mandag 12. april 2010

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 14: Se hele prosessen fra halvferdig til helt ferdigbygget gustaviansk-inspirert sofabenk!

I Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 12 kunne du se bilder av den gustaviansk-inspirerte benken halvferdig. Så langt et greit og ukomplisert prosjekt. Men så var det alle detaljene da... Jeg skal nå vise deg hele prosessen fra halvferdig til helt ferdigbygget gustaviansk-inspirerte sofabenk!

Det neste vi gjorde var å montere topplisten på toppen av ballusterne (de vertikale stolpene). Disse skrudde vi fast fra toppen av topplisten som ligger horisontalt, på tvers av alle stolpene. Topplistene er vanlig material i dimensjonen 48 x 48 mm, som vi pusset slett og fri for "frynser" og hakk før de ble montert.


Deretter stod kryssene i benkeryggen for tur. Bare så du er advart: Dette er presisjonsarbeid! Her kreves stor nøyaktighet og en ekstra stor dose tålmodighet, men har du dét er jobben i seg selv grei: Denne benken har nå 13 tomme ruter i ryggen som alle skal ha hvert sitt kryss. Mitt råd er: Konsentrér deg om én og én rute om gangen, glem de andre 12! Mål hver enkelt rute nøyaktig, aldri anta at neste rute er på millimeteren helt nøyaktig lik forrige, for det kan jeg nesten garantere at det er den ikke! ;)

Vi har brukt vanlig material til kryssene våre, med dimensjon (tverrsnitt) 23 x 48 mm, og vi pusset alle løpemeterene med sandpapir først for at du skulle bli glatte og fine. Du trenger videre en gjærsag til jobben, om det er en vanlig håndsag eller en elektrisk en spiller ingen rolle, men du trenger en sag med mulighet for presis vinkeljustering. Du trenger også et vanlig tappjern og en hammer. Da er du klar:

Et stk. kryss i en stk. rute - oppskrift: Se på ruten. Bruk tommestokken og mål inni ruten fra oppe høyre hjørne til nede venstre hjørne. Da har du rutens diagonalmål. Hvis tallet er 50 cm, så grovkapp et en lektelengde på f. eks. 60 cm med sagen.

Ta så med deg pinnen/lekten og hold den opp på skrå foran ruten i benkeryggen. Markér nøyaktig på pinnen med en blyant hvor den skal skjæres i nerkant for å få riktig vinkel. Skjær nerenden i riktig vinkel. Hold den etterpå foran ruten igjen og hold den diagonalt for ruten og sjekk at den har fått riktig vinkel. Pinnen er fremdeles alt for lang, så markér nå med blyanten hvor pinnen skal skjæres i øverkant. Skjær. Ikke fest den i ruten. Nå har du en stk. pinne til 1 stk. rute. Ha for all del kontroll på hva som skal være opp og hva som skal være ned på pinnen, sett en pil opp med blyanten, og skriv på hvilken pinne det er. 1´ern eller 2´ern ;)

Gjør så samme jobben i samme rute, men med pinnen som skal gå fra oppe i venstre hjørne i ruten ned til høyre hjørne. Da har du to stk. pinner til en stk. rute, og du har sjekket at begge hver for seg passer inn i ruten. Til sammen skal de nå lages til et kryss. Det gjør du slik: Sett begge pinnene inn i ruten. De former da et kryss, men de er ikke "smeltet" sammen, den ene står foran den andre. Mens de står slik i ruten, merker du med tydelige blyanstreker hvor de to pinnene krysser hverandre. Husk å sett strek på hver side av pinnene, det vil si at når du er ferdig så skal du ha to streker markert på hver av de to pinnene. NB! Husk for all del hele veien hva som er opp og hva som er ned på de to pinnene, og hvilken av dem som skal være foran, og hvilken som skal være bak. (Bør for øvrig gjøres likt i alle rutene).

Da er du klar til å sage dem: Sag to hakk i hver av pinnene der blyantstrekene er satt. Dybden på kuttet skal være lik halve tykkelsen på lekten. Bruk så et tappjern og slå forsiktig ut biten mellom de de kuttene. Gjør så det samme med pinne 2.

Nå kan du sette pinnene sammen til ett kryss, og sette krysset inn i ruteåpningen. Fest med trelim, spiker eller skruer. Færrest mulig synlige skruehull er alltid det vakreste, synlige sparkles over. Det var en rute, nå er du klar til å lage kryss til de andre tolv. Husk at første krysset alltid er det vanskeligste, det går mye bedre etterhvert :))


Når alle kryss er ferdige montert er neste trinn å dekke til skruehullene på topplisten som oppstod da du festet topplisten samt kryssene. Du trenger en list, den skal dekke til skruehullene på topplisten og den er dessuten en flott detalj oppå benkeryggen.

Hullene kan alternativt spakles, men du får en mye bedre finish ved i bruke en dekorlist på toppen av benkeryggen. Denne limer du rett og slett fast med et sterkt trelim. Sett gjerne klemmer på konstruksjonen, mens limet herder, som vist på bildet.

Nest siste steg i prosessen er å montere dekorknottene i hjørnene på benken! Nå begynner den virkelig å få gustaviansk preg over seg denne benken! Jeg hadde liggende en pose gamle og velbrukte knotter som hadde vært brukt til skapdører tidligere, og disse passet helt perfekt til formålet! :)) Vi kjøpte fire nye skruer med gjenger i begge endene, og skrudde disse inn i knottene i stedet for de som satt fast på knottene med en skrue i enden, dermed kunne de enkelt og greit bare skrus gjennom dekorlisten på toppen og ned i topplisten (Se bildet nedenfor).Riktig vakkert ble det! Du skal få se det ferdigmalte resultatet litt senere denne uken! ;)

Prikken over i´en var de flotte eldgamle dreide bena som tidligere hadde stått på en kommode. De var litt for lange, så vi kappet dem litt. Siste steg i prosessen var å montere disse i fronten på benken! Disse ble festet med lignende skruer som de vi benyttet til å feste hjørneknottene.

Nå er benken endelig ferdig! Nå gjenstår bare en benkebunn, kanskje litt sparkling her og der, og så litt maling, så kan putene m.m. legges i benken og benken tas i bruk, og du verden som jeg gleder meg til det!! :O)

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann
Interiørbloggen Glassveranda.


Oppussingsprosjekt Lysthuset del 1-13 finner du her:

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 1: Se FØR-bildene!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 2: Tømt og rundvasket, hva nå?
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 3: For en forskjell!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 4: Klart for maling av vegger i morgen!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 5: Fant endelig kule, -og ser på at malingen tørker...
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 6: Mitt nye favorittsted!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 7: Dekorkulen på plass, lysekronen hengt opp!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 8: Gulvet er malt!

Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 9: Vi bygger en over 3 m lang gustaviansk-inspirert sofabenk!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 10: Ben til den gustaviansk-inspirerte sofabenken
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 11: Benkefronten begynner å ta form!
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 12: Benken halvferdig og malt
Oppussingsprosjekt Lysthuset - Del 13: Et gammelt bord, min kjære bestefars stråhatt, benkekryss, hjørneknotter, tekstiler til benken m.m.

10 kommentarer:

Fruen sa...

Den blir lekker,ser for meg mange flotte kose puter i den :) er venter i spenning på slutt resultatet :)
For en jobb :)
Men flinke er dere.
Ha en fin dag,her der det sol en en sur vind ser for meg en sjøsyk sjømanns tegnng i dag hi hi..

Ingunn sa...

Så flott - jeg er stum av beundring. Takk for at du blogger steg for steg slik du gjør.

Klem Ingunn

Min stil sa...

Wow, den kommer til å bli knallfin!
:) Susanne

Anonym sa...

Hei Ann!
Jeg må bare ta av meg hatten for det du og mannen din tryller frem. Jeg har forsøkt å lage en benk engang, og den så, for å si det meget forsiktig, overhode ikke ut som din :D

Jeg skjønner godt at dere har et så vakkert hus og uteområde.
Tusen takk for at du også deler dine erfaringer og oppskrifter på slike ting med oss, det er veldig hyggelig og utrolig storsinnet av deg.

Kanskje jeg klarer å overbevise manne min til å prøve seg på lage en skreddersydd benk etter å ha lest disse innleggene.

stor klem fra Nina :D

ღ OTHILIES GÅRDSHANDEL sa...

Oi så flott det ser ut. Gleder meg til å se det ferdig. Lykke til, dere er flinke:))

Anonym sa...

Nydelig benk ja. Skjønner ikke hvor dere henter alle ideène fra. Gleder meg veldig til å se den ferdig malt og "stylet".

Lisa ;-D

Ann sa...

Idéene bare popper opp i hodet mitt Lisa! Hele dagen lang! En av mine venninner sa en gang at hun var usikker på om dette var en "gave" eller en "forbannelse"! :DD Men jeg har alltid vært slik; tegnet og designet ting, skissert og beregnet. Startet med trehytter da jeg var 5 tror jeg! Jeg elsker bygge-prosjekter! Både små og store.

Jeg er så glad for å høre at steg-for-steg beskrivelsene mine kan være til nytte og glede for andre, for det er jo nettopp det jeg håper på når jeg legger ut bilder av alle våre store eller små prosjekter :)) Tusen hjertelig takk for de hyggelige, og inspirerende, tilbakemeldingene fra dere! :))

Ha en fin dag! :)

Klem, Ann.

Anonym sa...

Jøss. Her har jeg vært en liten uke på ferie og i mellomtiden har du pusset opp ett helt lite hus :)
Jeg er imponert. I kveld skal jeg kose meg med en god kopp te og lese heeeele føljetongen.
Takk for at du blogger slike prosesser. det er veldig lærerikt for oss med "8-10 tommeltotter" og en nei-det-tror-jeg-ikke-jeg-kan mann i huset.

Thea :)

KATE ♥ sa...

Utrolig.
Du får det til!

Ann sa...

:DD En "nei-det-tror-jeg-ikke-jeg-kan mann"?! :DD Det tror jeg er det beste uttrykket jeg har hørt på lenge!

Takk for koselige kommentarer! :)

Klem, Ann.