søndag 16. august 2009

Interiørtrender høsten og vinteren 2009/10

Hvitt, hvitt og mere hvitt! Rene, nesten blendende, hvite interiører ser ut til å være det som opptar de fleste interiørdesignere denne vinteren. Inspirert av gnistrende hvit nysnø, frost og det klare, rene, med et lett innslag av blåtoner, duse luksuriøse grønnfarger og aquanyanser.

Naturfarger og naturmaterialer dominerer trendbildet, - tekstiler i lin og bomull, japaninspirerte Tatamimatter, matter av sjøgress og strå, lamper av hvitt rispapir, gulvtepper av lin, hamp og ull, -det hele kombinert med hvit fuskepels.

En ny og svært fremtredende trend er det å maksimere utvalgte gjenstander rommene, og skape kontraster ved bruk av størrelse heller enn farge. Enorme sitteputer på gulvet og svære, oversized, bilder i små rom. Iøynefallende lave bord med en store, ruvende, lamper på. Enda bedre er det om lampefoten kun er en høy tynn stang, og skjermen kvadratisk, transparent og har et volum på en kubikk eller så! Også lampen over spisebordet skal være i rispapir eller i lette, flortynne og transparente tekstiler denne vinteren, og de må være store, jo større de er desto bedre er det ifølge designerne i den vestlige verden.

Tilbehørsfarger i lys isblå, lyse gråtoner og duse grønne nyanser, gir rommene et sofistikert uttrykk. Farger og tekstiler skal helst være transparente og lette, fargene skal være matte og elegante, ikke glinsende.
En annen trend sett denne høsten er kraftige geometriske mønster, inspirert av etniske farger og kulturer. Kraftig oransje, mørk lilla, dyp grønn, bruntoner, rød og gult. Grove, røffe tekstiler, kombinert med finere ornamenter, broderier og applikasjoner, trikset og mikset sammen til et kraftig og imponerende uttrykk. Hvor populær denne trenden vil bli for menigmann gjenstår å se. Med tidlig-nittitallsfargene friskt i minne, er mitt råd å tenke seg godt om før man bestemmer seg for å male veggene hjemme i disse fargene!

Ørkensandfarger ses også i interiørbildet denne vinteren, og julen blir ifølge interiørdesignere i vesten honningfarget i år, offwhite, creme, beige, gylden og gullfarget, gjerne i kombinasjon med naturmaterialer. Hvite feather juletrær med diodebelysning og lyskjeder spekket med små vakre istapper i glass, transparent julepynt i klart glass og frostet glass, heklet julepynt og broderier i hvitt på hvitt og beige på hvitt, - dette er interiørdetaljer jeg tror vi vil komme til å se mye av denne julen.

Selv kommer jeg neppe til å innføre oversized-lamper i rispapir over spisebordet i stedet for lysekronen i messing som henger der i dag, det meste hos meg er allerede hvitt og beige, jeg liker tanken på noe nytt nips i fargene dus grønt og lys isblå, og går mer enn gjerne en gylden honningfarget jul i møte!

Ann, Interiørbloggen Glassveranda.

3 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

Honningfarget jul høres vakkert ut :)

Ingunn sa...

Takk for nyttig oppsummering av trender. :)

Jeg tror jeg beholder stilen min, men prøver å overtale min kjære og mine 2 ungdommer til å ta en jul uten rødt. Det er så skrikende for meg som liker ro.

Matte ting i stua kan se lekkert ut om man har noe blankt fra før har jeg merket. Det hever det liksom et lite hakk. Slik er det vel også på klær.

Ha en fin uke Ann. Fint å ha det her på nettet!

Klem Ingunn :)

Ann sa...

Takk for koselige kommentarer! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.