torsdag 7. desember 2017

Pantone: Årets farge 2018 er fargen Ultrafiolett (blålilla) - Color of the Year for 2018 is ULTRA VIOLET

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 3 bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikansk selskapet www.pantone.com. (The 3 photos shown in this reportage belong to the American company www.pantone.com!)

Pantone, Inc. er et datterselskap av X-Rite, Inc.
Selskapet er verdenskjent og er øverste "myndighet" innen fagfeltet farger og fargetrender. på verdensbasis. 

Pantone, Inc. er ledende leverandør av fargesystemer og -teknologi for utvelgelse av farger og presis fargekommunikasjon over landegrenser og bransjer.

Pantone, Inc. er særlig kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS) som brukes av designere og produsenter av klær og andre varer i alle bransjer over i verden når farger skal velges ut og presiseres før vareproduksjonen starter. I alle bransjer foregår fargeutvelgelse og fargekommunikasjon gjerne med utgangspunkt i "Pantone-viften"s fargekoder. 

Pantone-viften med alle fargekodene er som et internasjonalt "fargespråk", fordi alle som jobber med design kjenner til den, enten de er designere på et reklamebyrå, er klesdesignere eller designer biler, og fargene er derfor ikke til å misforstå. Viften - rett og slett et slags fargekart i vifteform - inneholder trykte fargeprøver av 2100 forskjellige farger på blankt, halvblankt og matt papir, samt en fargeblandeoppskrift for hver enkelt farge.

PMS-fargekodene benyttes bl. a. i profilhåndbøker for å fastslå 100% korrekt fargebruk i firmalogoer, varemerker og på dekorelementer som skal benyttes i visuell profilering for øvrig. PMS-fargekodene er også essensielle for å f. eks. fastslå fargene i de forskjellige nasjoners flagg. (F. eks.: Det norske flagget består av rødfargen Pantone PMS-032U og blåfargen Pantone PMS-281U, samt ren hvit).
Pantone fargekoder benyttes i den grafisk bransjen, i mote/konfeksjon/tekstil-bransjen, 
arkitektur/interiør-bransjen, malings- og lakkindustrien, digitalteknologi/plast/emballasje-industrien m. fl. 

Det var Lawrence Herbert, Pantones grunnlegger, som i 1963 skapte det nå internasjonale Pantone-fargekodesystemet for å identifisere, matche og kommunisere farger. 

PANTONE ® er kort oppsummert et standardisert og internasjonalt språk, et verdensomspennende fargekodesystem, for presis fargekommunikasjon mellom designere og produsenter, og mellom forhandlere og kunder.

Pantone varsler trendfarger! 

På grunn av sin solide markedsposisjon bestemmer også Pantone hva som vil bli neste års trendfarger. De rett og slett forutser/bestemmer hvilke farger som vil dominere design og varer på verdensmarkedet kommende år, på tvers av bransjer og varegrupper. Dette er til stor hjelp i møbelindustrien, konfeksjons/tekstilindustrien m.fl. 


En del malingsprodusenter i Norge kunngjør årlig sin egen "Årets farge", men det har ingen som helst praktisk påvirkning på designmarkedet og trender på verdensbasis, for internasjonalt er det Pantone sin "Årets farge" som gjelder, på tvers av landegrenser og kontinenter, og bare den.

PANTONE 18-3838 Ultra Violet er den internasjonale betegnelsen på Årets farge 2018, som i dag ble kunngjort av Pantone, Inc

"Fargen symboliserer originalitet, oppfinnsomhet og visionær tenkning, -som peker oss mot fremtiden", ifølge Leatrice Eiseman som er administrerende direktør i Pantone Color Institute. Pantone sier videre:

"
Vi lever i en tid som krever oppfinnsomhet og fantasi. Det er denne typen kreativ og orginalitet som er å finne igjen i fargen PANTONE 18-3838 Ultra Violet, -en blåbasert lillafarge som tar både vår bevissthet og vårt potensiale til et høyere nivå "... 

..."Fra å utforske nye teknologier og stadig større galakser, til kunstneriske uttrykk og åndelig refleksjon, vil den intuitive fargen Ultrafiolett lyset opp veien for oss, veien til det som venter der foran oss.." ..."Kompleks og uendelig dyp som fargen er, så får den oss til å tenke på verdensrommets mysterier, alt det forlokkende ubesvarte som er foran oss, og alle oppdagelser som ligger foran oss. Nattehimmelen er enorm og symboliserer de oppdagelsene som er langt utenfor vår begripelse som det er nå. Den enorme og ubegrensede nattehimmelen symboliserer at alt er mulig, og den vil fortsetter å inspirere oss, og nære lysten vår til å forfølge en verden lagt der ute utenfor vår egen".

Når Pantone sender ut pressemeldingen om Årets farge, reagerer industrien øyeblikkelig: Tapetprodusenter trykker opp tapeter med ultrafiolette mønster, moteindustrien hamstrer ultrafiolette tekstiler, kopper og vaser i forskjellige ultrafiolette- og blålilla fargetoner vil kommer i butikkene ganske fort, ultrafiolette gardiner produseres, blålilla sofaer, blålilla puter, 
blålilla pledd, smykker, også ultrafiolette skjerf og mobildeksler i ultrafiolett havner i butikkhyllene! 

Dette var min oversettelse av Pantones egne ord om saken. Forklaringen på hvorfor fargen ble valgt var iallfall "høytflyvende" og "speisa" nok, vil jeg våge å påstå, -rene eventyret jo! Men verdensrommet er jo et helt eventyr i seg selv, ikke sant, og den dype blålilla nattehimmel-fargen kan jeg da saktens like, -hva med deg? Liker du Årets farge 2018, Ultra Violet / Ultrafiolett? Kommer du til å ta den i bruk? 

Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® sine produkter, finner du her: www.pantone.com.

Kort oppsummert: 

Den store fargen i 2018 på interiør og klær og andre designprodukter vil bli den blålilla fargen Ultrafiolett. Fargekoden er: PANTONE 18-3838 Ultra Violet.

Vel, er bare en liten tur innom bloggen i dag fordi jeg ville informere om hva som nå blir den nye store fargetrenden i 2018, nyheten ble nettopp - i dag - offentliggjort i en pressemelding av Pantone, -ja så nå er du en av de første til å vite hvilken trendfarge som er kåret til "Årets farge" på verdensbasis i år også! ;))

PS! Det nye atelieret/kunstgalleriet mitt er forresten ferdig nå (hurraaaa!!! ...Det tok "bare" 1,5 år...), -ja det skal faktisk være "Åpen dag" der på lørdag og gjett om jeg gleder meg til det! Er du i nærheten (Du finner info om det: HER) håper jeg du stikker innom for en titt! Du er hjertelig velkommen! Du må uansett om du har anledning til det eller ikke ha en riktig fin førjulstid videre! :0)

Klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

Ingen kommentarer: