torsdag 5. november 2009

Prosjekt Aldringsmalt spisestuebord, før - etter bilder

Spisestuebordet vårt er et nesten hundre år gammelt heltre beiset eikebord som hadde mistet bordplaten sin. Vi kjøpte det som var igjen av bordet, satte det i stand og satte ny bordplate på det for noen år siden. Den nye bordplaten er i tykk heltre eik, over 3 m lang og 1,2 m bred. Denne bestilte vi hos en kjøkkenprodusent. Bordplaten er av samme kvalitet som en heltre kjøkken-benkeplate. Vi har valgt å sette bordplaten inn med fire lag olje i stedet for å beise eller lakke den. Dette gjør bordet også like anvendelig som en kjøkkenbenk.

Spisestuebordet brukes både til hverdags og til fest. Her spiser jeg, min kjære og ungene frokost sammen, her spiser vi middag hver ettermiddag, og her spiser vi sammen med vennene våre når vi har selskap. Det er til en hver tid plass til 14 personer rundt bordet. Bordets har god plass til gjester og cuverter slik et normalt spisestuebord har, men på grunn av bordets ekstra bredde (120 cm) er det i tillegg god plass til store serveringsfat, flotte borddekorasjoner, vin og garnityr.

Her ved spisestuebordet sitter jeg og ungene og lager pepperkaker til jul, pynter muffins til Halloween og maler egg til påske. Her pakker vi inn julegavene i desember, spiller brettspill sammen med ungene på søndagskveldene og her sitter vi når vi skriver brev til farmor. Et svært praktisk spisestuebord som brukes flittig av både store og små i hverdagen.



M
øbler i mørkt treverk er vakkert, men visuelt svært tungt, de
stjeler aldeles for mye lys! Spisestuen var stilig før også, men ganske så uinteressant, litt identitetsløs. Den var for... vanlig! Den var også litt dyster, litt gammelmodig! Dette var årsaken til at jeg bestemte meg for å male noen av eikemøblene på spisestuen, også dette spisebordet, - alt unntatt den nye bordplaten.

Så mye som vi bruker dette bordet så må det tåle litt juling. Hvitmalte bordplater tåler ikke hard bruk, og straks de får sår, skrammer eller hakk er de ikke pene lengre. De blir... udelikate! Dette, i tillegg til at vi synes den mørke blanke heltre eikeplaten er helt nydelig i kontrast til alt det lyse aldringsmalte, gjør at vi ikke ønsker å male selve bordplaten på spisestuebordet.

Parketten på gulvet og de brune spisestuemøblene gikk i ett tidligere! Legg merke til bildet nedenfor (det nest nederste), hvordan de mørke slitte eikebena får det gyldne parkettgulvet til å fremstå som... gult! En slags brun-gulaktig grøt! Det blir som med ubehandlede furumøbler mot ubehandlede furuvegger, eller enda verre: Ubehandlede furuvegger i kombinasjon med lutede furumøbler og gjerne også noen lakkede furumøbler, sammen, i et og samme rom: Jeg blir dårlig! Furugrøt!! Det vi hadde var... eikegrøt! Bedre enn furugrøt, men ikke mye! Se så på de to øverste bildene. Det er utrolig nok ikke gulvet som er nytt, men bordbena som har fått et strøk lys maling! Malingen på møblene gjorde underverker for gulvet! Gulvet ser ikke lenger gult ut, men har nå blitt et vakkert delikat litt gyldent halvblankt eikeparkett-gulv! Det har jo selvfølgelig vært det hele tiden, men det brune tunge eikebordet, mot det da tilsynelatende gul-brune eikegulvet, ga et tungt, nesten skittent, visuelt uttrykk. Jeg ser det bedre nå enn noen gang før, nå som alt ble så lyst og lekkert i spisestuen vår. Den ble ren, lett og klar... innbydende og delikat! Jeg mener å ha bevist at eik skal ikke få lov til å være eikefarget for enhver pris :) Alle sier det er galskap å male eikemøbler, vel... galskap for meg er å beholde eikemøblene eikefarget bare fordi det er eik, dersom du innerst inne vet at møblene vil bli mye vakrere, lysere og visuelt mye lettere i rommet, et rom du og dine skal bruke til daglig, bare fordi vi har en tradisjon i landet som tilsier at det ikke er god kutyme å male eikemøbler! Når en tradisjon ikke er i samsvar med sunn fornuft, så trenger vi heller ikke bære tradisjonen videre!

"Ikke tro på en tradisjon fordi den har overlevd generasjon etter generasjon. Men etter selv å ha observert og vurdert, etter at du selv har funnet ut at tradisjonen er forenelig med sunn fornuft og bidrar til det gode og fordelaktige for alle og enhver, først da skal du godta tradisjonen og leve opp til den", sier filosofen Buddha :)

Men NB! NB! Ikke mal autentiske antikviteter! Vær i hvertfall klar over at antikviteter faller betydelig i verdi dersom de males. Men ingen regel uten unntak. Selv synes jeg det er bedre å male et møbel uansett møbelets alder, dersom alternativet er å la det stå bortgjemt i en kjellerbod i hundre år til fordi det er for stygt til at du vil ha det inn i stuen.

Stilendringen på spisestuen vår skulle skje uten å endre fargen på gulv, tak og vegger. Kun ved hjelp av møbler og tilbehør. Første trinn i denne endringsprosessen var
Prosjekt Aldringsmalt skjenk, andre trinn er Prosjekt Aldringsmalt, ombygd og lyssatt framskap, tredje trinn er Prosjekt Aldringsmalt spisestuebord (med bordplate i brunt treverk).

1) Den delen av bordet du ønsker å male bør være beiset, malt eller lakket før du setter i gang med aldringsmalingen/laseringen. Dersom ditt bord er i ubehandlet furu e.l., bør du først beise, male eller lakke det, og så aldringsmale det først etter at dette strøket har tørket skikkelig. Dette fordi man ikke kan aldringsmale/lasere ubehandlet trevirke uten at trefibrene reiser seg og må pusses lett over (i treverkets lengderetning!) med et sandpapir.

2) Puss lett over de beisede, malte eller lakkede overflatene på bordet som nå skal males, med et sandpapir, men pass på så du ikke pusser frem treverket. (Matt maling/beis/lakk gir et bedre feste/heft for aldringsmalingen enn en blank overflate).

3) Tørk støv av bordet med en klut som ikke loer. Støvsug gulvet rundt bordet slik at lokalet er "støvfritt".

4) Skyv et rent ark inn under hvert av møbelets ben.

5) Nå trenger du en smal malerull (svamp), en malekost og en helt ny, helt ren, lofri klut, oljemaling og et særdeles godt arbeidslys. Du er herved advart: Dette er et tålmodighetsarbeid! Denne maleteknikken (Aldringsmaling/lasering med fille) er også langt mer tidskrevende enn maling på vanlig måte med heldekkende maling og malekost.

6) Bruk rull og pensel for å fordele malingen jevnt, og dra malingen jevnt, svakt og forsiktig av igjen med den nye helt rene lofrie kluten. Du henter nå delvis frem fargen som er under igjen. Gjør deg ferdig på én side, før du går videre til neste. Dersom det går for lang tid fra malingen er smurt på/rullet på, til du drar den av igjen med kluten, blir resultatet mislykket. (Da "klabber" malingen på kluten, og du får skjolder og ujevnheter).

7) Ta nå en lofri fille og gå over hjørner og kanter forsiktig med en pekefinger mens malingen fremdeles er fuktig. Du fjerner nå malingen i 1-2 mm bredde langs alle kanter for å gi møbelet en slitt finish. (Mange som velger å aldringsmale møbler velger å i tillegg pusse over møbelet med et sandpapir etter at det er ferdig og malingen har tørket skikkelig, for å få den typiske Shabby Chic-stilen. Jeg vurderte dette, for å gi skjenken fargen "Smørstempel/ostestempel fra 1824". Jeg har imidlertid konkludert med at jeg er mer begeistret for Chic enn Shabby. Jeg liker malte, glatte flater som er enkle å rengjøre, og har derfor valgt fargen "Smørstempel/ostestempel - Light" :)) D.v.s., jeg pusser ikke disse møblene etter at de er ferdig malt/lasert).

8) Gratulerer! Bordet er ferdig og klart til å tas i bruk straks det har tørket!

Nå er det vel snart bare bildene fra Prosjekt Selvkomponert lysekrone du enda ikke har sett fra spisestue-prosjektet mitt, det innlegget kommer snart, men ikke i morgen. I morgen tror jeg jammen jeg skal skrive et innlegg om Buddha! Jeg er ikke Buddhist, men har lest mye filosofi i løpet av årene, spesielt Buddhas lære. Utrolig interessant og lærerikt! Hva er forresten en Buddhist? Ikke det vi tror i den vestlige verden i hverfall. Buddha var ingen gud, men en filosof. Han likte ikke en gang guder! Mer om dette i morgen. Jeg har en stor nydelig Buddha-figur i vinduskarmen i min "nye" spisestue, og denne skal dere få se og lese litt om i morgen :)

Prosjekt Aldringsmalt skjenk kan du lese om her: Prosjekt Aldringsmalt skjenk, før - etter bilder.
Prosjekt Aldringsmalt, ombygd og lyssatt framskap kan du lese om her: Prosjekt Aldringsmalt, ombygd og lyssatt framskap, før - etter bilder.

2 kommentarer:

:) sa...

Wow!

For det første gir jeg meg over av kunnskapen din. For det andre hvor strukturert og ryddig du er. For det tredje hvor vakkert du har det!

Igjen: WOW!

salige lavendel sa...

Det ble et veldig flott resultat. Gøy å male når det blir så flott etterpå!Ønsker deg en fin søndag og takker for titten her inne.