mandag 10. august 2009

Jakten på en vakker vedkorg

Høsten nærmer seg med stormskritt, enten vi liker å tenke på det eller ikke. Snart skifter trærne farge. Skjønne sommergrønne løvtrær som rasler svakt i den varme sommervinden får snart en helt ny fargeprakt etterhvert som det friske grønne går over i gult, rødt, oransje og gyldne bruntoner. Et vakkert skue, men også et klart varsel om at trærne snart vil stå nakne, sovende, lengtende...

Varme sommerdager, stekende sommersol, duften av ettersolingskrem og nyvasket hår som tørker i sommervinden en vakker sommerkveld, sommerkjoler, sandaler, barføtter i solvarmet sand, klissete små barnefingre med jordbær og iskrem på, travle humler som surrer fra blomst til blomst, sene middager på terrassen, picnic-turer på varme svaberg, duften av salt sjø som slår mildt og pulserende inn mot stranden, fuglene som kvitrer muntert i morgensolen mens nystekte vafler, kaffen og ferske aviser nytes ute i det fri, duften fra alle de vakre blomstene, smaken av ferske jordbær... Jeg elsker sommeren, jeg elsker det å kunne leve sakte - sommersakte... Men snart er det over, -snart er det høst!

Høst, og feriedagene for i år er brukt opp, det er skolestart for ungene og hverdagen er brått her igjen, -på godt og ondt. Skolesekkene skal gjøres klare, husket vi å ta de gamle kladdebøkene ut av sekken da skoleferien begynte? Nye klær må merkes, skifteklær må pakkes. Passer støvlene fremdeles, eller må vi kjøpe nye? Vi forbereder oss sakte men sikkert til kjølige, regntunge, mørke, høstlige gråværsdager, våte regnklær, sand og gjørme, leksemas, kjøring til og fra fotballtrening, judotrening, svømmetrening etc. Klesmessig, men også mentalt.

Men høsten er heldigvis også mye kos! Ungene gleder seg til å treffe skolekameratene sine igjen, høsten er tiden for brettspill-kvelder sammen med ungene, hagen og skogen bugner av frukt og bær. Nå skal det kokes saft og syltes. Vakre løvblader, kongler, greiner o.l. samles inn og tørkes for å brukes til borddekorasjoner utover høsten. Høsten er tiden for hyggelige vennemiddager innendørs, med levende lys, vakre borddekkinger, vinsmaking og sesongmat: Reindyrstek med høstens grønnsaker og granskuddsgele, servert med varm eplepai og hjemmelaget vaniljeis til dessert. Rosmarinstekt lammespidd med hvitløk, ruccolasalat og innbakt brie med appelsinsaus til dessert. Basilikumsbakt sjøørret med høstens mandelpoteter, servert med fetaost-salat, etterfulgt av en god gammeldags multekrem-dessert. Rypebryst med jegermikskrydder og høstens sopp, og trollkrem, eller kanskje blåmuggost og camembert servert med hjemmelaget blåbærmarmelade til dessert! Høstsesongen er så absolutt spiselig!

Jeg tror egentlig jeg gleder meg litt til høsten. Høsten med peiskos, en god bok, interiørmagasiner, blogging, et stort krus med varm deilig sitronte med en skvett skummet melk i, stillheten, roen... Jeg vet at kroppen min gleder seg til høsten! Jeg har jo ikke tid til å sove om sommeren! Da skal lyse sommerkvelder nytes, huset skal males, blomster skal vannes, bed skal lukes, ungene sover aldri, gjester løpet inn og ut av hjemmet vårt, måkene hyler når jeg en sjelden gang er sovnet, o.s.v., o.s.v. Når jeg tenker meg godt om så er det egentlig litt deilig med høst. Hver årstid har sin sjarm. En klisjé, ja, men jammen er det noe i det! Kroppen min gleder seg til søvn, høstsesongens mat og sist, men ikke minst, til å trene!

Ja jeg sa trene, for om sommeren er det ikke rutine på spesielt mye hjemme hos oss, da tar vi hver dag som den kommer. Det har blitt mye tull med treningsrutinene mine de siste par-tre ukene. Jeg trener en god time hver dag, også lørdag og søndag, hele året. Ikke full pinne etter landeveien iført joggesko, sekundklokke og det siste innen treningstøy, men spinning, yoga og pilates, og helst i mitt eget tempo. Det er bare så utrolig deilig, kjenner meg full av futt og fart etterpå, og sover bedre om natten. Jeg jakter ikke på en sylslank kropp, hadde sikkert vært supert å ha det, og det ville sannsynligvis gjort kjolevalget i julebordsesongen mye enklere, men jeg elsker den energien og tilfredshetsfølelsen som følger med treningen! Høsten for meg er rutiner; Daglige rutiner, måltidsrutiner, treningsrutiner, søvnrutiner e.t.c., og det kjennes faktisk godt å snart skulle få rutinene på plass igjen.

Apropo høst, jaktsesong og rutiner... hver eneste høst siden huset begynte å ta form har jeg gått på jakt i butikkene på leting etter en vakker vedkorg! Det selges veddunker i banket kobber, veddunker i messing, i smijern, i plast, glass, skinn, sink, o.s.v., men jeg har aldri funnet en som jeg syntes passet inn i dagligstuen vår. Kobberdunkene er fullstendig håpløse i stuen vår, skinnkorgene for moderne, glass er upraktisk. Jeg har sett et par vakre veddunker i messing i løpet av disse årene, prøvde til og med en av dem i stuen, men syntes den tok all oppmerksomheten fra den kjære engelske peisen min. Sinkkorger passer ikke inn i stuen, ettersom peisen har en del detaljer i messing. Smijernskorgene er for harde fargemessig, jeg har bevisst prøvd å unngå fargen sort i denne stuen. Jeg har heller ikke funnet en vedkorg jeg liker formen på, hadde jeg det kunne jeg alltids forsøke å male den antikkhvit. Plast blir helt feil i stuen vår. Flettet kurv... for søtt. Hvit flettet kurv, -enda søtere. En som ikke er så veldig interiørinteressert vil nok riste oppgitt på hodet over meg og mine resonnementer, mens andre vet at hver enkelt detalj er viktig for å lykkes med å skape et harmonisk og helhetlig interiør i et rom. Det er jo nettopp denne evige jakten på det perfekte rom som gjør interiør og innredning så utrolig spennende og utfordrende!

Vedkorgen har vært en kjempeutfordring i snart ti år, men torsdag fant jeg den endelig, den "riktige" vedkorgen, på nest øverste hylle i en av byens interiørbutikker. Av og til aner man virkelig ikke nøyaktig hva det er man leter etter, før etter at man har funnet det! Visst er den flott? Tykke vertikale greiner flettet sammen, solid, stabil, oval, svakt konformet, høyreist og lasert i en lekker lys grå farge! Jakten på en vakker vedkorg er endelig over!

M
in nye vedkorg står nå plassert ved siden av den hvite marmorkledte engelske peisen i dagligstuen vår. Nå må bare høsten komme, jeg er klar! Høstfarger, høstmørke, nattefrost, høstregn og høststormer, hva betyr vel det så lenge vi er lykkelige og har et varmt og lunt hjem, gode venner og fryseren full av høstens lekreste råvarer! Vedboden i garasjen er fylt opp, vinskapet fylt med nye spennende smaksopplevelser, stearinlysskuffene i vårt antikkhvite anretningsskap er fylt med nyheter fra lysstøperiet som vi besøkte tidligere i sommer, serviettskuffen inneholder de lekreste servietter. Mange spennende kokebøker har jeg også, og til høsten slippes en rekke nye CDer som jeg gleder meg skikkelig til å høre på. Og så høstens boklanseringer! Kanskje kommer det en og annen tv-serie også som det kan være koselig å følge med på nå som det er høst! I kveld skal jeg jammen fyre i peisen, krølle meg godt sammen i sofaen, kose meg med en stor kopp Caffè Latte og kanskje lese i et interiørmagasin eller to, mens jeg nyter høstmørket, lyset og varmen fra peisen og det faktum at jeg omsider har funnet Vedkorgen i mitt liv!

Til slutt et lite, men viktig, utdrag fra min livsfilosofi:

"There are two ways to live your life:
you can live as if nothing is a miracle
or you can live as if everything is a miracle".
(A. Einstein)

Jeg ønsker deg og dine en aldeles vidunderlig høst!

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

7 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

For en fin vedkorv :) Den var lekker!

Vakre ord til avslutning i innlegget ditt :)

Ha en fin tirsdag. Hilsen Margrethe

Lisa Marklund sa...

Det var verkligen en fin vedkorg du hittat, skönt när man äntligen finner det man söker :-)
Kram Lisa

Ramme Alvor sa...

Nydeleg korg, nydeleg peis. Eg hjaktar som du på den perfekte vedkorg. Kvar fann du denne?

Britt

Oliveaux sa...

So many lovely things to see here. Thank you for your comment over at Oliveaux and I look forward to stopping by again. Ax

Weißer Vintagezauber sa...

Hello,
tthank you for yoor nice comment.
You have also a nice things and your blog is beautiful.
A nice day with many greetings,
see you soon,
Elke.

Ingunn sa...

Så flott kurv og bilder OG ikke minst fine ord.

Selv går jeg litt til ro om høsten og mentalt. Trener og koser meg og gjør en ekstra innsats på jobben. Sommer er bra, men jeg merker at min favoritt årstid nærmer seg.

Og de lekre klærne man kan kjøpe nå. Nei - klær er ikke interiør.

Ha en fin uke.

Klem ingunn

Ann sa...

Takk for alle de hyggelige kommentarene!! :)

Jeg vet faktisk ikke hva butikken heter! Jeg kjøpte vedkorgen da jeg var i Bodø, Nordland, tidligere i høst. (Samme turen som da jeg var innom lysstøperiet ved Polarsirkelen (http://glassveranda.blogspot.com/2009/08/inspirasjon-fra-et-lysstperi-pa.html). Butikken lå øverst til venstre i gågaten i Bodø sentrum, men jeg aner ikke hva den heter... beklager!

Høsten er en herlig årstid! Ønsker dere en fin høst alle sammen! Og ha en riktig fin klesjakt Ingunn :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.