fredag 20. august 2010

Prosjekt Lampe av kvister, før - etter bilder

En av høstens klart hotteste interiørtrender er bordlamper som dette innbundet i kvist! Du ser dem nå i alle interiørmagasiner, i møbelkataloger og selvsagt også i interiørbutikkene. De var å finne i de aller fleste vindusutstillinger i interiørforretninger på den franske riviera, frontet som nyheter og høstens "Må-ha", og jeg la merke til at de kostet flere tusen kroner pr. stk. til tross for at de faktisk er billige og, ikke minst, svært enkle å lage selv!'Jeg beskjærer syrinene i hagen vår i disse dager, og så fikk jeg så lyst til å prøve å lage en slik kvist-lampe, så her ser du steg-for-steg hvordan du enkelt kan lage høstens trend-lampe på egenhånd:
Du trenger:
- Noen kvister
- Noen meter hyssig
- En gammel lampe du ikke liker lenger, f. eks. en 80-talls lampe som dette.
- En malingsrest (kanskje helst i en hvitlig farge, evt. mørk grå)
- En saks til hyssingen1) Mal lampen. Jeg brukte en vanlig vannbasert veggmaling i fargen lys antikk og valgte synlige penselstrøk, du kan selvsagt spraylakkere den hvit, men velg da helst en maling med matt fargeglans/finish.
2) Legg kvistene på at flatt underlag. Klipp en ca. 1 m lang hyssingbit. Fest en kvist midt på hyssingen. Dette er starten. Kryss hyssingene, og legg ned neste kvist som vist på bildet, tvinn hyssingene igjen, legg ned neste kvist, tvinn hyssingene, neste kvist, tvinn o.s.v. Stram trådene etterhvert. La det være en avstand på ca. 5-6 cm fra nerenden av alle kvistene opp til hyssingene.

3) Klipp en ny hyssingbit, også den ca. 1 m lang, og gjør det samme øverst på kvistene som det du gjorde nede. Når du er ferdig er alle kvistene nå festet til hverandre både i øverkant og i nerkant. Knyt til slutt fast hyssingene i endene med vanlige knuter. Stramt.4) Røys "kvistgjerdet" ditt, og kle det på lampen din når malingen du malte lampen med har tørket. Sjekk at kvistgjerdet er nok langt til å nå rundt hele lampen. Tilføy/fjern eventuelt noen kvister til det er passe langt. 
5) Knyt starten og slutten på "kvistgjerdet" fast i hverandre, både oppe og nede, slik av det blir fast rundt lampen. Konstruksjonen er nå svært vid og vinglete. Ta derfor en hyssingbit på 1-1,5 m og snurr den rundt de hyssingene (utenpå kvistene) som er i nerkant på "kvistgjerdet". Knyt stramt! Nå er konstruksjonen stabil.6) De typiske 80-talls lampene mangler "hals", men "halsen" (en lang hul metallpinne med gjenger på) på denne typen lamper befinner seg ofte skjult inni lampefoten. Min lampe har en lampefot som er av keramikk og den er hul inni. Dermed kom jeg enkelt til for å justere mutteren inni lampefoten som bestemmer pinnelengden. Jeg skrudde pinnen ut så langt det lot seg gjøre, og vips så fikk lampen min en umalt hals av røft metall med industielt preg, -en flott kontrast til kvistene og det hvite. Lampen av syrinkvister er ferdig!7) Til slutt noen flere detaljbilder. Riktig flott, ikke sant? Nå gjenstår det bare å sjekke om den passer inn sammen med alt det andre vi har i stuen vår...! (Kremt)... Tøff ble den i hvertfall!


Du skal få se bilder av lampen plassert i et interiør (et nystylet hjørne av stuen vår :)) kommende uke.


Har du ingen grusom 80-tallslampe stuvet bort et sted? De selges for mellom kr. 20,- og 50,- på de fleste norske loppemarkeder og bruktbutikker fordi ingen vil ha dem! Kanskje de nå endelig kan få nytt liv?


Ha en fortsatt fin kveld! :)


Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


4 kommentarer:

Hasigamas mamma sa...

Så stilig den ble!
Jeg har laget kvistspeil til hytta, og lampe er neste hytteprosjekt... takk for tips om fremgangsmåte!
Ha ei trivelig helg!
Klem

my little life sa...

God ide dette her :)

Anonym sa...

Kreativt:)

Ann sa...

Takk! :) Ikke helt i tråd med resten av interiøret i stuen vår denne lampen må jeg bare innrømme, men den ble faktisk en ny spenstig og spennende interiørdetalj der den nå står og, ikke minst, en flott kontrast til alle våre hvitmalte møbler i dagligstuen! :)) Morsomt å lage den var det også! ;)

Ha en fortsatt fin uke!

Klem, Ann.