søndag 22. november 2009

Ingen jul uten Amaryllis, og kun en uke igjen til 1. søndag i advent!

I helgen har jeg kjøpt inn tre store flotte hvite Amaryllis. Jeg har brukt å plante tre Amaryllis i en stor hvit kurv (bildet) i en årrekke nå. Bildet er fra dagligstuen vår og er tatt en tidligere jul.

Noen synes kanskje prisen på Amaryllis er litt brutal. De koster ca. 130,- pr. stk. og det å kjøpe inn Amaryllis for kr. 400,- rett før jul synes kanskje noe... unødvendig. Men de er så utrolig flotte, og Amaryllisløk holder seg i mange år om du behandler dem riktig. Jeg har hatt de samme blomsterløkene i 4-5 år nå, men i år var de... døde. Jeg innrømmer det: Jeg har tatt livet av dem! Huff! I januar i fjor hadde jeg puttet dem inn i avispapir i hui og hast, slik jeg har gjort hvert år, men så videre puttet dem inn i en brødpose før de havnet i boden. Det likte de visst ikke noe særlig... det ble for tett, og da jeg skulle ta dem fram igjen for noen uker siden var de helt myke, og mørke i fargen... sukk mitt hjerte! De nydelige Amaryllisene mine!!!

Korrekt behandling av Amaryllisløk er følgende:

1) Gi Amaryllisen gjødsel annenhver uke mens planten blomstrer.
2) Vann med temperert (ikke iskaldt) vann, og unngå å vanne rett på løken, det er røttene på løken som skal ha vann. Jorden skal holdes lett fuktig, men skal ikke være søkkvåt. Den skal heller ikke tørke helt ut.
3) Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.
4) Når blomstringen er ferdig tar du løken ut av potten, gjør den ren og skjærer av blomsterstilken(e) på den ca. 5 cm over løken.
5) La løken tørke.
6) Pakk løken inn i avispapir og la den ligge på et tørt, mørkt og kaldt sted (Ca. 10-12 plussgrader) til neste år.
7) To til tre uker før jul tar du fram løken og setter den i fuktig jord. Løken plantes med 2/3 av løken over jorden, i en potte som er noen cm større enn løken. Jorden skal være veldrenert. Sett gjerne løken i et glass med vann (kun røttene skal stå i vann), natten over før den plantes i jorden. Da suger røttene til seg tilstrekkelig med vann. La så potten stå varmt med mye vann den første tiden. Vann så løken meget forsiktig til blomsterstenglene er blitt høye, da kan du øke vannmengden igjen. NB! Løken råtner dersom den får for mye vann.
8) Amaryllis skal drives i temperaturer på mellom 17-25ºC. (Nattemperaturen kan med fordel være 5-7 grader kjøligere enn dagtemperaturen). Den skal ha mye lys, men helst ikke direkte sollys.

Amaryllis (Latinsk: Hippeastrum) kan bli 45-60 cm høy. (Det latinske navnet "Hippe" betyr store, "astrum" betyr stjerne). Blomsten kalles også Ridderstjerne på norsk. Den har vakre høyreiste blomster i farger som spenner fra hvitt til dyp rødt, noen er spraglete.

Amaryllis er ikke egnet som vanlig stueplante, ettersom den er en tropisk plante (opprinnelig fra Sør-Amerika) som vokser i fuktige perioder og går i hvile i tørkeperioder. Du er nødt til å gi Amaryllisen en tørkeperiode på 4-6 uker etter hver eneste blomstring for at den skal kunne blomstre igjen. Dersom du ønsker det kan du godt plante løken ute om sommeren. Da vokser den seg større og sterkere enn før. Men husk å ta den opp igjen i august for å gi den en ny tørkeperiode, for at den skal kunne blomstre til jul.

Amaryllis er duftsvake. Mange får allergiske reaksjoner av svibler (kløe i øynene, hodepine o.s.v.), men tåler Amaryllis helt fint. Det er jo også noe å tenke på nå i julen når man kanskje venter mange store og små gjester til julemiddag og julekaffe. Amaryllis er nydelige, elegante blomster, enten de er plantet alene, eller i gruppe, nakne i en glasspotte eller sammen med mose, kongler, engler eller nisser, og så er det jo så flott at løkene varer år etter år i motsetning til f. eks. julestjernen som gjerne kastes etter at julefeiringen er over. Amaryllis er en investering som varer noen år, og det tatt i betraktning er kanskje ikke prisen så ille heller?

Ha en riktig fin start på den nye uken! Nå er det kun en uke igjen til 1. søndag i advent dere! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

5 kommentarer:

Elin sa...

Tusen takk, Ann,
for informasjon om hvordan få Amaryllis til å blomstre igjen.
Jeg har i mange år kjøpt tre stykker til jul og har prøvd å få de i blomst igjen uten å lykkes. Nå vet jeg det er på grunn av at de ikke har fått en hvileperiode etter blomstring.
Så årets Amaryllis skal få den riktige behandlingen.
Ha en fin uke !
Hilsen Elin

Husdraumen/Anita sa...

Etter å ha lese innlegget ditt er eg ikkje i tvil. I år må det bli innkjøp av amaryllis:)
Takk for fine instruksjonar for ein nybegynnar i amaryllisverdenen.

My home is my Castle sa...

Så nydelige amaryllis du har :)
Lekkert med konglene i hvit kurv..

Klem,Kari

Laila sa...

Jeg oppdaget bloggen din i dag, og FOR ET FUNN! Nydelig hjem dere har laget. Skjønner godt det har tatt mange år, det er jo så forseggjort. Slike ting tar tid! Jeg kommer igjen her, vær du sikker.
Laila

Troen og Haapet sa...

Nydelig blogg og takk for beskrivelse av behandling av amarylis. Dette skal jeg gjøre;)
Legger meg til som følger
Ønsker deg en fortsatt fin 2. søndag i advent;)