onsdag 10. desember 2014

Pantone: Årets farge 2015 er Marsala (Jordaktig vinrød) - Color of the Year for 2015 is Marsala (Earthy wine red)

Starter for ordens skyld med å gjøre oppmerksom på at de 2 bildene som du ser her i dette innlegget tilhører det amerikansk selskapet www.pantone.com. (The 2 photos shown in this reportage belong to the American company www.pantone.com!)

Pantone, Inc. er et datterselskap av X-Rite, Inc.
Selskapet er verdenskjent og er øverste "myndighet" innen fagfeltet farger og fargetrender. Pantone, Inc. er ledende leverandør av fargesystemer og -teknologi for utvelgelse og presis kommunikasjon av farger på tvers av en rekke ulike bransjer.

Pantone, Inc. er særlig kjent for sitt fargereferansesystem Pantone Matching System (PMS) som brukes av trykkerier og grafiske designere. Jeg jobbet på reklamebyrå midt på 90-tallet, og da foregikk all fargekommunikasjon ved at man refererte til fargekodene i Pantone-viften. Viften er internasjonal, alle i bransjen kjenner til den og fargene er ikke til å misforstå: Viften, et slags fargekart i vifteform, inneholder trykte fargeprøver av 2100 forskjellige farger på blankt, halvblankt og matt papir, samt en fargeblandeoppskrift for hver enkelt farge.

PMS-fargekodene benyttes bl. a. i profilhåndbøker for å fastslå 100% korrekt fargebruk i firmalogoer, varemerker og på dekorelementer som skal benyttes i den visuelle profilen for øvrig. PMS-fargekodene er også essensiell for å f. eks. fastslå fargene i de forskjellige nasjoners flagg. (Det norske flagget skal til eksempel ha rødfargen Pantone PMS-032U og blåfargen Pantone PMS-281U).

Pantone fargekoder benyttes ikke bare i den grafiske bransjen, men også i mote/konfeksjon/tekstil-bransjen, arkitektur/interiør-bransjen, malings- og lakkindustrien, digital teknologi/plast/emballasje-industrien m. fl. Det var Lawrence Herbert, Pantones grunnlegger, som i 1963 skapte det nå internasjonale Pantone-fargekodesystemet for å identifisere, matche og kommunisere farger. PANTONE ® er kort oppsummert et standardisert og internasjonalt språk, et verdensomspennende fargekodesystem, for presis fargekommunikasjon mellom designere og produsenter, mellom forhandlere og kunder.

Pantone varsler også trendfarger! De forutser (les: bestemmer!) hvilke farger som vil dominere markedet kommende år. Dette er til stor hjelp i møbelindustrien og konfeksjons/tekstilindustrien m.fl. Men Pantone er på grunn av sin markedsposisjon på denne måten også med å bestemme hva som blir neste års trendfarger. 

Nå har nylig Pantone kunngjort Årets farge for året 2015. De har kalt den nye fargen Marsala, dette er en dyp, lett brunlig/jordfarget, rødfarge, ja ikke ulik fargen på den kjente Marsala vinen fra Sicilia i Italia. Du kan se fargen her på bildene.


Når Pantone sender ut pressemeldingen om Årets farge, reagerer industrien øyeblikkelig: Tapetprodusenter trykker opp tapeter med Marsalafargede mønster, moteindustrien hamstrer Marsalarøde tekstiler, kopper og vaser i forskjellige Marsalanyanser kommer i butikkene, vinrøde gardiner produseres, vinrøde sofaer, puter, pledd, smykker, skjerf og mobildeksler havner i butikkhyllene!

PANTONE 18-1438 Marsala er den internasjonale betegnelsen på Årets farge. 

Fargen Marsala er en røff, dyp, jordaktig, vinrød farge som skal berike vårt sinn, kropp og sjel, og Pantones filosofi bak årets fargevalg er at vi trenger en farge som oppfordrer oss til kreativitet og innovasjon, fargen utstråler både tillit og stabilitet, ifølge Leatrice Eiseman som er administrerende direktør i Pantone Color Institute. Pantone sier videre:


"Fargen Marsala er rik og fyldig som hetvinen den er oppkalt etter, og den dype jordaktige rødbrune fargen er både sofistikert og naturlig. Denne hjertelige, men stilfulle, fargetonen er universelt tiltalende og overføres lett til mote, skjønnhet, industriell design, møbler og interiør". 


Krydre interiøret ved å inkludere denne sofistikerte rødbrune varme, jordnære, fargen på ting du skal male, og på møbler, tilbehør, tekstiler m.m., -er Pantones oppfordring til oss! 


Det var min oversettelse at Pantones ord om saken. 

Liker du fargen? Vil du ta den i bruk? 

Mer information om Pantone, Inc. og PANTONE® sine produkter, finner du her: www.pantone.com.

Ha en fortsatt fin uke! :0)

Klem, Ann,
Glassveranda.

Følg gjerne Glassveranda på Facebook for regelmessig påfyll av inspirasjon til hus, interiør og uterom:

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh hjelpe meg!!!!!!! :O Rødvin kler denne fargen, ellers ikke så mye annet jeg kan komme på, men hvem vet, kanskje liker vi den plutselig! :D mvh Evelin.

Anonym sa...

Holder meg til hvitvin jeg ;-) Det fargen forbinder jeg med gamle menn sine cardigans :7 Åsemor.

Anonym sa...

Mange uthus, låver, hus og hytter har en nyanse av denne på husvegger, jeg forbinder denne ned noe varmt, lunt og hyggelig. Flott sammen med granbargrønt , brunt og flere naturmaterialer. Skinnfeller også fine sammen med denne. Jo, denne kan jeg like! :) vakker med messing så kanskje blir det også med nå fremover. Fin uke til deg! Klem fra Camilla :)

Anonym sa...

Tidlig 90-tallet... Vinrødt, sennepsgult, olivengrønt, ...liker brunt, men ikke denne! ...Klimaterierødt? .... Er ikke det hårfargen til alle fruer over 60? :P Tenker velursofa og lampeskhermer med gule frynser, grøss!!! B.K. J.

Ann sa...

Hi, hi, dere får det sannelig sagt! :D Jeg må vel bare innrømme at jeg er lettere skeptisk til denne Årets farge 2015 jeg også, men i små doser og på riktig sted kan den helt sikkert fungere denne fargen også. Kanskje moderne presentert, slik at den gamle fargen oppleves som ny og fresh, som f. eks. i høyglans 90 malt på en trendy stol i et lyst rom? Jeg vet ikke, sliter litt med assosiasjoner til vinrød fløyel, liksomsilke, gardindusker og denslags jeg også! ;) OG assosierer den også med gamle mens cardigans, hi, hi, du Åsemor, du Åsemor! :D
Camilla, er litt enig med deg, denne kunne helt sikkert passe i fjellhytte og sammen med andre naturlige farger, brunt, beige m.m., og naturmaterialer.
90-tallet kommer nok tilbake for fullt, sakte men sikkert det også, fordi alle trender kommer igjen, men i fornyet drakt. Njaaa, njoo, kanskje er det ekstra mange damer på rundt 60 med kort rødbrunt hår, B. K. ! :D Men kler de det og liker det så får vi bare påpeke at de blir litt ekstra trendy i 2015! :)) Min egen mor har lyst grått kort hår, ja omtrent som M i James bond, bare enda litt kortere, og det er kjempekult! ;) Selv kommer jeg nok aldri til å få kort hår... og vinrødt blir det aldri, jeg er for lat til å farge etterveksten! :D Nei nå sporte jeg helt av her! :D

Ha en fortsatt finfin uke alle sammen! :)

Stor klem, Ann.