onsdag 12. oktober 2011

Feriehus i Provence

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at disse 16 nydelige bildene som du ser her i dette innlegget tilhører den franske nettsiden Côté Maison, -en herlig nettside full av vakre franske interiører og masse inspirasjon til hus og hage! (All 16 of these beautiful photos shown in this reportage belong to the great French website Côté Maison).


Nettsiden Côté Maison representerer en rekke interiør- og livsstilsmagasiner som jeg gladelig inrømmer at jeg pleier å fylle kofferten med når jeg reiser hjem fra ferien: Magasinene Côté Sud, Côté Ouest, Côté Est, Côté Paris, Maison Française, Maison Magazine, Zeste, Côté Cuisines et bains, Côté Terrasses et jardins m. fl. Dette er med andre ord en nettside jeg besøker ofte, og kanskje spesielt om vinteren...

Her kan man drømme seg bort i timesvis, i hvertfall hvis du som jeg elsker Provence, gamle steinhus, kalkede vegger i hvite, gråhvite og beige fargenyanser, ekte steingulv og antikke tremøbler med en herlig patina, -enten de er i oljet eik, vasket eik eller malt i duse farger i skalaen antikkhvit til mørkere grå/beige. Fargepaletten er rolig og harmonisk, det går i forskjellige hvitfarger, jordfarger, terracotta og mørkt treverk som gir vakre kontraster til det hele. Den typiske, tradisjonelle, franske (og italienske) landsstilen! Jeg elsker disse monokrome fargene, gjerne med innslag at lys klar turkis utendørs på skodder o.l., eller en dus, støvete grågrønn farge! Herlig!

Jeg ønsker meg et slikt gammelt steinhus som feriested mer enn noen kan forestille seg! :)) Om det står i Provence eller i Italia spiller ingen rolle, jeg skulle ønske vi fant et vi hadde råd til, et sted vi kunne pusse opp selv, et sted som lå kort vei fra en flyplass, men langt nok unna til at vi ikke ble forstyrret av flystøy. Et sted som lå uforstyrret til, men ikke så avsidesliggende av vi ble avhengig av bil for å handle matvarer. Et sted som er tilkoblet offentlig vann, strøm og kloakk slik at vi ikke får trøbbel med brønn, septiktank eller lignende. Et praktisk sted, ikke så langt fra havet, et sted vi kunne sitte å se utover det turkise havet, men bade i vårt private basseng når vi hadde lyst til det! Åj ja, et slikt feriested drømmer jeg om, men jeg må nok vinne i lotto først! ;))
T
enk deg å kunne våkne opp i et rom som dette, i et rom med 5 meters takhøyde, med buet, hvitkalket himling, -et rom som fylles av sollyset om morgenen, og utenfor ser du oliventrær, bassenget, du kjenner duften av blomster og krydder, hører lyden av travle humler utenfor og du ser mannen i ditt liv som holder på å stelle istand til frokost til deg og ungene ute på terrassen!..

Du tar en dusj, smyger deg inn i den myke sommerkjolen, kjenner kjølende steinfliser under varme barføtter, tusler ut på terrassen.. ahhh sol i dag også, livet er jammen herlig!..

Du har god plass til middagsgjester både utendørs og inne fordi den gamle fjøsdelen at huset er totalrenovert, og en vakrere spisestue kan man nesten ikke få! Sollyset flommer inn gjennom vinduene og lager de mest fantastiske lys- og skyggespill i taket i spisestuen, buede himlinger en etter en, slik byggene var på den tiden! Jammen var vi heldige som fikk tak i et 3 x 12 meter langt spisebord til en rimelig penge på det lokale Brocante-markedet...

Uterom er det nok av her i hvertfall, og det passer oss fint for vi elsker å være ute, kjenne fra den varme vinden stryke mildt over solbrune sommerkinn..

Kjøkken må vi jo ha, og det skal være stort, tradisjonelt, ha mye skapplass og selvfølgelig være lokalisert rett ved siden av spisestuen. Fra dette rommet skal vi også ha tilgang til hagen og patioen der vi som oftes spiser middag...V
i skal kjøpe alle møbler lokalt, på bruktmarkeder, loppemarkeder, vi skal kun ha det vi behøver, ikke noe unødvendig som må tørkes støv av, her er det aldri skikkelig vinter, vi vil være ute, ute og ute, ikke inne å tørke støv!

Fra kjøkkenet skal vi også ha utgang til kjøkkenhagen, og den skal bugne over av tomater, krydder, oliven, sitroner og andre godsaker!

Eksteriøret skal vært tradisjonelt, ingenting av det originale skal endres på, husets karaktér, sjel og sjarm skal ivaretas, ingenting skal gå tapt. De sandfargede fasadene skal bevaressom de er , terracotta-taket skal bevares, skoddene skal bevares, gamle hus er egentlig bare "til låns", vi låner dem av kommende generasjon og bør la de få oppleve husets personlighet slik vi fikk lov til å oppleve det: Settingen, miljøet rundt, fargene, teksturene, lydene, smakene...

Glede oss over øveblikkene skal vi gjøre her, hvert sekund, hver en blomst, hver en soltime, synet av det turkise havet og olivenlunden, lavendelen, lyden av sirisser og sikader, lyden av naboens katt som mjauer og smyger seg forbi ungene som gjør klar syklene for en piknituren. Kurvene er allerede pakket, det gjorde vi i morges rett etter frokosten...

Kan du se deg for deg, føle det, smake det, lukte det, høre det, kjenne det? Jeg kan, så klart og tydelig som om jeg var der! Jeg drar alltid tilbake dit, kommer alltid til å gjøre det så lenge jeg har muligheten, men om jeg noensinne vil få et eget feriehus der av denne størrelsen er nok mere usikkert... men drømmen om et helt eget feriehus som dette den har jeg, og den kan heldigvis ingen ta fra meg! ;)) -Og der det finnes drømmer og fremtidsplaner finnes det alltids håp og muligheter!

Jeg skal legge link til dette blogginnlegget, disse bildene, litt langt opp i venstremargen her på Glassveranda i vinter tror jeg, så kan både du og jeg finne dem igjen og drømme litt om sommer og feriehus i Provence når vinterstormen med kulde, snø og is herjer som verst utenfor stuevinduene våre! ;)


F
lere inspirasjonsbilder finner du
her: Côté Maison.

Ha en fortsatt fin uke! :0)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

4 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Lovely pics! Kram Johanna

Maliva`s verden sa...

Akkurat som jeg skulle skrevet det selv, så jeg drømmer med deg. Men ettersom vi tar det første skrittet og flytter til Frankrike i mars, kan vi jo håpe på at det kommer en lotto-gevinst slik at vi kan investere i noe også etterhvert;o)
A bientôt!

toves sammensurium sa...

helt enIG Ann,deeeilige blad.Du har vel også prøvd campagne decoration og art et decoration regner jeg med.Abonnerer selv på førstenevnte,og kjøper ofte det andre.Cote Ouest etc kjøper jeg også av og til...men var det opp til meg skulle jeg kjøpt alle:)))
Og tenke seg til da...du som er så heldig å faktisk reiser dit...sukk:)
toveklem:)

Anonym sa...

Du må nok vinne i lotto MANGE ganger med den ønskelisten der :)))
Jeg er oppvokst i Provence og bor nå rett utenfor Firenze, i et gammelt restaurert steinhus ;) Visst var sommeren varmere og lengere i Frankrike enn i Norge, vintrene mildere men husene MYE kaldere. Rustikke gamle steingulv er nydelige men kalde skal jeg si deg og varmekabler kan du drømme om....fyringsutgifter er også skyhøye fordi landsens hus med svømmebasseng og patioer ligger såpass langt fra landsbyene at det ikke er tilknyttet det offentlige gassnettet, alle har en diger tank nedgravet og får den fyllt med en annen type gass som er MYE dyrere. Offentlig kloakk har de bare i landsbyene, vann tilførsel er lettere å få men du må selv betale graving og oppkobling, og du betaler pr meter....
Jada jeg hadde et bad i bassenget for en time siden og vi kan fremdeles ha lunch ute, men kulda kommer snart hit også. Jeg liker meg veldig godt både i Provence og Toscana, jeg har jo valgt å bo her :) men hvis du leter etter helårstemperaturer over kåpe og ullgenser skalaen må du nok dra lenger sørover dit de andre klimaflyktningene drar.
Ønsker deg en fin dag
Sanne