søndag 13. september 2009

Glassveranda Ostekake
E
n kake med sitronostekrem, sprø søt kjeksbunn og et lokk av sitrongele.

Kaken kan alternativt lages med nøttebunn. Den er også god med boysenbærostekrem og rødt gelelokk. Den kan eventuelt lages med grønn kiwiostekrem og grønt gelelokk, og pyntes med geletopper eller seigmenn i alle farger til barneselskapet. Unger elsker faktisk ostekake! Kaken kan gjerne pyntes med med røde bær (Bjørnebør, jordbær eller bringebær, gjerne alle tre i kombinasjon) dersom kaken lages med rød gele, eller den kan lages med lekre frukter i sitrongele til voksenbursdag slik jeg pleier å gjøre det. Jeg har også en annen fantastisk variant som jeg gjerne vil anbefale: Ostekake med appelsinostekrem og lokk av appelsingele pyntet med multer! Her har du oppskriften på Glassveranda ostekake:B
UNN

Ingredienser:

- 14 stk. digestivekjeks eller Bixit havrekjeks

- 1/2 dl sukker

- 2 store ts kanel

- 60 g smeltet smør

Smuldre først kjeksen oppi en bakebolle. Smelt smøret i en kasserolle. Ha deretter sukker, kanel og smeltet smør oppi bakebollen med kjekssmulene. Bland godt! Bruk en spiseskje eller lignende til dette. (NB! Massen forblir tørr og porøs, ikke som en deig!).

Let frem en kakeform med en diameter på 25-26 cm (Ø 25). Smør bunnen av kakeformen svært godt dersom du ikke er den heldige eier av en Porsgrund Porselens Bake It Easy kakeform som den på bildene mine. Jeg har hatt den i årevis, og den er helt genial ettersom kaken aldri trenger å forlate formen. Kun ringen fjernes før servering, og problemet med at kakene sitter fast i bunnen når de skal ut av kakeformene er dermed løst.

Kakeformen er som sagt helt genial, men jeg har har jobbet med produktutvikling i en årrekke og klarer derfor aldri å slutte å tenke produktutvikling, og jeg kan bare ikke begripe hvorfor Porsgrund Porselen, nå så mange år etter at Bake It Easy ble lansert i markedet, enda ikke har kommet med flere varianter av dette fatet! Fat i andre farger, fat med mønster, forskjellige typer fat, forskjellige former? Hjerter? Fat med blomstermotiv på kanten? Engler på kanten? De må ha sovnet på post! Jeg ønsker meg minst to til slike Porsgrund Porselens Bake It Easy kakeformer, men det blir ikke kjøpt flere før at de kommer i flere varianter! Det blir for kjedelig med tre kliss like hvite intetsigende kakefat på et kakebord! Vel, bare en digresjon, et hjertesukk, nå tilbake til det som skal bli en aldeles vidunderlig ostekake!

Ha kjeksmassen i formen og klem deretter kjeksmassen svakt mot bunnen. Bruk en spiseskje. (For all del ikke klem den for hardt, for da går ikke kakespaden gjennom bunnen når du skal skjære kakestykker!) Stek kakeformen midt i ovnen i ca. 5 minutter på 200°C. Sett så kakeformen med bunnen i til avkjøling. Mens den kjøler, lager du kakefyllet.

Alternativ bunn - nøttebunn - dersom du foretrekker det:

Ingredienser:

- 5 eggehviter

- 250 g knuste mandler

- 250 g melis

Let frem en bakebolle. Ha kun eggehvitene i bollen sammen med melisen. Bruk en håndmikser og pisk eggehvitene stive.

Knus mandlene i en foodprosessor, mal de i en kvern e.l. Rør deretter forsiktig de malte mandlene inn i eggehviten. Bruk en spiseskje e.l.

Smør kakeformen godt, ha mandelmassen over i formen og sett kakeformen midt i ovnen i ca. 20 minutter på 180°C. Sett så kakeformen med bunnen i til avkjøling. Mens den kjøler, lager du kakefyllet.

KAKEFYLL

Ingredienser:

- 2 pk. Phiadelphiaost

- 200 g sukker

- 2 pk. fløte

- 2 pk. sitrongele

- 5 dl vann

Lag først geleen i en kasserolle, stålbolle, glassbolle e.l. Du skal bruke kun halv vannmengde. Det vel si at du koker opp alt i alt 5 dl vann. Ta vannet av kokeplaten og dryss pulveret fra begge gelepakkene i vannet. Rør godt om med en visp til alt pulveret er oppløst og gelevesken er klar/gjennomsiktig. Sett geleen til avkjøling.

Let frem en stor bakebolle. Bland osten med 100 g sukker. Bruk håndmikseren i 5-10 sekunder. Når geleen er blitt litt avkjølt, lunken, men den må ikke bære begynt å stivne, da heller du geleen over i bakebollen med osteblandingen. Bruk håndmikseren og bland godt til en jevnt ostesaus.

Du trenger nå en bakebolle til. Pisk fløten sammen med 100 g sukker. Den skal ikke piskes helt stiv. Ha deretter fløten over i den andre bakebollen, bruk en visp og bland den fløten godt inn i osteblandingen. Når oste/fløteblandingen er jevn, heller du den over i kakeformen. Du har nå to lag i kakeformen. Sett kakeformen i kjøleskapet og la kaken stivne. Det vil ta 4-5 timer.


TOPP OG PYNT

Ingredienser:

Når kaken er stivnet, lager du geleen som skal være lokk på kaken. Du trenger:

- 2 pk. sitrongele ( 1 pk. er nok dersom du skal dekke toppen med frukt/bær)

- 7 dl vann (3,5 dl vann er nok dersom du kun skal bruke 1 pk. gele)

- Eventuelt bær eller frukt.

Denne gangen koker du opp alt i alt 7 dl vann. Ta vannet av kokeplaten og dryss pulveret fra begge gelepakkene i vannet. Denne gangen rører du svært forsiktig om med en spiseskje eller lignende til alt pulveret er oppløst og gelevesken er klar/gjennomsiktig. Du kan ikke bruke en visp fordi det er viktig å unngå skum på kakelokket. (Skum ser udelikat ut på kaken). Sett geleen til avkjøling.

Når geleen er avkjølt, men ikke stivnet, heller du den forsiktig i kakeformen, ikke rett i formen, men via en skje eller lignende slik at gelestrålen ikke lager skader i kakefyllet. Du har nå tre lag i kakeformen.

Hvorfor bruker jeg ikke 5 dl vann på én gelepakke som anbefalt på geleemballasjen lurer du kanskje på? En gelepakke i 5 dl vann synes jeg gir en for lite fast konsistens på gelelogget. Lokket har ved bruk av dette blandingsforholdet lett for å revne, både når du skal ha kaken ut av formen og, ikke minst, når du skal skjære kakestykker (geléen på nabostykkene revner når du forsyner deg. Det ser ikke så pent ut). Jeg bruker derfor to gelepakker i 7 dl vann. Jeg blander like gjerne to hele pakker når jeg likevel må åpne begge, men alt går ikke med. Fyll til formen er nesten full, på kaken avbildet gikk det med ca. 5 dl av blandingen. (Det som blir til overs bruker jeg å helle i to små glasskåler, slik at ungene kan kose seg med denne geléen senere).

Dersom du dekker kaketoppen med frukt eller bær, sammen med geléen (se teksten nedenfor), så trenger du kun å blande 1 pk. gele i 3,5 dl vann til gelelokket, ettersom frukten/bærene da opptar mye av volumet i kakeformen.

Kaken er vakker også uten pynt, men når jeg pynter ostekaken pynter jeg den gjerne med lekre frukter ettersom jeg vanligvis bruker sitrongele:

Ingredienser:

- 1 pære

- 1 eple

- 10 blå druer

- 5 Physalis

Skrell og skjær både eplet og pæren i ca. 5-10 mm tynne, lange, strimler som legges på kaken. Vask deretter blå druer og physalis og skjær dem i to, og legger dem på kaken med kuttsiden ned. Det er svært viktig at kakefyllet er skikkelig stivnet før dette gjøres! Etterpå heller du geleen forsiktig over. Gjerne via en gaffel e.l. Når frukten begynner å flyte opp, er det nok gele. Bruk en gaffel e.l. og dytt alle fruktbitene under sitrongeleen. De flyter opp igjen sekundet etter, men nå er de konserverte, et tynt lag med sitrongele bil sørge for at frukt/bær ikke brunes slik epler o.l. raskt gjør i kontakt med luft. "Visnede" eplestrimler på kaken er lite delikat. Jeg vil også foreslå at du lager sitronutgaven av ostekaken dersom du ønsker å bruke frukt, frukten er ikke like pen i rød gele. NB! Du kan ikke benytte ananas eller kiwi i geleen, da stivner den aldri!

Sett kaken i kjøleskapet slik at geleen kan stivne. Det kan ta et par timer. Når kaken har stivnet tar du den smaleste og tynneste kniven du har og skjærer forsiktig langs hele kanten på innsiden av kakeformen (se bildet). Nå kan du løsne kakeformringen. En nydelig ostekake med sitronostekrem, sprø søt kjeksbunn og et lokk av sitrongele pyntet med de lekreste frukter er nå klar til servering!

Bon Appétit!

Ann, Interiørbloggen Glassveranda.

Les historien bak Glassveranda Menyer og Matoppskrifter: "Historien bak Glassveranda Menyer og Matoppskrifter"

8 kommentarer:

ralfefarfars paradis sa...

God kake dette her ;) Jeg bruker å lage en ganske lik- men da ahr jeg ikke gele på toppen, bare i kaken;) Også bruker jeg å ta kjeksene i en plastpose og kjevle over dem;) Og jeg er helt enig i det du skriver om bake-it-easy- jeg har ikke kjøpt et slikt fat enda- men jeg det hadde vært fint hvis det var litt mere utvalg- jeg kan ikke skjønne at det skal være så vanskelig å få til;) Ha en fin søndag (veldig fint og grundig innlegg dette her;))

Kjolesnekkern sa...

Å, den så knallgod ut!! Elsker ostekake!!! Jeg bruker easyen, men måtte gå ned på mengde,d a den er nokså liten i diameter ifht den jeg brukte før. Syns 7 dl gele på toppen hørtes mye ut, jeg bruker en boks med 2,5 dl vann. Er det 7 dl du har brukt på den du viser altsp?

Ha en finfin søndag! Klem, M

Ingunn sa...

Takk for oppskrift på min favorittkake. Denne ser veldig god ut. Og man trenger ikke ovn. Det fatet har vi også! Genialt. Kanskje har det solgt for dårlig til at det kommer flere produkter? Hva tror du?

Jobber du forresten med produktutvikling nå også?

Ha en fin uke.

Klem fra Ingunn :)

Ann sa...

Lurt å ha kjeksen i en pose for knusing! Om man ikke bruker kjevle, så kan kjeksene knøvles til smuler mens de er i posen.

Jeg blander like gjerne to hele pakker gele til kaketoppen når jeg likevel må åpne begge, men alt går ikke med. Jeg fyller opp til formen er nesten full, på kaken avbildet gikk det med ca. 5 dl av blandingen. Det som blir til overs heller jeg i to små glasskåler, slik at ungene kan kose seg med denne geléen etter middag:)

Dersom du dekker kaketoppen med frukt eller bær, sammen med geléen, så trenger du kun å blande 1 pk. gele i 3,5 dl vann til gelelokket, ettersom frukten/bærene da opptar mye av volumet i kakeformen.

Kanskje litt upresist beskrevet i oppskriften, flott at du gjorde meg oppmerksom på dette!! Jeg har lagt et avsnitt om dette i oppskriften nå i dag!

Jeg nekter å tro at de ikke har solgt nok slike fat til at det skulle være økonomisk interessant for dem å produsere flere varianter. "Alle" har jo et slikt fat! Dersom fatet hadde solgt dårlig hadde de nok for lengst tatt det ut av sitt varesortiment. Jeg synes de skulle våge å satse litt!! Det er jo omtrent verdens kjedeligste design på de fatene pr. i dag, og likevel selger de store volum! Tenk på markedspotensialet produktet hadde hatt dersom designet hadde vært virkelig vakkert, ikke bare praktisk! De kunne nådd helt nye markedssegmenter, i tillegg til de de har i dag. Jeg hadde mest sannsynlig kjøpt ytterligere to fat, og andre som aldri ville ha kjøpt det hvite, kjedelige, hadde endelig "oppdaget" Bake It Easy-fatet og kjøpt ett eller flere de også! Kanskje tar det 3 år før de når Break-even, men det må en produsent av denne størrelsen kunne tåle dersom de ser investeringen i et 10-årsperspektiv! Jeg blir så frustrert! Noen har fortalt dem at designet er genialt, og dermed ble den ballen lagt død. Designet er genialt, funksjonsmessig genialt, men layoutmessig fremdeles gørr kjedelig! Jeg skjønner ikke at konsernets markeds- og produktutviklere ikke bobler over av entusiasme og idéer når de ser det fatet!

Jeg jobber ikke med produktutvikling pr. i dag, Ingunn, men har gjort det i en årrekke. Kan anbefales, det er utrolig spennende! :))

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Tina - Oppussing og Drømmer sa...

Hei Ann. Så riktig så god ut den kaken! Har lagret oppskriften, og når kjøkkenet mitt er ferdig(forhåpentligvis til helgen) skal jeg forsøke meg;) Jeg har faktisk ikke det fatet..men det er et "løp og kjøp" produkt ja;)
Klem Tina

Thea sa...

Vet du om Bake-it-easy finnes i flere ulike størrelser? Bare funnet det i 22 cm (diameter). Ser det står i kakeoppskriften din at man skal bruke en springform på 25-26 cm, også bruker du bake it easy formen....

Ann sa...

Hei Thea! Nå har jeg for sikkerhets skyld vært i kjøkkenskapet mitt og målt min Bake It Easy kakeform og den er, målt helt pinlig nøyaktig innvendig, 24,5 cm i diameter :)) Men Bake It Easy finnes nå i en nyere modell i butikkene (den har nå sort ring). Kanskje den nå også kun finnes i 22 cm? Det kjenner jeg dessverre ikke til. Spør på TilBords eller hos andre som forhandler denne formen. De kan antakelig sjekke sine produktkataloger og finne ut om den formen jeg har nå rett og slett er erstattet med den sorte på 22 cm. Da får du i såfall enda mere gele til overs etter ostekake-baking i din form, enn det jeg får i min ;) Kanskje må du også ned på fløtemengden og kjeksmengden. Jeg ønsker deg masse lykke til med kakebakingen i hvertfall, uansett valg av kakeform! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Beate Interiør- og mam mabloggen Sofista B. sa...

Heihei!

Kaken ser nydelig ut! Hvis du vil pynte med ananas, kan du bruke hermetisk frukt. I frisk ananas er det jo noen enzymer som holder gelen flytende, men disse er brutt ned i hermetisk ananas. Vet ikke om man også kan koke sin egen friske frukt, og om den da også vil fungere sammen med gele. Man kan jo forsøke, om man er interessert i ananas på ostekaken og sverger til friske råvarer!

Takk for en fin oppskrift!