torsdag 3. september 2009

Pene sparepærer til bordlamper finnes også!

For noen dager siden skrudde jeg den første halogenpæren inn i lyspæresokkelen på lysekronen i dagligstuen som erstatning for de gamle glødepærene som nå etterhvert forsvinner fra butikkhyllene, og oppdaget at pene halogenpærer til lysekroner finnes.

De runde matte/frostede/gyldne glødepærene forsvinner ut av butikkhyllene nå med en gang. Du kan lese mer om det her: http://www.dinside.no/813119/naa-blir-ogsaa-disse-forbudt.

Jeg bruker, og har alltid brukt de runde, matte, glødepærene i samtlige av bordlampene mine, -og jeg har mange bordlamper! Nysgjerrig kjøpte inn nye sparepærer som er ment å kunne erstatte de matte glødepærene på 25 W og 40 W. Må innrømme at jeg tenkte med gru på hvilket lys som ville komme ut av disse rykteomspunnede sparepærene. Blålig lys, kjølig lys, skarpt ubehagelig lys, helt hvitt lys, skjærende hvitt lys o.s.v.
K
r. 119,- pr. stk.!? Men i alle? Jeg leste på esken og fant at de nye sparepærene har en forventet levetid på 15000 timer, de gode gamle glødepærene hadde en forventet levealder på 1500-2500 timer. Dersom dette er tilfellet er kanskje ikke prisen så ille. Synes vi skifter lyspærer i lampene hele tiden. Kanskje det heretter ikke må gjøres så ofte. Det er jo i så tilfelle kjempefint! Lenge leve sparepæren!


Jeg rigget meg til for å ta før- og etterbilder av lampene med en helt vanlig glødepære i. Den lille lampen fikk glødepæren 25 W matt. Den store lampen fikk glødepæren 40 W matt. Minutter etter at bildet med glødepæren var tatt, tok jeg bilde av lampen med den nye sparepæren i. Det lille lampen fikk sparepæren 5 W "Warm-white" som skal kunne erstatte glødepæren 25 W matt. Den store fikk sparepæren 9 W som skal kunne erstatte glødepæren 40 W matt. Jeg tok først før- og etterbilder av den ene lampen, så før- og etterbilder av den andre. Det vil si at lysforholdene i rommet for øvrig var helt lik under hele seansen.

Resultat: Lyset fra den lille lampen med sparepære var nesten identisk fra glødelampen. Det er på ingen måte blålig! Lyset fra glødepæren er en nyanse varmere, kanskje 3 - 5 % mer rødlig, enn lyset fra sparepæren. Forskjellen er nesten ikke mulig å se med det blotte øye, men det vises på bildene, så vidt. Sparepæren 5 W "Warm-white" (2700 K) er uten tvil godkjent!

Lyset fra den store lampen med sparepære er ganske tydelig gulere enn lyset fra glødelampen. Også her er lyset fra glødelampen varmere, mer rødlig, enn lyset fra sparepæren. Jeg synes alt ser skittent ut når lyset blir for gult. Jeg vil ikke ha det blått heller. Jeg ser på emballasjen at lyspæren har et lys som tilsvarer 2700 K. 6500 K er blått, 4000 K midt i mellom eller helt hvitt. Jeg har derfor stor tro på at en lyspære merket med en K på mellom 3000-3500 vil gi et lys som er rent og varmt, ikke hvitt, men heller ikke for gult. Det vil jeg se etter neste gang jeg skal kjøpe en sparepære. Sparepæren 9 W "Warm-white" (2700 K) er godkjent under tvil.

Det jeg ikke begriper er hvorfor 9 W "Warm-white" (2700 K) synes å være såpass mye gulere enn 5 W "Warm-white" (2700 K)! Det første jeg tenkte på var lampeskjermen, og prøvde derfor lillelampens skjerm på den store lampen. Men lyset fra 9 W var fremdeles mye gulere enn lyset fra 5 W. Begge to er jo 2700 K! Jeg begynner å forstå at dette med sparepærer kan bli et langt lerret å bleke! Trolig er det store individuelle forskjeller fra en leverandør til en annen også. Men 5 W pæren fra denne leverandøren var fin, så kanskje min løsning blir å kjøpe 5 W pærer også til de av mine bordlamper som tidligere hadde 40 W glødepærer. Resultatet var uansett på ingen måte nedslående, -det finnes pene sparepærer til bordlamper også! Dermed er det ingen grunn til verken å hamstre glødepærer eller å fortvile. Vi går alle sammen en behagelig lys fremtid i møte!

2 kommentarer:

prinsesselinn sa...

hei på deg,
bare innom for å ønske deg en finfin helg;)

Ingunn sa...

Takk for tipset om hva som skaper fint lys og er miljøvennlig.

Jeg tipser min kjære med en gang. Han handler i hverdagen.

Ingunn :)