søndag 20. februar 2011

Oppussingsprosjekt Bad - Del 15: Redesign et Ikea-møbel! Se hvordan et masseprodusert glass-skap enkelt kan forvandles til noe unikt og spennende!

Møblene våre snekrer vi som oftes selv, -enten tegner vi dem og bygger dem helt fra grunnen av, eller så kjøper vi nye møbler i butikken for så å bygge dem om før de blir tatt i bruk! Jeg har vist en del slike prosjekter her på bloggen tidligere. Bl. a. den gamle hjørnesofaen som ble hengebenk i hagen, det store vitrineskapet vi bygde av gamle vinduer til spisestuen, benken vi lagde til badet, den gustaviansk-inspirerte sofabenken vi lagde til lysthuset, m.m.

Gjenbruk av materialer og gjenbruk av møbler og ting er både spennende og bra for miljøet. Jeg synes også det er en fin anledning til å få integrert litt av vår historie i interiøret. Den hundre år gamle steinplaten i marmor f. eks., -den hadde neppe blitt tatt i bruk dersom vi ikke hadde bygd den nye sittebenken på badet. Nå har jeg disktoppen fra min oldefars butikkdisk på badet vårt! Jeg synes det er kjempekoselig å tenke på! Her stod oldefar og viste frem klokker og damehansker, på denne disken stod vekten hvor han veide opp mel, kaffebønner, karameller og sukker, som han skuffet over i poser av et slags gråpapir med en liten "øse-spade" av blankt metall etterhvert som han solgte dem over disken. Disken vi nå har på badet vårt!! Visst er det en ekstra sjarmerende badbenk? ;) -Unik og med en historie!

Men: Redesign trenger ikke nødvendigvis å handle om gjenbruk! De fleste av møblene våre bygde vi før jeg begynte å blogge, og jeg har derfor ikke vist dere hvordan de "ble til", men de fleste av møblene våre er ombygde masseproduserte fabrikknye møbler eller nye materialer som vi har kjøpt inn for å bygge møbler vi hadde lyst på og ikke kunne finne i møbelforretningene. Vi har kort fortalt skreddersydd møbler etterhvert som behovene oppstod! Skal man ha møbler i store og uvanlige formater/størrelser er det bare en ting å gjøre: Bestille de hos en møbeldesigner eller møbelsnekker, -eller gjøre det selv! Med vårt husprosjekt-budsjett var det bare ett alternativ: Gjøre det selv! "Nøden lærer naken kvinne å spinne!"... De første møbel-prosjektene våre ble litt... ja, kremt, la meg si det sånn at man blir ikke møbelsnekker sånn over natten, hi, hi! :D Men nå i dag bygger vi hva som enn måtte falle oss inn. Nå vet vi hva vi holder på med. (Jeg er ikke så sikker på om vi visste det for 15 år siden ;))

I dag skal du få se et enkelt redesign-prosjekt, -et som du ikke trenger å være "møbelsnekker" for å få til! Jeg tenkte du skulle få se hvordan du enkelt kan forvandle et masseprodusert glass-skap fra Ikea til noe mer unikt og spennende! Dette blå skapet er Ikeas vitrineskap "Detolf" som nå har fått lange fine ben, en topplist og som deretter er abstraktmalt i en himmelblå farge. Dette gjorde vi:

1) Vi tok mål (bredde og lengde) av skapbunnen. Så snekret vi en enkel og langbent fotskammel som fikk en "sitteplate"/topp-plate i samme størrelse som skapbunnen (samme bredde og lengde). Skammelen er bygd opp etter samme konstruksjon som benken på badet, se HER.

Hvis du er helt grønn når det kommer til snekring og det å måtte bygge en krakk som denne er nok til å gi opp hele redesign-prosjektet, så finner det en snarvei: Ta turen innom brukthandelen! Eller f. eks. Ikea. Her kan du sikkert finne enten et bittelite bord til å ha under skapet, eller en gammel krakk/skammel, som har bortimot samme størrelse som skapbunnen. Det gjør ingen verdens ting at bordplaten stikker ut 3-5 cm på hver side av skapbunnen. Det blir litt annerledes, men "annerledes" betyr ikke at det blir "feil"! Tenk eget, tenk unikt, tenk særpreg! ;))

2) Før Ikea-skapet ble montert sammen (følg bruksanvisningen fra Ikea på vanlig måte), malte jeg de brune topp- og bunnplatene med et heldekkende strøk lys turkis. Når dette strøket hadde tørket børstet jeg en lys eirgrønn maling over den turkise: Et lett ikke-dekkende strøk med en nesten tørr kost som jeg så gikk lett over med en fille (Pass på å bruke en fille som ikke loer!!)

3) Så malte jeg krakken med samme maleteknikk for nevnt i pkt. 2) Er krakken din av ubehandlet treverk slik min var, så puss lett over den med en fint sandpapir etter at det turkise strøket har tørket. Tørk vekk pussestøvet med en støvklut før du går på med strøk to med pensel og fille.

4) Når krakken var tørket løftet vi det ferdigmonterte glass-skapet opp på krakken. (NB! Det følger noen knøttsmå plastben/knotter med skapet som egentlig skal skrues under bunnplaten: Ikke montér disse!). Fra krakkens sitteflate-underside skrudde vi så krakken fast til skapbunnen. (Pass på at skruene du bruker ikke er så lange at de går gjennom skapbunnen og kommer opp inni skapet!).

5) Vi lagde deretter en topplist til skapet. Vi valgte å bruke en veldig smal taklist til dette. En kraftig topplist på dette skapet ville gjort skapet visuelt topptungt. (Dersom du velger en krakk/lite bord under skapet som har en større topp-plate enn skapbunnen på skapet slik at det blir en kant som stikker ut rundt nedenfor skapbunnen, vil skapet ditt tåle en kraftigere topplist dersom du foretrekker det). Til å kutte topplisten trenger du en gjærsag, -om det er en manuell eller en elektrisk spiller ingen rolle. Et tips: Når du skjærer "utvendige hjørner" slik som dette er, så still sagen inn på 45 graders vinkel og så skal listen ligge opp-ned i gjærkassen når du skjærer den for at det skal bli riktig! (Det kan være greit å foreta et prøvekutt i enden på en list før du kutter den i ønsket lengde;)) Enn liten list som den vi valgte å bruke kan du feste med noen bittesmå spinkle spikere med bittesmå spikerhoder, så slipper du å sparkle spiker/skruehull før du maler.

6) Topplisten ble til slutt malt. Skapet er ferdig!

Ha en
fin søndagskveld og så ønsker jeg deg og dine en herlig ny uke! Kommer du innom i morgen skal du få se sittebenken med de nye putene på plass! :)

Klem, Ann,

Interiørbloggen Glassveranda.

Fikk du med de tidligere bloggeinnleggene om "Oppussingsprosjekt Bad"? Hvis ikke finner du dem her:

D
el 1: Et klassisk speil i "gull" og sort "vandalmalt" og totalforandret
Del 2: Skoddene montert
Del 3: Mens vi ser på at malingen tørker...
Del 4: Helomvending, fant den perfekte tekstil og jammen fant jeg tekoppene jeg trenger til badprosjektet også
Del 5: Skoddene er ferdigmalte
Del 6: Lysekrone i messing totalforandret med sjokkblå maling og gamle tekopper fra brukthandelen
Del 7: Bruk en vakker tekstil som bakvegg på en reol/hylle
Del 8: Helt utrolig hva maling kan gjøre!

Del 9: Nye bokser til oppbevaring av badets "Må-ha"
Del 10: En skisse av benken vi nå skal lage!

Del 11: I dag har vi bygd en 2,5 m lang benk til badet! Enkel å bygge, -se hvordan
!
Del 12: Benken er ferdigmalt! Den ble ikke grå likevel... :))
Del 13: Nymalt Buddha

Del 14: Den hundre år gamle steinplaten er på plass!

3 kommentarer:

Linda sa...

Så morsomt:) din kreativitet har visst ingen grenser:)Takk for nok et inspirerende innlegg. Klem

Huldra sa...

Lekkert! Er så spennende å se hvor mye flott dere får ut av gammelt eller nytt. Personlig og vakkert! :)

Ann sa...

Hei og takk for koselige kommentarer! :)) Nå geder meg veldig til å få badet ferdig og alt på plass igjen!! ;)

Ha en fortsatt fin dag! :0)

Klem, Ann.