torsdag 23. juni 2011

Grilltips til St. Hans!

I kveld er det St. Hans, og Sankthansaften betyr grill og/eller bål og i allefall grillmat! Grillmat kan jo være så mangt, alt fra pølser til de mest fantastiske grillspyd og tapasretter med dressinger og annet tilbehør! Vi voksne er glad i chili- og hvitløksmarinerte scampi med ruccola og appelsin, og foliebakt laks på grillen med olivenolje, sitronbåter og masse, masse basilikum, men vi griller svært ofte en passelig stor mørbradstek i tillegg når vi har grillgjester om sommeren. -Det er jo bare nydelig med råstekte rosmarinpoteter med maldonsalt på og en god salat til! Jeg tenkte at det passet spesielt godt i dag å dele en god selvkomponert grillmarinade med dere, -et grillsmør som setter en aldeles nydelig smak på kjøttet! -Og himmel så godt som det dufter på grillen!! -Og det fineste av alt er at det er enkelt å lage!

Oppskriften på grillsmøret:

75 g margarin
1 hel hvitløk
1 strøken ts salt
strøken ts pepper
1/4 ts koreander
1 ts spisskummen
Bittebittelitt kanel


Ha 75 g smør i en liten glassbolle. La smøret stå i romtemperatur en halvtimes tid slik at du kan klemme det med gaffel etterpå. Mens du venter på at smøret skal bli mindre hardt: Skrell alle hvitløksfeddene. Klem de gjennom hvitløkspressen eller mos de i en morter. Ha så "hvitløksmosen" over i bollen med smøret. Ha deretter krydderet over i samme bolle. Klem alt sammen til en jevn pasta. Kryddersmøret er ferdig! Ha det over i en liten skål eller lignende (noe uknuselig hvis du skal grille ved svabergene!), som du kan ha stående ved siden av grillen/bålet under kveldens grilling. Kryddersmøret kan godt stå i kjøleskapet noen timer etter at det er ferdig (og til dagen etter også for den saks skyld).


Brun mørbraden lett utvendig på alle sider på grillen. Bruk en pensel, smørkniv etter baksiden av en skje og smør kjøttet inn med grillsmøret! Dette kan du gjerne gjøre flere ganger mens mørbraden stekes. Jeg pleier å dele kjøttet opp i passe skiver/biffer mens det ligger på grillen, like før det skal serveres. Legg da i tillegg en klatt kryddersmør på hver skive/biff et par minutter før maten skal serveres. Da får du virkelig frem alle de herlige smakene, og duftene!

Skal du på svabergene å grille på bål i kveld, så kan du forsteke kjøttet og la det hvile i folie mens dere drar til stranden. Legg skivene i folie som kan varmes på rist over bålet. Ha litt kryddersmør på biffen i folien før den stekes på bålet, og jeg tør nesten garantere at du har den mest velduftende grillmaten av alle! ;)) Server med salat, eventuelt poteter, flere oppskrifter finner du her: Glassveranda Menyer og Matoppskrifter - Glassveranda Menus and Recipes.
Ta med en tom ren brødpose eller to, så kan du plukke granskudd hvis du passerer grantrær med fine lysegrønne nyskudd, i løpet av St. Hans kvelden! (Oppskift på granskuddgele finner du: HER). Gøy også for ungene! ;)Ha en fortreffelig Sankthansaften! :O)

Stor klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Jeg ser forresten at Glassveranda nærmer seg 1000 følgere på Facebook! Glassveranda har 2 årsdag nå i juni, mere om det litt senere, men det hadde jo unektelig vært ekstra hyggelig å kunne markere 2-årsdagen med å ha passert det magiske følgerantallet 1000 på Facebook! ;)) Jeg blir veldig, veldig glad om du hjelper meg å spre Glassveranda ut til enda flere interiørinteresserte på Facebook ved å klikke på "Del"-knappen. Hvordan du gjør det kan du lese: HER.


1 kommentar:

Johanna Stålros sa...

Mumsiga tips du kommer med! Ska nog testa ett par av dem i morgon. Önskar dig en fantastisk helg! Kram Johanna