torsdag 8. desember 2016

Pantone: Årets farge 2017 er fargen Spiregrønn (vårgrønn/vegetasjonsgrønn/plantegrønn) - Color of the Year for 2017 is GREENERY

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 3 bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikansk selskapet www.pantone.com. (The 3 photos shown in this reportage belong to the American company www.pantone.com!)

Pantone, Inc. er et datterselskap av X-Rite, Inc.
Selskapet er verdenskjent og er øverste "myndighet" innen fagfeltet farger og fargetrender. på verdensbasis. 

Pantone, Inc. er ledende leverandør av fargesystemer og -teknologi for utvelgelse av farger og presis fargekommunikasjon over landegrenser og bransjer.

Pantone, Inc. er særlig kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS) som brukes av designere og produsenter av klær og andre varer i alle bransjer over i verden når farger skal velges ut og presiseres før vareproduksjonen starter. I alle bransjer foregår fargeutvelgelse og fargekommunikasjon gjerne med utgangspunkt i "Pantone-viften"s fargekoder. 

Pantone-viften med alle fargekodene er som et internasjonalt "fargespråk", fordi alle som jobber med design kjenner til den, enten de er designere på et reklamebyrå, er klesdesignere eller designer biler, og fargene er derfor ikke til å misforstå. Viften - rett og slett et slags fargekart i vifteform - inneholder trykte fargeprøver av 2100 forskjellige farger på blankt, halvblankt og matt papir, samt en fargeblandeoppskrift for hver enkelt farge.

PMS-fargekodene benyttes bl. a. i profilhåndbøker for å fastslå 100% korrekt fargebruk i firmalogoer, varemerker og på dekorelementer som skal benyttes i visuell profilering for øvrig. PMS-fargekodene er også essensielle for å f. eks. fastslå fargene i de forskjellige nasjoners flagg. (F. eks.: Det norske flagget består av rødfargen Pantone PMS-032U og blåfargen Pantone PMS-281U, samt ren hvit).
Pantone fargekoder benyttes i den grafisk bransjen, i mote/konfeksjon/tekstil-bransjen, 
arkitektur/interiør-bransjen, malings- og lakkindustrien, digitalteknologi/plast/emballasje-industrien m. fl.

Det var Lawrence Herbert, Pantones grunnlegger, som i 1963 skapte det nå internasjonale Pantone-fargekodesystemet for å identifisere, matche og kommunisere farger. 

PANTONE ® er kort oppsummert et standardisert og internasjonalt språk, et verdensomspennende fargekodesystem, for presis fargekommunikasjon mellom designere og produsenter, og mellom forhandlere og kunder.

Pantone varsler også trendfarger! 

På grunn av sin solide markedsposisjon bestemmer også Pantone hva som vil bli neste års trendfarger. De rett og slett forutser/bestemmer hvilke farger som vil dominere design og varer på verdensmarkedet kommende år, på tvers av bransjer og varegrupper. Dette er til stor hjelp i møbelindustrien, konfeksjons/tekstilindustrien m.fl. 


PANTONE 15-0343 GREENERY er den internasjonale betegnelsen på Årets farge 2017, som i dag ble kunngjort av Pantone, Inc

"Denne spiregrønne fargen er en forfriskende og revitaliserende fargenyanse, og fargen symboliserer nye begynnelser, ifølge Leatrice Eiseman som er administrerende direktør i Pantone Color Institute". 
Pantone sier videre:

"Denne grønnfargen har en frisk og pikant gul-grønn nyanse lik den som kommer til syne når trær og planter spirer tidlig om våren når naturen igjen gjenopplives, gjenoppbygges og fornyes. Fargen representerer den frodige, blomstrende verdens utendørs, og den oppfordrer oss til å
 ta et dypt pust i frisk luft, og lade på ny"... 

..."Jo mer oppslukt vi blir av den moderne verden, desto mer lengter vi etter naturen, det frodige, det grønne, det naturlige. Dette gjenspeiles stadig mer i våre daglige liv, og vi ser derfor at det grønne, det frodige, får stadig mer plass i byplanlegging, arkitektur, livsstil og design globalt. Grønt trekkes frem som en viktig farge overalt i verden nå, den er også symbolet på personlig lidenskap og vitalitet."

Når Pantone sender ut pressemeldingen om Årets farge, reagerer industrien øyeblikkelig: Tapetprodusenter trykker opp tapeter med GREENERY-farget mønster, moteindustrien hamstrer GREENERY-fargede tekstiler, kopper og vaser i forskjellige GREENERY-fargenyanser kommer i butikkene, spiregrønne gardiner produseres, spiregrønne sofaer, spiregrønne puter, 
spiregrønne pledd, smykker, spiregrønne skjerf og mobildeksler i spiregrønt havner i butikkhyllene! 

Dette var min oversettelse at Pantones egne ord om saken. 

Liker du Årets farge 2017, Greenery/spiregrønt? Kommer du til å ta den i bruk? 

Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® sine produkter, finner du her: www.pantone.com.

Ha en fortsatt fin uke! :0)

Klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør, hage og uterom:

1 kommentar:

Hege sa...

Jeg finner grønt beroligende.Flott som årets farge.