onsdag 4. november 2009

En og en halv meter bredt, hele to meter høyt, og så uendelig vakkert!

Dette er det nye maleriet til spisestuen vår! Jeg har enda ikke helt forstått at dette svære og aldeles nydelige maleriet faktisk er mitt!! En og en halv meter bredt, og hele to meter høyt, henger det nå på veggen i spisestuen vår! Et imponerende format ja, men det er mest av alt et imponerende kunstverk!

Jeg ønsket meg et stort tøft, men elegant, maleri som skulle illustrerer renhet, klarhet, letthet, luft og kanskje vann, -et maleri i mange forskjellige hvitfarger, mange bruntoner, lin, med innslag av lys grå, kanskje også litt koksgrå og var spent på om alt dette i det hele tatt ville være mulig å forene i ett og samme maleri.

Jeg synes kunstneren har gjort helt en fantastisk jobb! Resultatet har blitt et fengende og vakkert maleri som utstråler mystikk, men samtidig... mykhet! Det er fargemessig et lett og luftig maleri til tross for at lerretet er fylt med farger, og maleriet synes også varmt og mildt til tross for en utstrakt bruk at gråtoner. Dersom du lar fingertuppene røre forsiktig ved lerretet, kjenner du tydelige strukturer i bildet. Denne maleteknikken i kombinasjon med de markante penselstrøkene og bevisst bruk av skygger, er med på å gi maleriet dybde og liv... bevegelse! Det er umulig å trå inn i dette rommet nå, spisestuen vår, uten å kjenne kraften fra dette maleriet. Man blir formelig dratt mot det! Maleriet har en fasinerende, nesten hypnotiserende, tiltrekningskraft på mennesker som kommer inn i rommet, som i kombinasjon med maleriets dimensjon tar pusten fra en. Dette maleriet har en dybde, en letthet, en klarhet og en eleganse som overgår alle mine forventninger!

Jeg synes ikke fotoet rettferdiggjør dette kunstverket. Foto rettferdiggjør vel egentlig aldri kunstverk av noe slag, ei heller malerier. Dessverre klarer kameraet sjelden å fange opp malerienes dybde, fargespill, refleksjoner og strukturer på en tilfredsstillende måte. Malerier fremstår ofte som flate og livløse straks de avbildes. Van Goghs malerier i det virkelige liv kan på ingen måte sammenlignes med et Van Gogh maleri avbildet på en poster, en plakat. Det er derfor jeg elsker ekte kunst, elsker ekte malerier, elsker kunstutstillinger. Jeg liker å se det ekte, kunne kjenne på det ekte og lukte på det ekte kunstverket. Det er som med et måltid avbildet i en kokebok, og et måltid på tallerkenen foran deg. Opplevelsene er vidt forskjellige! I utgangspunktet ser det likt ut, men du tar så utrolig mange flere sanser i bruk når du ser det ekte måltidet! Bevisst eller ubevisst, så tar du flere sanser i bruk når du ser et ekte maleri, enn når du ser en flat kopi. Opplevelsen "avbildet" og opplevelsen "ekte" kan ikke sammenlignes! Jeg har tatt mer enn 40 foto av dette maleriet, men synes ingen av dem får frem maleriets dimensjon, mystikk, tiltrekningskraft, dybde, fargespill og refleksjoner på en tilfredsstillende måte. Jeg skulle ønske jeg hadde muligheten til å vise dere dette maleriet i virkeligheten! Det er så uendelig vakkert!

Kunstneren bak dette fantastiske akrylmaleriet i dimensjonen 1,5 x 1,9 meter med tittelen "Eter" er faktisk min egen mor! Jeg kan dessverre ikke fortelle dere hva hun heter ettersom jeg ønsker å være anonym, men er klar over at enkelte av dere kanskje har sett hennes malerier tidligere, og dermed vil kjenne igjen hennes arbeider. Hun har hatt en annen karriere, maleriene har vært en hobby, men en hobby i 50 år! Hun har tegnet og malt så lenge jeg kan huske, og de siste 10 år har hun hovedsaklig arbeidet med store formater og primært med akryl. Hun har huset, loftet og boder fylt med de nydeligste malerier! Hun vil helst ikke selge dem, til tross for at hun er tilbudt femsifrede summer for flere av arbeidene. Hun har blitt tilbudt å stille ut sine malerier ved en rekke anledninger, men har takket nei. Hun ble nylig pensjonist. Noen må snart overbevise min mor om å stille ut maleriene sine, de er fantastiske!! Jeg håper at jeg i det minste skal klare å overbevise henne om å la meg fotografere av noen av maleriene hennes, og på den måten kunne presentere et utvalg av arbeidene hennes her på Glassveranda!

Maleriet passer helt perfekt på veggen i vår "nye" spisestue, både i format og i fargevalg! Her blir det nok hengende til glede for liten og stor i generasjoner fremover! Jeg gleder meg til å vise dere spisestuen i sin helhet. Jeg vil legge ut detaljbilder av spisestuen etter hvert som møbler m.m. er ferdig malt og på plass, også det spennende lysekroneprosjektet vårt, i løpet av denne uken. Videre kommer det sannsynligvis et innlegg her på Glassveranda som tar for seg det endelige resultatet, hele den ferdige spisestuen fra A til Å, i løpet av kommende helg.

Dersom du leser dette innlegget mamma, så hjertelig takk igjen mamma, for det vidunderlige maleriet du har malt til spisestuen vår!

Jeg ønsker deg og dine en virkelig fin uke!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

10 kommentarer:

På landet sa...

Et helt utrolig maleri, likte fargene. behagelige å rolige.

Heldig du som har en så flink mamma.

Ha en fin kveld.

My home is my Castle sa...

Fantastisk flott....
Så heldig du er :)

Klem,Kari

Lykkeliten sa...

Nydelig kunstverk. Heldig er du som har en slik kunstner i familien, og ja, noen bør få henne til å stille disse ut!
Hyggelig at du deler dette med oss i alle fall.
Ønsker deg en fortsatt fin uke;-)

Strikkelaura sa...

Sukk, det var nydelig! Skulle gjerne hat det på veggen her selv :) Heldig du er så har en slik mor!

Smilla sa...

Helt nydelig! Heldig er du som har en sånn flink mamma!

Ingunn sa...

Så utrolig vakkert maleri. Jeg kan ikke skjønne at jeg har gått glipp av dette innlegget hos deg.

Glad jeg fant det i dag. Og så nydelig skriver du om din mor. :)

Kanskje du har arvet sansen for det vakre av henne.

Ingunn

Ann sa...

Mange takk til dere alle sammen for disse fine tilbakemeldingene! :) Mammas malerier burde helt klart vært utstilt, men vi sliter litt med å få henne til å innse det! Kanskje dette hjelper og vil inspirere henne til å vurdere det på nytt! ;)

Ha en fortsatt fin uke alle sammen!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

akei sa...

Det hadde vært artig å få se flere av bildene hennes, ja. Venter i spenning, kanskje en dag dukker de opp i Glassverandaen! :)

Gårdsjenta sa...

Det var et absolutt nyyyydelig bilde!! Hun burde definitivt stille ut syns jeg! Heldig er du.. :)

Two sa...

Å, så heldig du er å ha en slik kunstner i familien, dette bildet er heilt nydelig og etter min smak også! Håper du vil vise fleire av mor din sine bilder snart, eller fortelle om det er andre sider dei finst på. For eg er sikker på at ho har laga mykje meir fint! Eg likar så godt abstrakte bilder med flotte fargespel, så teknikken hennar er utruleg fri og lekker!! Hels mor di og be henne stå på, for no er eg lysten til å sjå meir!!!