mandag 4. juli 2011

80 syriner ferdig beskjært, ca. 70 igjen...

I helgen har vi snekret terrasse ja, men vi har også beskjært syriner! Med 150 syriner i hagen er det selvsagt mange vakre og herlig duftende blomster i hagen vår det meste av sommeren, men det er ikke bare nytelse forbundet med disse trærne, skal de holde tre-formen og ikke bli ville vide busker som stjeler hageareal og dagslys så må de også beskjæres, minst en gang i året.

Våre syriner har fått en "militær" oppdragelse.. :)) Alle greiner som henger for mye, vokser for mye utover, eller enda verre, innover, blir kuttet bort, og jeg vil at trærne skal ha tydelig definerte stammer, -ikke ha en hel masse buskas som vokser oppetter stammene og gir dem et rotene ustelt utseende. For mye bladverk nederst på syrinene er ikke vakkert, da ser man ikke de vakre stammene på trærne og de slipper heller ikke igjennom sollyset. Beskjæring av syringene tar noen dager, men så er de til gjengjeld vakre hele året.

I helgen har vi beskjært ca. 80 syriner (det ble mange buketter!!, dette er en av dem), og da er det ca. 70 igjen som må beskjæres i løpet av uken. Det høres kanskje litt voldsomt ut, men i fint sommervær er det en koselig hagesyssel, og ungene er gjerne med å bærer greinene til komposten så vi tar det sånn pø om pø og koser oss med arbeidet. Hvis du vet hvor jeg bor skal du vite at dersom du ønsker deg syriner i hagen, så er det akkurat nå noen hundre tusen friske fine syrinavleggere å finne på komposthaugen vår, hi, hi! ;))

En nabo kom løpende da vi var i hagen i dag da hun så hva vi holdt på med, og fikk med seg noen kvister. Syriner en enkle å formere. Det er bare å ta et av sommerens nye greinskudd og skjære det av litt nedenfor to blader. Napp så av de to bladene og sett den i vann noen dager. Etter kort tid kommer noen trådtynne lyse røtter til syne på greinen omtrent der hvor bladene var. Da kan du plante den i jorda. Syriner vokser kjempetregt det første året, kanskje heller ikke så veldig mye den 2. sommeren, men deretter skyter den i været. Ønsker du deg syrintrær så spør noen du vet har store kraftige trær i hagen, når de beskjærer trærne sine kan du sanke stiklinger.

Terrassen vår fikk forresten rekkverk/levegger i dag!! Vi ble helt ferdige med å snekre dem, og det ble... Så bra!! Åh det er så gøy når noe man har drømt om på papiret i åresvis plutselig finnes på ordentlig!! :)) Har jeg sagt noe lignende før, hi, hi, ja det har jeg sikkert, men det er så gøy! -Rene adrenalinkikket!! :0) Vi rakk ikke å male dem i dag, men krysser fingrene for at været holder seg bra slik at vi kan male dem i morgen eller tirsdag. Du skal uansett få se nye bilder fra terrassen i morgen.

Ha en fin start på den nye uken i morgen! :0)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:


7 kommentarer:

Johanna Stålros sa...

Så underbara syrenblommbilder du bjuder på! Kram Johanna

Mamsens hus sa...

Hei :)
Takk for tipset.
Vi har et gammelt syrintre i hagen, og nå skal jeg helt klart ta å sette noen stikklinger. :) :)
Ønsker deg en fin mandag. :)

Katrine Anita sa...

Jeg måtte lese to ganger, har dere virkelig 150 syriner i hagen? Ser for meg at det må dufte fantastisk. Hvor stor hage har dere egentlig?
Er det ikke for sent/tidlig å beskjere de nå, jeg ahr lært at man skal gjøre det på våren eller høsten.
Dere er i alle fall svært flittige som har rukket alt i helgen! Klem

Anonym sa...

Kunne du fortelle litt om hvilke syrintyper du har som blomstrer så sent i sesongen? Mine er forlengst avblomstret. Kunne godt tenke meg å ha syriner i blomst en større del av sommeren. Hilsen Mette

Ann sa...

Hei, hei, ca. 2 mål og syrinene står som "hekk" rundt hele tomten! ;) Vi beskjærer i månedsskiftet april/mai, og juni/juli. Det korrekte er å beskjære kun om våren og eventuelt fjerne avblomstrede blomster om høsten. Mens vi om våren fjerner eldgamle grener, brukkede greier som snøen har ødelagt o.l. og i tillegg om høsten tar vekk noen av rotskuddene, i tillegg til å fjerne "buskas" som vokser oppover stammene m.m. (Dette "rotet" kommer først i løpet av mai og juni). Klipper vi dem kun om våren ser syrinene ut som overgrodde "troll" midt på sommeren og hele høsten! :D De tar ikke skade av høstbeskjæringen, vi har beskjært de også om høsten i 15 år nå! ;) Men vær oppmerksom på at de kvistene du beskjærer om høsten, de får ikke blomster neste år. Av samme grunn skal aldri syriner beskjæres i høyden. Det kan gjøres, de tåler det fint, men de blomstrer da ikke neste sommer. Jeg har planer om å lage et helt "syrininnlegg" om ikke så lenge, med litt om typer o.s.v. :) De aller siste som blomstrer i vår hage er de hvite. De står med blomster til langt uti juli.
Ta flere/mange stiklinger, så er du sikker på å få noen overlevende. Og ikke behold for mange blader på kvisten, da bruker den all energi på å beholde bladene sine heller enn å danne røtter! ;) Den aller enkleste måten å formere syriner på er likevel å ta rotskudd, slike som popper opp fra bakken rundt gamle syriner om våren, de overlever med 100% sikkerhet om du tar de opp og flytter dem til ønsket plantested. Tar du en som er en meter høy, tar det kortere tid før den bærer blomster! ;) Ikke forvent blomster på dem de første 2-3 sommerene, men SÅ! :))) Det blir, det blir! ;)

Ha en fortsatt fin mandag! :0)

Klem, Ann.

Mie fra Mies Mirakler sa...

for noen vakre syriner, kan tenke meg det er litt av en jobb å beskjære så mange busker :) men de er jo så vakre og dufter så deilig så litt lystbetont er det vel også? ;) *♥*

Barnelykke sa...

Elsker syriner og var det opp til meg kunne de blomstret sommeren og helst våre gjennom :)

B I R T E