fredag 26. februar 2010

Tid for hagebøker og planlegging av uterom!

Nå er jobben med å åpne ett og ett av Glassveranda sine hittil 185 blogginnlegg, og legge inn alle linker på nytt, endelig overstått! Himmel for et arbeid!! Fryktelig tidkrevende og så kjedelig! Men nå er det gjort, jeg tror alle linkene på Glassveranda fungerer igjen og jeg kan endelig blogge lykkelig videre! Så utrolig mye morsommere det er å gjøre noe som vises! :) Den link-jobben vil jeg helst glemme fortere enn fort!

Layout-forskyvelsene er også korrigert. (Enkelte av dem rettet seg faktisk helt av seg selv etter noen dager!) Nå tror jeg alt er OK igjen. Skulle du likevel finne linker som ikke fungerer på Glassveranda, eller ting som ser layoutmessig helt tilfeldig ut, så si gjerne fra slik at jeg får muligheten til å finne feilen og korrigere den, -det setter jeg stor pris på :)

Men nok om linker og layoutforskyvelser! Nå vil jeg snakke om hage og hagebøker!

På bildene ser du et utvalg av mine egne hagebøker, som jeg skal kose meg med nå i helgen. Hver vår henter jeg dem ned fra bokhyllen og legger dem i en stabel på stuebordet, og blar i dem ved enhver anledning. Mandag er 1. mars, og i mars begynner planleggingen av årets uterom for fullt! Hva som skal plantes hvor, hva som skal sås i drivhuset for siden å plantes ut, er det noen trær som med fordel kan flyttes? Hva skal males? Kanskje noe skal gjøres om? En ny levegg, en ny trapp? Nye blomsterbed? Jeg elsker å planlegge, elsker våren, elsker å planlegge våren!

Jeg vil ha sommerens planer ferdig på papiret i løpet av mars; lister over planter, trær, tegninger og eventuelle materiallister klare slik at jeg i april, når snøen har smeltet, kan begynne ute i terrenget!

Dersom noen jeg kjenner godt og som har vært hjemme hos oss leser Glassveranda, så vil de kanskje nå tenke "Kjære vene!? Er ikke hagen din ferdig nå?!" Men for meg er det ikke det det handler om! Jeg får inderlig håpe at jeg aldri blir ferdig med hagen! Hovedlinjene i hagen vår er ferdig, men det er stadig noe som kan forbedres. Det er ikke ting som gjøres, men vi koser oss med hagearbeidet både jeg og min kjære. Vi liker å lage nye blomsterbed, liker små prosjekter som f. eks. å bygge en ny levegg, lage hagedam, snekre benker o.s.v. Jeg tror forklaringen er at vi begge liker å gjøre ting med hendene, gjøre ting som synes (i motsetning til papirflytting), i kombinasjon med at hagearbeidet endelig er noe som ikke haster.

Da vi bygde huset hastet det å få på taket, hastet det å male huset før vinteren, hastet det å bli ferdig med å pusse opp kjøkkenet, badet o.s.v. fordi vi bodde der mens vi bygde og pusset opp, mens hagearbeidet det kan vi gjøre saaakte, kooose oss med det, og vi tar kaffepauser, jordbær-spise-pauser, vaffel-pauser, lese-litt-i-en bok-under-epletreet-pauser og hoppe-litt-på-trampolinen-sammen-med-ungene-pauser og "nyte-solen-pauser" mens vi holder på, og dersom vi har mest lyst til å dra på fjorden å fiske i finværet så gjør vi det! Hageprosjekter haster ikke. Det er nettopp det som gjør dem så vidunderlige!

Hagebøkene mine har jeg lest om og om igjen, men jeg bruker dem til inspirasjon, ser etter innfall og idéer som kan fungere i egen hage. Mange gode råd er det også i dem, mens noen av dem kun benyttes til oppslagsverk etter hvert som jeg glemmer hvilke planter det nå var igjen som tålte å stå i skyggen, skulle ha kalk, ikke skulle ha kalk, skulle gjødsles, helst ikke skulle det, hvilke busker som kan stusses om våren, hvilke som ikke skal det o.s.v. Det er mye jobb bak en flott hage, mye glede. En hage reflekterer ofte "gartneren". Synes huseier at hagearbeid er gøy, da vises det på hagen. Hagen formelig stråler av hageglede! Synes huseier derimot at hagearbeid er pyton, da...! Det nytter ikke at huset er aldri så vakkert og velstelt dersom hagen utenfor ser ut som om en granat gikk av der for en time siden! Har du liten tid å sette av til hagearbeid, er det lurt å planlegge en hage som krever lite vedlikehold. -Og ja, det er faktisk fullt mulig! ;) Vel, mer om dette en annen dag, -nå er det tid for god mat, musikk, litt vin og hagebøker/OL etterfulgt av et "spa-opphold" sammen med min kjære!

Ha en riktig fin fredagskveld! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.


Uterom i vår hage finner du her: "En presentasjon av rom i min helårshage - A presentation of rooms in my year-round garden".
Mere hageinspirasjon finner du her: "Inspirasjon utenfra - Inspiration from outside - Uterom - Outdoor rooms".

8 kommentarer:

Emmas utsikt sa...

Jeg er veldig glad i hage og den roen det gir å arbeide i den. Men jeg forter meg langsamt, kjenner på den og lar den jobbe med meg. Men uj for noen store planer jeg har egentlig.

Det er klart at graviditeter og småbebiser ikke akkurat er en fordel for å bruke tid i hagen.
Men det blir bedre. :)

Anonym sa...

hm, skrev en laaang kommentar her men lykkes ikke med å poste...jaja.

Godt å se at bloggen din er "frisk" igjen ihvertfall.

Ann sa...

:)) Jeg kjenner til det der problemet, - mine to spiser heldigvis ikke jord lengre! ;)
Man skal virkelig kooose seg i hagen, skynde seg saaakte. Det er i det heletatt veldig viktig i leve sakte i perioder av livet, stanse opp og bare nyte... -ikke minst graviditeter og babyer som er det aller viktigste og aller koseligste i hele verden! :))

Ha en fin kveld! :)

Klem, Ann.

Ann sa...

Å nei å nei! Håper virkelig det kun skyldtes at jeg kommenterte den øverste kommentaren, hvis ikke er jo ikke bloggen helt "frisk" enda! :O...

Klem, Ann.

Anonym sa...

Hei! Jeg gleder meg også veldig til hagesesongen. Det er ikke mye som er så trivelig som å planlegge sommeren hageaktiviteter.
Takk for inspirerende og flotte innlegg her på bloggen din!

Klem Pernille

:) sa...

Jeg kan INGENTING om hage, så jeg HÅPER du legger ut masse om hage! Hva som skal gjøres når osv.

Vanvittig til ryddejobb du har gjort med bloggen, da! :) Jeg trodde JEG var perfeksjonist, men det er jeg overhodet ikke i forhold til deg ... hehe ;)

Moski sa...

Litt av en jobb du har hatt med bloggen din. Godt å bli ferdg tenker jeg.
Blir ikke store hagejobben hos oss siden vi bor i blokk og ikke har noen hage. Bare en veranda. Men planlegger å plante urter i år til en forandring. Og et par lavendelplanter. Har dessverre ikke grønne fingre men skal gjøre mitt beste. God helg!

Lunalei ;-) sa...

Hei! Så fint det var her inne hos deg! Måtte inn å titte - da jeg så at du driver og planlegger uterom! Elsker å stelle i hagen, og til våren skal vi ordne mer plen, litt gangheller, plante mer blomster og....
Det er så koselig å tenke ut hagen på denne tiden av året! Måtte snøen smelte fort!!!
Ønsker deg en herlig lørdagskveld!
Klem fra Lunalu