onsdag 13. juli 2011

Gjør-det-selv/DIY: Slik bygger du et koselig sofabenk-hjørne på terrassen - Del 1

Nå skal du endelig få se hva vi holder på med på nyterrassen nå om dagen! Vi snekrer et koselig sofabenk-hjørne, det skal bli frokosthjørnet vårt, et sted hvor vi kan nyte nystekte vafler med nyrørt jordbærsyltetøy, et stort glass med Caffè latte, avisen, den blå himmelen, solen, kvitrende fugler, blomstene og hverandre på fine varme sommermorgener! :))

Sofabenk-hjørnet vårt skal konstrueres slik at det også gir ly for myke deilige puter, på ikke fullt så fine sommermorgener... Derfor bygger vi nå en hjørnesofa som også skal fungere som putekasse når putene ikke er i bruk. Kanskje er det flere enn meg som kunne tenkt seg et slikt både koselig og praktisk sofabenk-hjørne på terrassen, derfor har jeg tatt bilder underveis slik at du skal få se hvordan vi bygger putekassebenkene våre. For at kassene skal være enklere å åpne og flytte på, bygger vi sofahjørnet av to kasser. Hver kasse er 2 meter lang og 75 cm bred. Sittehøyden (avstanden fra gulvet til oppå platen) er ca. 42 cm.

Hver av de to kassene vi bygger er 75 cm brede for at det skal være plass til en tykk skummadrass på sitteflaten, og samtidig mange, mange muntre og fargerike puter i ryggen på benken uten at det blir smalt i sitte der! (Våre putekassebenker er planlagt uten rygg, ettersom de skal stå i et hjørne på terrassen (se HER), inntil hver sin levegg, -leveggene blir ryggen). Ryggputene kunne du se i gårdagens blogginnlegg: HER. Sammen med benkene skal vi ha et lite rundt bord. Hvordan vi lagde bordet ser du HER.

Da går vi bare i gang! :)) 1 stk. sofabenkkasse snekrer du slik:


1) Du trenger pr. kasse:

• 12 stk. materiallengder i dimensjon 30 x 48 mm. Hver av dem 41 cm lange.
• 10 stk. materiallengder i dimensjon 30 x 48 mm. Hver av disse 30 cm lange.
• 6 stk. trobord (med not og fjær) i dimensjon 19 x 120 mm. Hver av dem 1,95 m lange og skjært i 45 graders vinkel i begge ender. Bruk en gjærsag.
• 6 stk. trobord (med not og fjær) i dimensjon 19 x 120 mm. Hver av dem 70 cm lange og skjært i 45 graders vinkel i begge ender.
• En pyntelist til å ha nederst rundt hele, 4-5 cm høy.
• 5 stk. materiallengder i dimensjon 36 x 68 mm, ca. 65-66 cm lange.
• 1 stk. sponplate, evt. vannfast spon, bekjært til størrelsen 75 x 200 cm.
• 3 stk. materiallengder i f. eks. dimensjon 30 x 48 mm. Hver av dem 1,91 cm lange.
• Skruer for utendørs bruk, f. eks. terrasseskruer.
• Trelim
• Overmalbar silikon/akrylmasse for utendørs bruk.

2) Ta 3 av de 6 korte trobordene og kakk de sammen - not (spor) mot fjær - som vist på bildet. Legg en av de 12 pinnene på 41 cm i innerkanten av 45-graderen. Skru alle tre bord fast til pinnen.3) Gjør det samme i den andre enden. Du har nå en benkeende - en kortside - med to ben. Lag deretter den andre benkeenden separat så den er klar.

Reis den ene benkeenden, la bena peke opp mot himmelen. Fest så den ene langsideplanken til en av bena på kortsiden, som vist på bildet.
Fest deretter den riktige foten på den andre kortsiden til den andre enden av langsideplanken. (Se bilde 6) nedenfor:
4) Ta så neste langsidebord og kakk not og fjær sammen, så det tredje langsidebordet. Skru dem etterhvert fast til de to pinnene på hver av de to langsidene, slik at de to 45-gradersvinklende sidene/endene møtes fint i hjørnene.
5) Husk for all del på at hvis også din kasse skal stå utendørs, så må du bruke skruer som ikke ruster: Varmforzinkede skruer for utvendig bruk.

6) Her ser du tre av sidene montert, benken ligger fremdelen opp-ned med bena mot himmelen. Montér den fjerde siden.7) Når den 4. siden er lagd/montert og skrudd fast, skrur du så fast et ekstra ben midt på hver kortside. Deretter et ben midt på hver langside. Del så inn den nå allerede todelte langsiden enda en gang, slik at du til slutt får totalt 5 ben på hver langside. (Se bildet). Skal en så lang benk holde mange voksne samtidig, er dette nøyvendig for å unngå at benken bøyes ned når alle sitter på den.8) Slik ser benken nå ut når den står rettveien, på bena sine. Pyntelisten vil dekke alt unntatt den nederste 1/2 - 1 cm av føttene på benken, så den blir ingen tusenbein til slutt altså! ;)) Skjær pyntelisten som skal være nederst, husk 45 graders vinkel også på disse endene, og montér.


9) Snu kassen opp-ned igjen, denne gangen legger du hele benken opp-ned oppå lokket! (bena vendt mot himmelen). Legg de 65-66 cm lange pinnene inntil hver fot, oppå lokkets underside. Se bildet. Lim de fast til lokket, legg noe tungt på pinnene mens limet herder slik at det blir skikkelig tight. Når limet har størknet flytter du benken, snur lokket og skrur pinnene du limte fast til lokket i tillegg. De skal sitte fast i lokket, men ikke i kassen! Sett deretter kassen opp-ned oppå lokket igjen, og markér med en blyant hvor de 30 cm lange pinnene må festes til benene. 1 slik 30 cm lang pinne skal skrues fast til hvert ben på kassens langside. Når dette er gjort korrekt vil du ha et slikt 30 centimetersben rett under hver eneste lokkbjelke! Disse skal bære lokket og vekten fra alle som sitter på lokket. 30 centimetersbenene monteres med andre ord ca. 67 mm fra toppkanten på kassen.
10) Her ser du hvordan det fungerer i praksis! Lokket kan selvfølgelig hengsles i tillegg, men det er ikke nødvendig, spesielt ikke når lokket stanser mot en vegg. Jeg skal kanskje montere et "stopptau"/kjetting eller noe bare så det ikke kan falle bakover, sånn for sikkerhetsskyld, kommer tilbake til det etterhvert.
Helt til slutt skrur du de tre lange lektene fast til benene nederst inni kassen, et stykke fra bakken. (Se bildet). Disse lektene skal holde oppe kassebunnen. Montér en på hver langside, og en i midten. Selve kassebunnen kan lages av planker, plater, parkettrester eller lignende (gjenbruk, gjenbruk! ;)), den skal kun holde vekten av noen benkemadrasser og puter når de ikke er i bruk, og trenger derfor ikke være tykk. Du kan for den saks skyld bare stifte fast et stykke presenning i bunnen av kassen for å holde putene oppe fra bakken ved lagring.
Da er vi godt i gang! Fortsettelse følger! :)) Lokket skal ha en bitteliten list rundt hele, ytterst, på undersiden, -denne fungerer som en såkalt "dryppnese", den leder vannet vekk fra kassen hvis det regner, i stedet for å lede det rundt lokkanten og inn i kassen. Og så skal hele lokket til slutt kles med en vanntett lekker tekstil. Voksduk! Jeg har også blandet meg fram til en aldeles nydelig malingsfarge og det er den fargen jeg skal male sofabenk-kassene mine med! Må bare innom en maleforretning for å få et helt spann med fargen først, så skal du få se den! :)) Klarer knapt å vente på å få lov å male dem! :)) Det skal bli så lekkert med alle de fargene mot de gnistrede hvite veggene. Ja skikkelig Middelhavsstemning (sjekk det nederste bildet i dette blogginnlegget!) blir det der ute på nyterrassen!! ;)

Del 2 kommer om ikke lenge, ha en super torsdag! :O)


Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

2 kommentarer:

Line sa...

For en super ide! Den skal jeg vise til mannen min :))

Fru Wonka sa...

Tusen takk for at du deler sånne ting med oss. Går å funderer på å bygge sofa til verandaen, så da er det greit med inspirasjon! Ha en fin helg!