onsdag 5. januar 2011

Om etterjulsblues, nestenkoma, nyttårsforsetter og litt kaffenytt på kjøkkenet

Har du fått på plass hverdagsrutinene etter juleferien? Hverdagen kom til oss også, men både store og små kropper hjemme hos oss er fremdeles i julemodus tror jeg! Vi er alle sammen i nestenkoma når vekkerklokken ringer om morgenen, jeg våkner ikke egentlig før langt utpå dagen selv om jeg jo fysisk er våken, og når ettermiddagen kommer og middagen er spist faller vi sammen i hver sin sofa! Det er bare onsdag i dag, og det synes uendelig lenge til helg! Er det flere enn oss som har det slik denne uken? Jeg tror det er en etterjulsblues vi har fått! Jammen godt at jeg har skrevet ned nyttårsforsettene mine eller så hadde de nok mest sannsynlig vært glemt allerede! Nyttårshelgen var imidlertid travel hjemme hos oss, så nyttårsforsettene må finjusteres litt i løpet av helgen som kommer tror jeg, hi, hi! ;))

Wikipedia: "Nyttårsforsett er et uttrykt mål, plan eller ønske for det nye året. Det kan være å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet". Jahaja... da er det vel tiden for selvransakelse og innrømmelser aller først... -kremt!...

Begynne med noe nytt/kutte uvaner/etablere nye vaner/o.s.v...Jeg slurvet noe veldig med treningen hele det siste halve året 2010! Først måneder på krykker etter av jeg falt og smadret en fot, deretter fulgte måneder med "Au!", "Huff!" og latskap... jeg skal trene hver dag, og ikke minst tøye, jeg som har kroniske senebetennelser i de fleste ledd i kroppen, og dessuten er situasjonen den at så fremt ikke Telebubbies.com har begynt å selge bikinier, hi, hi, så er det nok best å ta seg selv i nakken nå før det er for sent og skrive ned noen heftige nyttårsforsetter:

1. nyttårsforsett: Trene litt hver dag!

For å være sikker på at 1. nyttårsforsett faktisk blir gjennomført, har jeg laget en ny regel som gjelder hver dag:
2. nyttårsforsett: Jeg har ikke lov til å lage et bloggeinnlegg før dagens trening er utført!

Vi roter hele uken hjemme hos oss, og så tar vi i et skippertak på fredag for å "redde" hjemmet fra å gro ned :O, sa jeg virkelig det høyt?! :] Ja, ja, 2011 er i hvertfall det året da vi skal ha slutt på det! Derfor neste nyttårsforsett:

3. nyttårforsett: Gjør litt husarbeid hver eneste dag! (Kjør et par maskiner klær hver eneste dag, støvsug 2. etg. en dag, 1. etg. en annen dag, skifte sengetøy en annen dag enn fredag, rydd og vask kjøleskapet en dag, kjøp inn frukt og grønt, rydd på stuebordet hver dag, etc).

Som revmatiker må jeg være flink å spise riktig! Forskning viser at de fleste revmatikere blir betydelig verre av å spise melkeprodukter, gluten (kornprodukter for f. eks. brød), omega 6-fettsyrer (korn, mais og kjøtt), sukkerholdig mat og biogene aminer (svinekjøtt, tomat, kakao og rødvin (mengde biogene aminer varierer heldigvis sterkt fra vin til vin! ;)) Svært mange revmatikere, deriblant jeg, reagerer også på søtvier-familiens grønnsaker, og verstingen er poteten, men mye tomater og paprika er heller ikke så bra. Belgfrukter som bønner og linser bør helst unngås (de inneholder svært store mengder puriner). Man skal også være varsom med proteinrike matvarer av animalsk opprinnelse som kjøtt (litt lammekjøtt og kylling er å såfall å foretrekke), egg, ost m.m. Ansjos, makrell og sild er ikke bra, mens annen fet fisk (og Omega 3) er veldig bra. Hvitløk, løk, selleri, salat, olivenolje er supert. Stønn - supervanskelig!!! Listen med nei-mat synes nesten uendelig, og noe må jeg jo spise! Det aller verste er kanskje at de forskjellige ernæringsfysiologene ikke alltid er enige om alt! Jeg tror rett og slett det handler om å prøve seg fram! Alt gjelder sikkert ikke alle revmatikere, det er mange typer revmatisme. Men jeg vet at jeg i hvertfall må ligge helt unna brød, poteter, brus, pasta, sukker, melkeprodukter og kjøtt i 2011 (og resten av livet), så får jeg finpusse på kostholdet etterhvert. Så:

4. nyttårsforsett: Spise kun Middelhavskost/Mediterransk mat minus pasta og brød. Rødt kjøtt maks en dag i uken. (Revma-kost har en inflammasjonshemmende virkning på ledd og muskelfester. Det er i tillegg et hjerte/kar-vennlig og sunt kosthold som faktisk også er gustig for å forebygge teletubbie-fasongen! "Det er aldri så ille at det ikke er godt for noe!" ;))

5. nyttårsforsett: Være utendørs hele dagen/ettermiddagen og kvelden hele sommeren så fremt det er oppholdsvær! Huset må virkelig bare "flyte over" av hybelkaniner, klær m.m. innendørs! Sommeren i Norge er alt for kort til "inne-tull" på fine sommerdager!

6. nyttårsforsett: Prøve å være litt mere sosial! Vi trives litt for godt hjemme, alene, som familie, sammen, og fordi jeg i tillegg tåler svært lite støy/stress før migrenen trigges, blir det letteste oftes å takke nei til invitasjoner og sosiale happenings av forskjellig art dersom det er mulig. Skal forsøke å klemme inn et ja eller to ekstra i 2011! ;)

7. nyttårsforsett: Gjøre ferdig alle utvendige detaljer på og rundt huset! Det har stått på "Må-gjøres"-listen vår mange år på rad nå, vi snekrer, maler og fikser, men vi kommer liksom aldri i mål... Kanskje i år? ;) Tar fatt på utskiftning/utbygging av sør-øst-terrassen i april/mai! Tegningene er for lengst godkjente. Håper dette punktet står på min kjæres 2011-liste også, hi, hi! ;))

..."øke en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, for å gi seg selv en høyere livskvalitet"... nå når jeg skriver inn nyttårsforsett-listen min begynner jeg å tvile på hvorfor punkt 7. er på listen her...? :DD Tror vel ikke denne terrassen har noe å si for livskvaliteten vår, men det skal likevel bli utrolig deilig å bli ferdig med den! ;)

Jeg og Kjære elsker å reise, elsker sol, strender, turkist hav, sommervarme, kulinariske opplevelser, kunst, kultur og arkitektur! -Og vi er så heldige at vi har fått to smårollinger som også elsker alle disse tingene! Også i 2011 skal vi reise, ting har vi nok av, vi har det vi trenger og nå ønsker vi å fylle skattekisten vår med minnerike fantastisk fine opplevelser sammen med ungene de neste årene! De første årene av ungenes liv hadde vi ikke råd og mulighet til å reise, all tid og alle penger gikk til husbyggingen, men denne tiden med ungene får vi aldri tilbake. Ny bil, de hotteste fritidsklærne i sportsbutikken, bling fra gullsmeden, nytt gjesterom, sourround-anlegg til stuen m.m. kan vente! Opplevelser sammen med ungene kan ikke vente! Når de er 20 er det ikke så sikkert de vil være med oss på ferier lenger... jeg tror og håper at de blir med oss da også, men jeg våger ikke å forvente det! Skal vi reise sammen må det gjøres ! :)) (Refr. "Resten-av-vårt-liv"-planen vår!). Derfor:

8. nyttårsforsett: Vi skal reise like mye i 2011 som det vi har gjort de siste par årene.

9. nyttårsforsett: Vi skal holde Provence-drømmen vår i live ved å se på eiendommer i området også sommeren 2011. Vi har drømt om et eget lite steinhus i Provence i mange år nå, har ikke råd nå, men dukker rette eiendommen opp så skal man aldri, si aldri! ;)) Om ikke i år så kanskje om fem år? I mellomtiden kan vi gjøre oss godt kjent med det franske eiendomsmarkedet, konjunkturer, gode boligområder og landsbyer, og sette oss skikkelig inn i franske lover og regler, skatter og avgifter, byggeregler, krav, tinglysning-lover, forsikring og faste avgifter. Pusse opp fransken hadde sikkert heller ikke vært så dumt? Kanskje sørge for at ungene allerede nå kan begynne å lære fransk? Det er viktig å holde drømmene sine i live, ellers får man aldri realisert noen av planene og drømmene sine! -Og planleggingen er halve jobben! ;)

10. nyttårsforsett: Vi må aldri glemme at det aller, aller viktigste i livet, og selve meningen med livet, er å være lykkelig!


- Så er det opp til hver enkelt av oss å finne ut hva som gjør oss lykkelige, og hvordan vi skal oppnå/få gjennomført dette "hva", -med de forutsetninger, det utgangspunkt, hver enkelt av oss måtte ha. Vi må selv ta ansvar for egen lykke, det nytter ikke å sitte å vente på at noen eller noe skal komme å gjøre det for oss! Fryktelig vanskelig å innse, men egentlig ganske enkelt å gjøre noe med når man først har innsett at det er slik livet er! ;)

Har du skrevet nyttårsforsetter? Har du mange? 10 stk. nyttårsforsetter er i hvertfall nok for meg å holde styr på! Nå gjenstår det "bare" å sørge for at alt går etter planen!! -Og jeg håper inderlig på at ingenting uforutsett skjer i 2011! Jeg liker ikke overraskelser, og håper vi slipper det i 2011! (... unntaket er selvfølgelig en eventuell og hyggelig telefon fra Norsk Lotto på Hamar! ;))

Hva i all verden har så dette med disse bildene å gjøre, tenker du kanskje? Hi, hi, jo nå skal du få vite det! Denne Dolce Gusto-kaffemaskinen fikk vi nemlig i julegave av mamma og pappa, og jeg ble så glad, så glad!! :)) Kaffemaskinen stod nemlig på ønskelisten vår! ;) Det lekre karusellstativet for kaffekapsler stod imidlertid ikke på ønskelisten min, fordi jeg rett og slett ikke visste at slike fantes, men du verden så glad jeg ble da jeg fant dette lekre kaffekapselkarusellstativet under juletreet sammen med kaffemaskinen! Det hele ble veldig stilig på kjøkkenbenken! ;))

Kaffe er vel strengt tatt heller ikke bra for meg - mener jeg har lest det et sted i mine nokså kjedelige "Ikke-bra-for-revmatikere"-papirer :S Latte betyr jo melk, men der går grensen!! Det er ikke mye melk i en slik kopp med kaffe og jeg velger å tro det helst går bra med en kopp kaffe eller to hver dag! Får jeg lyst på noe ekstra smaskens midt i det nye "vegetar"-regime mitt, så inneholder disse kaffekapslene både kaffe, melk og kalorier ja, men på langt nær så mye som dessert, kaker, sjokolade, potetgull, is, kjeks med fyll eller lignende i samme mengde, så kaffen har nå blitt mitt nye sukkertøy! ;)) Med knitrende vedkubber i peisen, en god bok og en stooor kopp varm Caffè Mocha, Latte macchiato, Cappucino eller Caffè latte, er vinteren slettes ikke så verst, selv om julen uigjenkallelig er over for denne gang og det enda er månedsvis til jeg kan begynne å stelle og stulle ute i drivhuset.

Jeg har ryddet bort det meste av julen hjemme hos oss nå, og har planer om å vaske litt i huset denne uken. Det ble litt tomt da juletingene ble pakket bort, så jeg tror jammen jeg skal ta meg en tur på gartneriet for å kjøpe noen vårløker! ;)) Juleheaderen på Glassveranda er nå pakket bort, og I løpet av de neste dagene vil linkene til diverse julete lesestoff her på Glassveranda også bli pakket bort for i år. Vi står ikke bare foran et nytt år med nye muligheter, men også en ny vår! :)

Ha en fin dag i morgen! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Flere bilder fra kjøkkenet vårt ser du
her og her.


6 kommentarer:

Sukkertøy for øyet sa...

NYDELIG blogg du har
Så gjennomført og delikat lagt opp.

..Flotte nyttårsforsetter også :)

Ønsker deg en finfin kveld

Klem Ida Susanne

Jorunn sa...

Flott skrevet :) er i samme situasjon som deg med ny"oppdaget" reumatisme. Alle nyttårsforsettene kunne vært mine unntatt det om kanskje å skaffe seg noe i Provence. Det har vi allerede gjort - Menton :)

Anonym sa...

Hei og godt nyttår!
Så koselig og fin blogg å følge. Skulle gjerne skrevet mer om det. Men tenkte bare å komme med en liten reiseanbefaling. Lorgues i Provence! Jeg kan gjerne bidra med tips til leilighet å leie. Fantastisk koselig by! "Ultrafransk"..

Henriette S

Ann sa...

Å tusen takk til dere alle tre! :)) Jorunn: SUKK mitt hjerte jeg håper det blir jeg som kan si det en dag!!! :D Og så i Menton da, "mitt" sted på jorden! ;))
Henriette: Tusen takk skal du ha, men enn så lenge har vi et låne-sommerhus disponibelt i Menton (http://glassveranda.blogspot.com/2010/06/bloggkontoret-er-flyttet-til-rivieraen.html), men hvem vet hva fremtiden vil bringe. Takk for tips om den byen, spennende, jeg må lese litt om den! ;) Du må gjerne skrive tipset ditt her nedenfor dersom du kunne tenke deg å dele leilighets-tipset med Glassverandas lesere, for det kan være mange innom her som er nysgjerrige på Provence som reisemål, eller som er like Frankofile som jeg ;))

Ha en fortsatt fin uke alle tre! :)

Klem, Ann.

Ingunn sa...

Godt nyttår Ann. Flotte forsetter du har laget :) Jeg vet du klarer de.

Ha en fin-fin helg.

Klem Ingunn

Turid sa...

Som alltid veldig koselig å lese innleggene dine, Ann :-) Ser du også bedriver kapselkaffe? Har forresten nesten samme kapselstativ som deg, bare at mitt har en firkantet tresokkel. Jeg joiner deg forøvrig i nyttårsforsetter. Ser vi har en del av dem felles :-D Riktig Godt Nytt År! Turid :-)