god romjul:)

2nes sa...

Nydelig koldtbord, mange gode ideer til koldtbord jeg selv skal lage på nyåret. Ha en flott romjul :) Hilsen Tone

Fossestua sa...

Mmmmmmm....heldige de som er gjester hos dere :) Så rålekkert ut! Utrolig stilig den flotte lampen over bordet også!

Ønsker deg og dine et riktig godt nytt år, og takker for all inspirasjon og koselige kommentarer du har gitt meg i løpet av 2011 :)

Ikke alltid jeg er så flink til å legge igjen et lite spor etter meg, men jeg er stadig innom deg og titter ;)
Stor klem fra Lise

Ymmeli sa...

Et riktig godt nytt bloggeår ønskes deg!

Ingunn sa...

Så nydelig og jeg ble fristet av maten og! Særlig trauet med duk og brød inspirerte meg. Likedan de fine serviettene som passet perfekt til huset og maten.

Ha et godt og fint 2012 Ann!!!

Klem ingunn

Åshild sa...

Vi serverer også koldtbord i jula, selv om vi kaller det julebord. Her setter vi maten opp som buffet på kjøkkenet. Da er det lett å forsyne seg, og jeg kan bruke fat det ikke er plass til på spisebordet.

Takk for masse inspirasjon i 2011 og godt nytt år.

Ann sa...

Å tuuusen takk for så mange herlige kommentarer! ♥ Håper dere har hatt en fin jul, og ønsker dere alle et riktig godt nytt år!

Stor klem, Ann :0)