mandag 2. august 2010

Loppemarkedet over alle loppemarkeder: Marché à la brocante, Nice, Frankrike - Del 2

Det er hyggelig å se at Glassveranda ikke er glemt til tross for at jeg har hatt 3 uker bloggeferie, -dere skal vite at jeg setter utrolig stor pris på dere alle sammen! :) Tusen takk for alle hyggelige hilsener og kommentarer som jeg har fått på "nye" og gamle bloggeinnlegg mens jeg var i Frankrike og i går, takk for feriehilsener og "velkommen-hjem"-hilsener, og for mail jeg har fått. Jeg skal forsøke å besvare det meste av ubesvart mail i løpet av uken.

Det er nesten fantastisk det kaoset som hersker i alle husets etasjer hjemme hos oss akkurat nå! Post og aviser oppsamlet over 3 uker ligger strødd utover bordet, 6 kofferter inkludert håndbagasje-koffertene er åpnet, og ting vi har shoppet, gaver, skittentøy, vin, mat, bykart, reisepapirer, sko, hatter, badetøy, pentøy, sjokolade etc. etc. ligger veltet utover entréegulvet og stuegulvet!

Hele 4 keramikkskåler og et krus overlevde ikke flyturen (sukk mitt hjerte!...), så glasskår er blandet godt inn i resten av bagasjen! Noe er etterhvert også strødd utover gulvet... Jeg tar tatt fatt på ryddejobben, men regner med det er blir helg igjen før alt er vasket og på plass i klesskap og på hyller. Jeg er likevel lykkelig for at vi til slutt tross alt fikk alt sammen med oss hjem! Flyselskapet rotet nemlig bort bagasjen vår, (4 svære hardplast-kofferter med klær og mine "dyrebare" nyinnkjøpte riviera-ting!), og kunne heller ikke forklare hvor bagasjen vår var blitt av!! Vi stod ved badasjebåndet og ventet og ventet. Til slutt hadde alle fått bagasjen sin, bare ikke vi! Jeg har virkelig prøvd å ta det hele med stor fatning, men må bare innrømme at lettelsen var stor da koffertene ble levert på døren vår i går kveld! (Jeg klarer ikke slutte å smile i dag! :))Denne uken handler det altså om loppemarkeder, eller Marché a la brocante som franskmennene selv kaller det, her på Glassveranda. Som nevnt i "Marché à la brocante, Nice, Frankrike - Del 1" i går, er det ikke så mange møbler på dette brocante-markedet, mest ting og nips, men noen møbler er det der. Jeg falt bare helt for disse gamle antikkhvite stolene! Alle de flotte detaljene, de ekstra høye stolryggene og den slitte, rustikke, patinaen, -herlige! Det var også en del nydelige gamle speil å se på markedet, men etter å ha sett hva som skjedde med keramikkskålene jeg hadde i kofferten, er jeg glad jeg ikke falt for fristelsen å ta med meg et speil! Hva stolene kostet sjekket jeg ikke, de gikk ikke ned i kofferten min uansett... Ikke mange møbler å se på markedet, men, reiser du dit med bil noen gang så pass deg! :D Det lille som var av møbler der var gjerne gamle og unike, nydelige, antikke møbler med sjel og sjarm. Det er lett å la seg friste! ;)

Det var mange gamle platespillere og grammofoner å finne på markedet, mange store gamle kompass og annet seile- og navigasjonsutstyr, eldgamle kikkerter, antikke kameraer, skrivemaskiner, symaskiner, samuraisverd, kniver, gamle panserfigurer, o.s.v. Det var flest menn å spore i disse salgsbodene, pluss meg da! :)) Jeg har alltid latt meg fasinere av slike gamle gjenstander, -kanskje er det kombinasjonen metall, tre og nostalgi som frister. Jeg synes disse gamle tingene er helskjønne, men jeg klarte å stå imot. Men de er lekre til pynt, de er genuine, -det er jo ekte antikviteter med karakter og sjel. De er litt skumle, litt spennende, litt mystiske på en måte, er de ikke? Jeg kunne godt tenkt meg et av disse skrinene stående til pynt på en skjenk i dagligstuen eller spisestuen vår.
Det er langt fra bare "dameting" på det bruktmarkedet. Det er også samlinger med gammelt antikt MC-utstyr, antikke hjelmer, panserfigurer, minner fra krigen, sverd, fiskeutstyr, gamle fotballminner, etc. etc. Gamle tekniske gjenstander. Tenke jeg burde nevne dette også, slik at dere som ønsker å lokke mannen/kjæresten med til Nice har noen gode argumenter for hvorfor han skulle bli med på shoppingweekend til Nice! ;)

Men de beste argumentene for å besøke Nice er uansett at det går fly dit ofte, fra alle landsdeler, det er ikke så avskrekkende kostbart å reise dit, du rekker dit og hjem igjen i løpet av en langweekend, det er uendelig mye å finne på der i tillegg til brocante-markedet og sist, men ikke minst, det er jo en svært romantisk by! Så til dere menn som følger Glassveranda: Du har ikke egentlig kjent smaken av øl før du etter en hel dag på brocante-markedet endelig kan sette deg ned på en fortausrestaurant i solnedgangen på strandpromenaden i lyden fra det turkise brusende middelhavet og sikadene og nyte et dugget glass med iiiskald Heineken med din smilende og meget fornøyde kjære i armkroken! Snart bryllupsdag? Husk den i år! Invitér din kjære med på langweekend til Nice! Det vil du aldri komme til å angre på! ;)


Marché à la brocante i Nice er som sagt et stort, men ikke minst allsidig, marked. Personlig synes jeg gamle dukker kan være litt skumle, men jeg vet at det er mange som samler på slike gamle porselensdukker. Da vil du garantert finne en du liker på dette loppemarkedet. Jeg for min del er svært glad i instrumenter. Denne boden (bildet) hadde både gamle dukker og gamle instrumenter, jeg fant bl. a. en rekke gamle fioliner på markedet (dessverre ikke på bildet) som var utrolig vakre! Men jeg har jo en fiolin, og disse kostet en del, så jeg valgte se-men-ikke-røre :))

På bildet nedenfor ser du så vidt et av mange gamle sjarmerende fuglebur som var til salgs på bruktmarkedet! Apropo sjarmerende fuglebur... de har en "fugleburbutikk" i Menton. Jeg har tatt bilder der som du skal få se etterhvert. Gled deg! Tro meg, jeg har aldri tidligere vært SÅ oppgitt over den begrensede plassen i kofferten min! Sukk mitt hjerte!... Igjen! :) Men du vil skjønne hva jeg mener når du får se fuglebur-bildene!!

Lurer på om Melody Gardot fant staven sin her på dette markedet, det var i hvertfall et imponerende utvalg! Mange så vakre at de gjerne kunne hengt til pynt i stuen. Selv fant jeg en med et nydelig sølvhåndtak, som jeg gjerne skulle hatt til pynt i entréen. Til dere som ikke har hørt Melody Gardot, så vil jeg anbefale musikken hennes på det sterkeste. Jeg har alle CDene hennes og har latt meg fasinere av musikken i årevis, men etter å ha sett henne live på Jazz a Juan (Jazzfestivalen i Antibes), er jeg så imponert at det nesten ikke lar seg beskrive! FOR en konsert! FOR en setting! For en opplevelse! Hun var om mulig enda bedre live enn på CD. (Du finner bl. a. Melody Gardot på min virtuelle Ipod under det nederste innlegget her på Glassveranda).

Tekstiler i lin, bomull og strie... utvalget på Marché à la brocante i Nice er enormt! Tekstiler med trykk, gamle kornsekker, håndverk, antikke stoffer, antikke duker, antikke gardiner, antikke puter, nye tekstiler, duker, gardiner, puter, sengetøy, forklær, retrostoffer, klassiske stoffer, heklede produkter, broderte med monogrammer, enkeltduker, sett med duker og servietter, o.s.v., o.s.v. Så langt øyet rekker! Sukk, og stønn!! Det var så mye lekkert!!!

Men, de lekreste, de som virkelig fristet, kostet også "en del" (5000,- kroner for et sengesett!). Men de minste håndlagde monogram-putetrekkene kostet ca. 40,- norske kroner, heklede duker det samme, så det er fullt mulig å shoppe mye fint av tekstil på markedet uten å bli ruinert. Selv fant jeg så mye lekkert sengetøy! Bl. a. et nydelig håndbrodert sett til 600,- kroner. Jeg klarte å la være å kjøpe det, men nå i ettertid angrer jeg litt på at jeg ikke kjøpte settet. Et vanlig kjedelig sengesett til en dobbeltseng koster jo det samme her i Norge, gjerne mer... ja, ja, kanskje neste år? ;)


Markedet har også en del klær og vesker. Det meste i lin og bomull, så for meg som er så glad i tekstiler i naturmaterialer ble også dette en sann prøvelse! De lekreste heklede jakker, kjoler i alle varianter til store og små. Vel og merke flest slike "fotogene" kjoler, nattkjoler i bomull med monogrammer og brokade, slike som er så lekre å henge til pynt på en vakker kleshenger på en krok eller en skapdør på gjesterommet, barnerommet o.l.Jeg måtte spørre denne damen om å få lov til å ta et bilde av henne, ikke bare tekstilene hennes, for hun var så typisk fransk der hun satt og nøt et glass vin i salgsboden sin iført en stråhatt med blomster på, sid blomstret bomullskjole, spinkle sandaler og solbriller mens hun smilende og hyggelig fortalte interesserte om de forkjellige produktene, broderingsteknikker, priser, hvor produktene kom fra og så videre. Det er mange forskjellige mennesketyper blant selgerne du finner på markedet. Felles for dem alle er al de synes å være så rolige og tilbakelente, ikke av den typen pågående selgere man treffer på bl. a. Kanariøyene. Ved lunsjtider sitter de og spiser store blåskjellsmiddager eller lignende måltider, med brytebrød og gjerne en vinflaske eller to stående på bordet, -og de spiser og selger gjerne samtidig. En times tid etter lunsj sitter de eldste av selgerne gjerne og sover i salgsbodene sine! :D Én sover, mens den andre i boden snakker med dem som kommer innom boden, selger litt og drikker vin. Et eget lite samfunn! Et særeget lite samfunn!! En egen kultur. Men det synes å fungere. De har gjort dette en gang i uken i generasjoner, på nøyaktig samme måte, og ingenting tyder på at brocante-markedet i Nice har blitt noe mindre populært med årene.

Jeg elsker det klassiske interiøret, kunst, antikviteter og håndverk i slitt matt grånet heltre, oljet eller med en annen gammel vakker patinert overflate, og andre naturmaterialer som keramikk, stein, metall, lin og bomull. Jeg elsker også malte antikkhvite møbler, gjerne med en slitt finish, lyse monokrome naturfarger, blankt klart glass og glasskunst. For meg er Marché à la brocante i Nice kort fortalt et fantastisk sted fylt med de vidunderligste skatter!

Men for ikke å skape et galt inntrykk av markedet må jeg også gjøre oppmerksom på at det langt fra bare er monokrome farger og naturmaterialer å se på dette markedet! Til deg som liker spreke farger: Dette markedet har også et stort utvalg retro-gjenstander og tekstiler, og ting av glass og keramikk, i de spenstigste farger og mønstre! Dette markedet har noe for en hver smak, -og mye av det!!

I morgen kommer tredje og siste del av Marché à la brocante, Nice, Frankrike. Men etterpå skal du få se bilder fra brocante-markedet i filmfestivalbyen Cannes, så loppemarked-uka på Glassveranda er på langt nær over enda! Håper du tar turen innom i morgen også? Ha en fortsatt fin mandagskveld! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Marché à la brocante, Nice, Frankrike - Del 3 finner du: HER.

5 kommentarer:

Laila sa...

WOW, der skulle jeg vært. Så mye fint. Var det billig?

Haug-stua sa...

Jeg var i Nice og omegn for et par år siden. Har bestemt meg for at jeg skal dit igjen, jeg ble forelsket!

June J. Larsson sa...

Jeg har aldri satt mine ben i Nice, men må nesten si meg enig med Jennifer som har kommentert før meg: Jeg tror jeg har blitt forelsket! Forelsket i Marchè à la brocante! Og årsaken er ene og alene dine innlegg om stedet! :))
Jeg venter i spenning på morgendagens innlegg!

Klem
June
Nostalgi & Skriverier

Maliva`s verden sa...

Skjønner at vi må kjøre med lastebil neste sommer ja;o) Er litt spent på prisene der ifht.de andre markedene jeg har vært på der nede....Ka du tro?
Venter spent på neste innlegg...

Ann sa...

:)) Takk for verdens søteste tilbakemeldinger!! :)) Maliva: Jeg ble egentlig litt overgitt over de høye prisene jeg, men innimellom fant jeg ting som var overraskende kjempebillige! :)) Men jeg tror ikke det var noe dyrere på loppemarkedet i Nice enn i Cannes og Menton i hvertfall... en stor opplevelse er det uansett, og NOE finner du der som du bare MÅ ha med deg hjem! :D Jeg syntes jeg var så flink som klarte i la være å kjøpe både det ene og det andre, men nå når jeg har kommet hjem angrer jeg faktisk litt på at jeg ikke kjøpte sengetøy, at jeg ikke kjøpe noen råflotte digre helt nydelige varmeklokkebeslag i messing som jeg fant på markedet, noen skap"knotter" og noen eldgamle nydelige stål- og trekuler til Petanque, m.m.... men, men, kanskje neste år! ;)

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann.