lørdag 15. mai 2010

Hagen gjøres klar til 17. mai.

Dette bildet ble tatt i fjor i midten av mai måned, -det er nesten ikke til å tro når jeg ser meg rundt i hagen i dag! Her er jo trærne delvis grønne og plenen har også begynt å få farge, i år er det bare museører på disse syrinene og plenen er fremdeles mer grå enn grønn. Bare dager før 17. mai... et sørgelig syn.

Ungene elsker å løpe mellom disse to rekkene av syriner, noe vi regnet med de kom til å like, -trærne ble plantet på denne måten nettopp for at ungene skulle få vokse opp med en hage som var spennende å leke i, spennende å leke gjemsel i, o.s.v. En annen positiv ting med denne "dobbelt-hekken" er at den også gjør innsyn til hagen vår fra gangveien på østsiden av huset vårt komplett umulig om sommeren, -og det er jo heller ikke så dumt ;)

Men uansett farge på plenen, -dette er likevel helgen da alt skal skje! De siste dagene før 17. mai skal siste delen av plenen rakes, alle blomsterbed skal være ferdig ryddet og ny bark skal på, resten av trærne skal beskjæres, kvister ryddes bort, røde, gule og lilla plastleker skal ryddes inn, blomsterkrukker med vårblomster og hvitmalte hagebenker skal settes ut, gårdplassen spyles igjen etc., etc.

17. mai klærne må også kontrolleres, ikke minst opp mot værmeldingen, glemte ting som f. eks. et ekstra lager hvite strømpebukser til jentungen kjøpes inn, skjorter strykes, 17. maisløyfer og flagg hentes frem og strykes slik at alt er klart til den store dagen. Fløte til bløtekaken og ferske jordbør må i hus, 17. mai-trompeter også, negler skal lakkes og sko pusses. Når man så senker skuldrene utpå ettermiddagen oppdager man plutselig at bilen skulle ha vært vasket! Skulle tro vi hadde opparbeidet oss rutiner på dette etterhvert, det er jo 17. mai hvert år, og vi vet jo sånn ca. hvilken dato nasjonaldagen vår faller på ;) Men det er det samme kaoset dagene før 17. mai hjemme hos oss år etter år.

Det er noen travle dager fram mot 17. mai, ja, men så er det jo så himmelsk herlig å våkne opp til salutten på nasjonaldagen og bare spise litt, pynte seg og gå ut og nyte resten av dagen! De elleville ungene, øyne som glitrer av forventning, små føtter i pensko som tripper hit og dit og nesten ikke klarer å stå stille fordi de gleder seg så veldig, veldig til å få gå i tog! Både store og små gleder seg til å vifte med flagg, vise frem fintøyet, spise is, kjøpe sveveballonger, selskapsleker, 17. maimiddagen, se på folketoget, alle korpsene og alt det andre hyggelig som hører 17. mai til. Vi er så uendelig heldige som har en felles og så tydelig nasjonaldag her i landet, det er noe de fleste nasjoner misunner oss og det med god grunn! Tusen hjertelig takk til bestefar og alle de andre som gjorde dette mulig! Jeg er evig takknemlig!

Nå skal jeg fortsette med 17. maiforberedelsene! Det fine er at uansett vær og uansett 17. maiforberedelser så blir det alltid 17. mai uansett!

Ha en fin dag, og lykke til med 17. maiforberedelsene du også! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


8 kommentarer:

MarnyAlice♥Kalas Mystiske Hjørne sa...

Fekk skikkeleg 17 mai følelse av dette innlegget eg☺
Prinsessa mi er hos pappaen på 17 mai, so i år er det bere meg, min kjære og vår nydelege lille sønn som skal feire☺ Eg glede meg til å pynte vogna med flagg og ballongar og kjenne på nasjonaldag følelsen☺

Håpe du har ei fin helg og får ein strålande 17 mai☺

Klem M♥

Unknown sa...

Kan ikke skryte av at det er grønt til 17.mai hos oss heller, men 17. mai blir det lell;)

Hvordan har du fått til den "follow on Facebook" knappen under hvert innlegg?

Fortsatt lykke til med forberedelser;)

Nooria sa...

Utrolig herlig syrinhekk! Veldig framsynt av dere å tenke på ungene da dere plantet. Selv driver jeg nå og planlegger en hage som skal gi ungene spennende uterom. Hvor lang tid tok det fra du plantet syrinbuskene og til det ble noe særlig høyde på dem? Jeg plantet en for to år siden, og jeg synes ikke jeg kan se at den har blitt større.

Fruen sa...

he he ja bilen det var noe ....he he har bare arbeids bilen til rådighet denne 17 mai men jeg får vel vasken den og henge noen bjørke kvister på den sammen med kjøre flaggene :):) Da ble jeg ikke arbeidsledig i morgen heller :) I dag fant jeg fram 7 par pensko til jentene mine som skulle prøves,ingen passet noen for store og andre for små :( så jeg måtte ut i all hast og kjøpe sko,i de utplukket hyllene i sko butikkene i dag. Kjørte hit og dit flere timer før oppgaven var løst..he he
Men da ser det ut som jeg nesten er i boks :)
Ønsker deg en riktig flott 17 mai :) med masse latter,hygge og ikke minst is :)
MANGE klemmer fra meg :)

Anonym sa...

Det er nok det samme kaoset i de fleste norske hjem denne helgen. :) Her i Kristiansand er det nydelige grønne bjørker, blomstrende morell- og plommetrær og påskeliljer i full blomst, så her er det skikkelig 17.mai-stemning i år synes jeg.
God søndag og nyt morgendagen! :)
Kjersti

Anonym sa...

Hei Ann !

Først ønsker jeg deg og dine en riktig flott 17.mai!! Nydelig blogg du har !
Jeg lurer på om du kunne blogget om valg av fliser til gulv,eks. i hall..det er ikke enkelt synes jeg:-) Du har så masse fine ideer,og ofte linker til det du skriver om.
På forhånd takkeklem fra Marie (har ikke blogg selv )

Ann sa...

Ååh, det pleide å være så koselig å pynte barnevognen til 17. mai!... sukk, neste gang blir kanskje når jeg har blitt bestemor, og det er maaange år til! Men koselig å pynte ungene også da ;) Håper dere hadde en fin 17. mai :))

Monica: "Follow Glassveranda with Facebook"-knappen min har jeg laget selv i Illustrator og så lagret den som et foto. Den kan også lages i Photoshop og andre foto- og illustrasjonsprogramme :)) Knappen er altså rett og slett et bittelite bilde, som jeg legger inn i blogginnlegget. Bildet linker jeg deretter til Facebook-siden (ved bruk av vanlige "lenker") hver gang jeg skriver et innlegg ;)

Nooria: Dersom syrintrærne dine var av vanlig gartneristørrelse (ca. 80-100 cm høye med 3-5 hovedgreiner på), vil det nok ta 2-3 år fra de er plantet til det virkelig begynner å skje noe. Men når de først har etablert seg, skyter de i været! :) Syrinene på dette bildet var plantet for ca. 10-12 år siden. De var 1,5 meter høye med ganske mange greiner på da de ble plantet, vi var så heldige og fikk dem til samme prisen som de små fordi de stod i et plantefelt hos et stort gartneri som hadde opphørssalg. Vi fikk de rimelig mot at vi gravde dem opp av plantefeltet selv og fraktet dem hjem selv. Mye pust og pes! :DD Men det var verdt det :)) Jeg har også plantet noen små hvite syriner (vanlig mini-størrelse), de stod i 3 år før vi begynte å se at det skjedde noe, men da skjedde det fort (!), så det er å håpe på at kanskje dine blir merkbart større i løpet av denne sommeren :) Gi de en dose gjødsel og sørg for at de har godt med vann nå i mai/tidlig juni, så får de et ekstra "dytt"! :))

Kjersti: Nå ble jeg litt misunnelig her jeg sitter! :S Tror det kan bli enda noen uker til plommetrær, epletrær m.m. står i blomst her... men jeg har heldigvis fått helt grønn plen nå en liten uke etter 17. mai, og trærne har blitt grønne i en rasende fart, så det er håp for frukttrærne våre også nå ;) Påskeliljene mine har jeg ikke sett snurten av når jeg tenker meg om... :O Kan de ha frosset i hjel?! Jeg må jammen ut å se etter dem...

Tusen takk for inspirerende tilbakemelding! :)) Fliser har jeg ikke tenkt på på mange år nå, jeg tør ikke love noe, men skal se på saken :)) Selv er jeg veldig glad i naturstein, i en hall kan det være lurt å velge gjennomfargede fliser dersom du ikke liker naturstein, slik at det ikke vises så godt dersom du er uheldig å få hakk i flisene om ungene skulle miste en hammer i gulvet, en skøyte eller lignende. Velger du naturstein, så velg noe med glatt (glanspolert) overflate, grus er omtrent umulig å gjerne fra f. eks. skifer med grovkuttet overflate. Også en lys naturstein er mulig å ha i en hall, men da kan det være en god idé å impregnere steinen. (Finnes midler for å sette inn steinen med, du "vasker" steinen i en slags tykk grønnsåpe for at de ikke skal ta til seg smuss i porene). Uansett, naturstein eller gjennomfargede fliser, så vil jeg anbefale deg å heller bruke en lys grå enn hvit fugemasse til en lys flis. Hvite fuger blir fort misfarget i en hall. Det anbefales ekspansjonsfuger midt på gulv. Selv bruker jeg det ikke, og det har aldri medført problemer for oss det å ikke ha ekspansjonsfuger... Ekspansjonsfuger fuges med silikon for at de skal være elastiske hvis underlaget krymper/utvider seg, men silikonfugen blir veldig fort veldig stygg. I naturstein synes det nesten som om silikonen trekker inn i flisesidene lang fugen over tid: Ikke pent! Vi gjorde det i gangen først, men måtte korrigere dette siden, og valgte derfor bort ekspansjonsfugen i alle andre rom. Husk også at det er en annen type fliselim som brukes til naturstein enn vanlige keramiske fliser. Og skal du legge lyse naturfliser, f. eks. marmor, bruk hvitt fliselim. Vel, her var noen av de viktigste flise-tipsene jeg har å komme med i hvertfall! :))

Ha en riktig fin helg alle sammen! :))

Klem, Ann.

Anonym sa...

Hei igjen Ann

Og tusen takk for kjempegode tips vedrørende flisvalg! Lært masse nå jeg,så dette gjør det enklere når jeg skal ut å velge.Har faktisk tenkt på flis i en grånyanse,ikke for mørk,så da vil en grålig fugemasse passe godt ja.
Jeg velger nok en keramisk flis,og bra du tipset meg om at den bør være gjennomfarget- det hadde ikke jeg tenkt på.
Kjempeglad for at du tok deg tid til å gi meg så godt svar - ha en fortsatt God pinse!
Klem fra Marie:-)