I forbindelse med at flere av dere nå har kjøpt en IR-badstu, har jeg blitt bedt om å prøve å lage en oppskrift på hvordan man kan gjøre om en vanlig trehvit, kasselignende badstu med utvendige fæle beslag til en litt mer elegant hvit en. Samtlige badstu-leverandører i markedet synes dessverre helt å ha glemt at disse badstuene skal passe inn i hvitmalte nostalgiske, klassiske, hjem, og også i moderne funkishjem, -umalte furupanel-hjem er det ikke så mange igjen av her i landet lenger! Badstu-produsentene har rett og slett glemt å tenke markedstilpassing. Også her er stikkordet produktutvikling. Den første badstu-leverandøren som tar utfordringen, og lykkes med å produsere en hvit og estetisk vakker badstu til en overkommelig pris, vil dominere badstu-markedet i løpet av svært kort tid! Differensiering, differensiering og differensiering! - Det er jo så utrolig viktig når en produsent skal kjempe seg frem i et marked i konkurranse med en rekke leverandører som alle selger produkter med de samme egenskapene. Vet de ikke dette? Hvorfor finnes det da ikke hvite stilige IR-badstuer på markedet?! Jeg, og mange med meg, hadde gladelig betalt noen tusen ekstra for en hvit vakker badstu, enn for en trehvit simpel en med store sorte beslag! Produktet IR-badstu er genialt, men estetisk er det ikke mye å skryte av i markedet. Bransjen har utrolig mye ugjort!
Som nevnt i innlegget "Hva er egentlig en IR-badstu?" var interiøret i vår badstu er av trematerialet cedertre etter vårt ønske, men eksteriøret... den kunne bare leveres i trefarget utførelse utvendig, og hadde i tillegg noen helt grusomme beslag på sidene. Det passet jo selvfølgelig dårlig i entréen vår! Jeg tegnet den om og min mann tok utfordringen og bygde en lekker sokkel, samt en toppavslutning, med bredt profilert listverk til badstuen. Han lagde også nye klassiske sidepaneler til den, og jeg malte den lys antikkhvit slik at den skulle harmonere med resten av interiøret i entréen. Dette gjorde vi:
Sokkel:
For meg var det svært viktig å få litt høyde på badstuen, det ville bli estetisk mye penere, og vi startet derfor med å lage en sokkel til badstuen. Vi lagde et mini-bjelkelag: Sett 6 like bjelker (materialdimensjon 48 x 198) ved siden av hverandre, parallelt. La det være omtrent lik avstand mellom bjelkene. Sett en bjelke i hver av de to endesidene. D.v.s. én bjelke skal dekke endene av alle de seks bjelkene. Disse to endebjelkene legges med andre ord på tvers av de seks bjelkene slik av bjelkeendene dekkes. Når du er ferdig skal du ha en 19,8 cm høy ramme med 4 bjelker inni foran deg på gulvet. Størrelsen på rammen, og dermed lengden på bjelkene, må du beregne ut fra størrelsen på badstuen din. Det enkleste er sannsynligvis å vente til du har fått IR-badstuen levert, da kan du ta presise mål av bunnen på badstuen. Er badstuen større enn en 3-4-mannsbadstu, bør du ha flere bjelker enn 6 for at den skal stå skikkelig stabilt. Lag rammen et par cm smalere enn badstubunnen på alle kanter, det blir ofte det peneste.
Når rammen er ferdig legger du den på gulvet akkurat der hvor badstuen skal stå. Bruk et vater for å sjekke at den er 100% vaterrett. Dersom det er små ujevnheter så justerer du dette ved å legge millimeter-tynne klosser under på de stedene der den er for lav. Juster til den er i vater. Ikke tenk på at klossene vises, løsningen på dette er beskrevet lengre ned i teksten. Det viktigste nå er at rammen har korrekt størrelse, er i vater og står stødig på gulvet.
Når rammen er klar, kler du den med brede bord (materialdimensjon 19 x 148) som er høvlet på 4 sider. Dette er en finere materialtype. Beregn riktig lengde, skjær og montér ett slikt bord på hver av de tre synlige sidene. Bordene skjæres i 45 graders vinkel slik man pleier i gjøre med listverk, slik av hjørnene blir pene. Overkant bord skal være lik overkant ramme. At bordet ikke rekker helt ned i gulvet er mindre viktig ettersom at nederste del skal dekkes av høye profilerte lister. Når bordene er montert på rammen, skjærer du lister. Bruk gulvlister. Vi valgte å bruke en kraftig profilert listverkprofil, for at badstuen skulle stå i stil med husets øvrige interiør. Listene skal følge gulvet og monteres på de tre synlige sidene.
Nå er sokkelen ferdig. Du kan evt. bruke overmalbar akrylmasse (silikon) i hjørnene dersom små ujevnheter, for å gjøre finisshen perfekt. Nå kan du montere badstuen på sokkelen. Vær for all del nøye med plasseringen oppå den nye sokkelen! Det må være like mange cm/mm overheng til begge sider (forholdet mellom badstubunnen og den nye sokkelen), for badstuen er skrekkelig tung og er "umulig" å flytte på/justene oppå sokkelen, når den er ferdigmontert. Følg bruksanvisningen som følger med badstuen og montér på vanlig måte.
Topp:
Når badstuen er ferdig montert kan du lage toppen. Ta presise mål av badstuens topp/tak og lag en ramme av materialdimensjon 36 x 48. Yttermål toppramme, skal være lik yttermål badstu.
Dette er nå en løs og uregjerlig sak som ligger på toppen av badstuen. Skjær nå listene. Også her har vi valgt et kraftig profilerte listverk, denne gangen taklister. Montér taklistene på de tre synlige sidene, og på en slik måte at de går 1 cm nedpå opprinnelig badstu. D.v.s. at underkant listverk skal være en cm under toppen på opprinnelig badstu. Fest listen i rammen du har lagd, ikke i badstuen. Du kan feste den til toppen i ettertid dersom du ønsker det. Vi har valgt å la den ligge løst på toppen, den faller jo ikke av og beveger seg heller ikke slik den nå er konstruert, og det kan være praktisk å kunne ta den ned i tilfelle du må opp for å sjekke noe av elektronikken som er plassert på toppen av en slik badstu.
Frontveggene på badstuen er ikke gjort noe annet med enn at de er malt.
Sidepaneler:
Sideveggene på vår IR-badstu hadde som sagt noen kraftige og grusomme beslag som jeg ville ha "bort". Løsningen ble å kle de inn. Vi lagde en ramme av material som er høvlet på 4 sider, også her. En ramme til hver sidevegg. Vi brukte materialdimensjon 19 x 98. Dimensjonen som må brukes her vil nok variere fra badstu til badstu, ettersom beslagene gjerne er festet på forskjellige steder avhengig av hvilken badstuprodusent du har valgt. Vi lagde en ramme som hadde yttermål lik sideveggens yttermål, og skar hull i rammen der beslagene stakk ut av opprinnelig badstuvegg. Så lagde vi to små plater til hver vegg, str. ca. 8 cm x 5 cm, med valgfri form. (Vi valgte å lage et svakt orientalsk preg på disse platene). Disse små dekkplatene (Se detalj A på bildene) er bare ca. 3 mm tykke, men trengs for å dekke de to nederste beslagene ettersom disse beslagene stakk hele 1,8 cm ut fra opprinnelig badstuvegg og dekkes derfor ikke av rammen. Øvrige beslag på sideveggene dekkes i sin helhet av rammen. Under selve rammen på sideveggene har vi montert en ekstra pyntelist, for å få en mykere overgang.
Sidevegg-rammen ble festet til badstuveggen med små tynne spiker. Det er viktig at spikerne bare så vidt går inn i treverket. Vær forsiktig, bruk ikke for lange spikere, da risikerer du å skade ledninger og annen elektronikk som skjuler seg inni veggelementene. Vi sparklet over spikerhullene før maling.
Vår badstu hadde heldigvis slette sidevegger som utgangspunkt, ikke panel. Dersom din badstu har panel og du ønsker veggene slette, kan du legge en tynn trefiberplate e.l. på sideveggene. Best resultat får du sannsynligvis om du har muligheten til å frese et spor i rammen. Sporet skal da være like dypt som platen er tykk. (På samme måte som sporet i bilderammer av tre hvor det er frest ut en spor for glass og bakplate i rammen). Platen festen da til veggen slik at den ikke buler, og rammen festen deretter til sideveggen som beskrevet ovenfor.
Nå er badstuen ferdig! Du kan male den i en lys antikkhvit farge slik jeg gjorde, eller i en annen ønsket farge! Håper nå bare at "IR-badstu-innbyggings-oppskriften" min var grei å forstå, og lykke til!
Litt pes er det mens byggingen står på, men denne badstuen skal du sannsynligvis ha glede av i 20 år minst, og da er det verdt den ekstra jobben det er å kle inn badstuen og male den slik at du slipper å erge deg over det trefargede, og etterhvert også gulnede, eksteriøret. Mens du gjør jobben kan du jo tenke på alle de vidunderlige badstu-timene du har i vente, timene når du skal få lov til å senke skuldrene og lene deg godt tilbake i IR-badstuen, stresse helt ned, virkelig, virkelig slappe av, omgitt av farget lys etter eget ønske, mens du lytter til din favoritt cd eller radioen og kroppen din gradvis varmes opp av den deilige infrarøde varmen. Gled deg!
Til dere andre: Dersom du er en av dem som ikke er riktig helt sikker på hva i all verden en IR-badstu egentlig er for noe, eller du ønsker å lese om hvilke gunstige helseeffekter infrarød varme har på kroppen, så finner du det her: "Hva er egentlig en IR-badstu?" . Min badstu står i entréen. Entréen med integrert IR-badstu kan du lese mere om her: "Entrée med integrert IR-badstu - 21 m²". Du kan også lese om husbyggingsprosjektet vårt og hvordan det hele begynte, under etiketten "12 års iherdig arbeidsinnsats".
4 kommentarer:
Så utrolig snilt av deg å legge ut en grundig beskrivelse av IR badstuen. Jeg gleder meg sinnsykt til den kommer. Kjekt at du liker bloggen min :-)
Legger deg til min også jeg :-)
Klem fra Linda
Hei!
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding inne hos meg!
Veldig koselig at du vil legge bloggen til på listen din!
Synes også at det er viktig med litt farge hos ungene! Hadde først tenkt å male en av veggene i en frisk farge, men var redd det kunne bli litt voldsomt. Leker har jo også mye farge... Så får vi se når vi har flyttet inn. Kan jo alltids male litt senere også:)
Bloggen din ligger forresten på listen min:)
Hei,
tusen takk for kjempehyggelig kommentar på gyngehest-innlegget mitt. Hadde aldri kommet på å sende den til nib, men nå tror jeg faktisk jeg skal gjøre det, så takk for oppmuntringen :)
Ha en fin kveld!
Bare hyggelig om jeg kan være til hjelp Linda! :)
Jeg er glad vi valgte å ha taket, gulvet og veggene i vårt lekerom i lyse, lette og nøytrale farger. Vi valgte heller å ha møblene, bildene o.l. dekor i sterke spenstige fargekombinasjoner. Også lekene er jo, som du sier, fargesterke. Det er morsomt med lekerom, og uansett fargevalg så kommer nok gutten din til å bli helt henrykt! Lykke til med lekerommet!
Klart den må på NIB den gyngehesten! Den ble jo råtøff!
Ønsker dere alle tre en kjempekoselig helg!
Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.
Legg inn en kommentar